ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις στις δηλώσεις Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εντάσεις προκάλεσαν στο πολιτικό σκηνικό οι δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

akis-skertsos

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει από πλευράς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τη στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου ως «απαράδεκτη» και «ανιστόρητη», ενώ από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Η δήλωση Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές», τονίζει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα». «Αντιθέτως», συνεχίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».

Δ. Μάντζος: Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί εθνικό αίτημα

«Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου – παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση- δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”;» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία», συνέχισε ο κ. Μάντζος, ενώ συμπλήρωσε : «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης».

«Όσο για τον κ. Σκέρτσο, αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη», τόνισε καταλήγοντας.

 

Πηγή: ertnews.gr