Παραλιακό μέτωπο: Τι είδαμε – τι ακούσαμε στην έκθεση των μελετών

Αλιεύσαμε σχόλια και καταγράψαμε απορίες πολιτών αλλά και τοπικών παραγόντων από την έκθεση στα Παλαιά Σφαγεία. Ο κόσμος είδε ευμενώς ότι οι μελετητές δίνουν έμφαση στο πράσινο και την άθληση.

Παραλιακό μέτωπο: Τι είδαμε - τι ακούσαμε στην έκθεση των μελετών

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η πρώτη επαφή των Πατρινών με το μέλλον της πόλης τους. Η έκθεση των μελετών για το παραλιακό μέτωπο κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών, καθώς περισσότερα από 150 άτομα βρέθηκαν στα Παλαιά Σφαγεία για να δουν τις μακέτες των μελετών που θα αποτελέσουν τα συστατικά των κοσμογονικών αλλαγών για την εικόνα της Πάτρας.

Η αποτύπωση των μελετών στα γραφήματα και τις μακέτες δείχνουν την ξεκάθαρη κατεύθυνση που είχε δώσει ο Δήμος για τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου.
Αυτό θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας και πρασίνου, χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, που θα είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε το ότι οι μελέτες περιλάμβαναν ανοικτούς χώρους άθλησης, με αρκετά γήπεδα μπάσκετ να ξεχωρίζουν στις γραφιστικές αποτυπώσεις.
Ενώ, ανεξάρτητα ποια θα είναι η τελική μίξη των προτάσεων, είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν παντού παγκάκια, υπόστεγα και αρκετό πράσινο, καθώς όλες οι μελέτες προβλέπουν το παραλιακό μέτωπο να θυμίζει περισσότερο φυσικό περιβάλλον με δέντρα και βλάστηση, παρά μια αλληλουχία κατασκευών, γεγονός που σχολιάστηκε γενικά με ευμενή σχόλια.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Η «Πελοπόννησος» έμεινε για αρκετή ώρα στον χώρο της έκθεσης. Συζήτησε με αρκετούς συμπολίτες και κατέγραψε τις απορίες για όσα έβλεπαν. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις. Ξεχωρίσαμε τρεις από αυτές:
>Πού είναι το τρένο;
>Πού είναι η μαρίνα και Παλαιό Κτίριο Λιμένος;
>Θα κάνουμε μπάνιο στο κέντρο;

Απορία πρώτη και αρκετά σημαντική: Τι θα γίνει με το τρένο και πώς θα αλλάξουν οι μελέτες σε περίπτωση μη υπογειοποίησης;
Αυτό φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Δήμου Πατρέων, αφού αν ικανοποιηθεί το αίτημα πλήρους υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου, τότε θα μπορεί και να υλοποιηθεί η όποια μίξη των μελετών.

Απορία δεύτερη που εκφράστηκε από αρκετό κόσμο είναι γιατί δεν συμπεριλαμβάνονταν στην έκθεση η μαρίνα αλλά και προτάσεις για το Παλαιό Κτίριο Λιμένα. Η «Π» σε παρελθόντα χρόνο έχει δώσει τις απαντήσεις, καθώς για αυτά τα σημεία θα γίνουν διαφορετικοί διαγωνισμοί, αφού έχει κριθεί πως αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Τρίτη ενδιαφέρουσα απορία που ακούσαμε ήταν αν θα κάνουμε μπάνιο στο κέντρο της πόλης. Οι γραφιστικές αποτυπώσεις των μελετών έδειχναν μεταξύ άλλων κόσμο να κολυμπά μπροστά από το Νότιο Πάρκο ή κοντά στην Αγίου Νικολάου. Αυτή τη στιγμή τα νερά της Πάτρας είναι βρόμικα, αλλά θεωρητικά με την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, δεν θα καταλήγουν στη θάλασσα λύματα.
Αυτές οι τρεις απορίες που δεν έχουν οριστική και αμετάκλητη απάντηση, άφησαν σε αρκετούς επισκέπτες την αίσθηση του «ναι μεν, αλλά…», με κάποιους να χαρακτηρίζουν την αποτύπωση των μελετών ως μια ουτοπία που δύσκολα θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Από εκπροσώπους άλλων φορέων συναντήσαμε, μεταξύ άλλων, στην έκθεση τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ Παναγιώτη Τσώνη, οι οποίοι είδαν τις μελέτες, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αλλά δεν θέλησαν να σχολιάσουν κάτι, σεβόμενοι πως ακόμα δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα και δεν θέλησαν να επηρεάσουν.

«ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ»

Στην «Πελοπόννησος», μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο οποίος αν και ανέφερε πως δεν είναι ειδικός για να κρίνει τις προτάσεις, στάθηκε στο γενικό όραμα της αναπτυξιακής προοπτικής που θα φέρει η ανάπλαση: «Εχει ενδιαφέρον που μας δίνετε η ευκαιρία να τα δούμε. Ως εκπρόσωπος των εμπόρων μπορώ να πω ότι η ανάπλαση σε συνδυασμό με την υπογειοποίηση του τρένου θα μετατρέψουν την Πάτρα σε έναν ιδανικό προορισμό city break. Διασκέδαση, αναψυχή, εμπόριο και οικολογία έχουν μπροστά τους μια τεράστια ευκαιρία για να γίνουμε μια αληθινή μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας. Τώρα είμαστε κάτι μεταξύ χωριού και πόλης. Πρέπει να γίνουμε πόλη».

Ξυλιάς-Σβόλης: «Μπορούμε να οραματιστούμε»
Θόδωρος Ξυλιάς και Κωνσταντίνος Σβόλης εκπροσώπησαν την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» και σε ένα σύντομο σχόλιο που έκαναν στην «Π» τονίζουν πως είδαν στην έκθεση «ένα στοίχημα για την πόλη που θα κάνει ανοικτή στον επισκέπτη από θαλάσσης. Βλέποντας τις μελέτες μπορούμε να οραματιστούμε την περιοχή ως χώρο αναψυχής αλλά και ανάπτυξης. Αλλά χρειάζονται κι άλλες ενέργειες. Δεν βλέπουμε το τρένο, αλλά βλέπουμε κόσμο να κολυμπάει στη θάλασσα στις μακέτες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των υδάτων και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού».
Συνεχίζοντας ο κ. Σβόλης τόνισε: «Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες περί συγκρούσεων συμφερόντων και τη δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα και ας αντιληφθούμε ότι η Πάτρα πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου οφείλει να στοχεύει και σε αυτή την κατεύθυνση όπως επίσης και στη συνεπαγόμενη οικονομική ευημερία των πολιτών».

Μαρία Κουρμπανά: «Επανάληψη διαγωνισμού»
Από την «Ωρα Πατρών» η αρχιτέκτονας Μαρία Κουρμπανά βρέθηκε στην έκθεση αλλά ως επιστήμονας στάθηκε σε άλλες παραμέτρους: «Δεν βλέπω θετικά όσα παρουσιάζει ο δήμαρχος. Οταν υπάρχουν μόνο δεύτερα βραβεία, είναι δύσκολο να συνεργαστούν οι τρεις ομάδες. Να κάνουν τι; Να πάρουν ένα κομμάτι της κάθε μελέτης; Μπορεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα να είναι ισάξιο των προσδοκιών μας; Είμαι αρχιτέκτονας και θεωρώ πως είναι αντιδεοντολογικό ως προς τους μελετητές και αντιεπιστημονικό ως προς τη μελέτη. Πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός για να υπάρξει πρώτο βραβείο. Κατά την άποψή μου, ο λόγος που δεν δόθηκε πρώτο βραβείο ήταν θέμα προδιαγραφών. Υπήρχαν ελλείψεις. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση. Πέρασαν πολλά χρόνια απραξίας και μεσά σε στενά περιθώρια έπρεπε να παραδοθούν προτάσεις».

Πέτρος Ψωμάς: «Βομβαρδιστήκαμε από ”θα”»
Απογοητευμένος δήλωνε από τη βραδιά της εκδήλωσης ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, ο οποίος θα προτιμούσε να γίνει η εκδήλωση σε κάποιο σημείο του παραλιακού μετώπου, αλλά και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βραβευθέντες μελετητές.
Με εμφανή διάθεση κριτικής, ο κ. Ψωμάς σημείωσε: «Η βραδιά των βραβεύσεων δεν όφειλε να έχει ως τιμώμενους πρωταγωνιστές τους… βραβευθέντες και όχι πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες; Οταν ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ζητά να διαβάσει απόσπασμα του σκεπτικού που οδήγησε στις βραβεύσεις δεν θα έπρεπε να του δίνεται το δεκάλεπτο που ζήτησε, αντί να του αφαιρείται ο λόγος από τον δήμαρχο; Οταν προσκαλείσαι στις 7μ.μ. για εγκαίνια και τελετή, δεν πρέπει να ξέρεις πως η εκδήλωση θα διαρκέσει άνω του τρίωρου και να γνωρίζεις το αναλυτικό της πρόγραμμα; Μετρήσαμε παρουσίες και απουσίες. Εμπεδώσαμε το ότι δεν δόθηκε α’ βραβείο. Ακούσαμε ανιστόρητη κριτική για το τρένο! Βομβαρδιστήκαμε από “θα” χωρίς αντίκρισμα. Ζήσαμε μια θλιβερή εκδήλωση. Μελαγχολήσαμε πολύ, προβληματιστήκαμε περισσότερο. Ηταν μια βραδιά απογοητεύσων, αντί για μια βραδιά-γιορτή».

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ