ΠΑΣΟΚ: «Τσουνάμι» γκρίνιας στην Αχαΐα για την ηγεσία, στην «Π» κομματικά στελέχη

Θύελλα αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, για τις χαμένες Ευρωεκλογές 2024. Στην «Πελοπόννησο», Λόη, Καρβουνιάρης, Μοίραλης, Γκατζόγιας, Πετρόπουλος.

ΠΑΣΟΚ

«Τσουνάμι» αμφισβήτησης εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει σηκωθεί και στην Αχαΐα, με στελέχη του κόμματος να θέτουν πιεστικά και άμεσα, θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση.

Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΓΝΗ, ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η αποτυχία αξιοποίησης του momentum των ευρωεκλογών, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταγραφεί ως δεύτερο κόμμα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο ψύχραιμος της ημέρας, ήταν ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Νίκος Μοίραλης, ο οποίος επαφίεται στη θεσμοθετημένη λειτουργία των οργάνων, ώστε να πάρει η αποτίμηση τον δρόμο της. Αλλά φαίνεται να μειοψηφεί.

O Κώστας Πετρόπουλος

Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Κώστας Πετρόπουλος, μιλώντας χθες στον «Peloponnisos FM 104,1», τόνισε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέτυχε να αξιοποιήσει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας, όπου το κυβερνών κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν τεράστιες απώλειες ψήφων. Κατά τον κ.Πετρόπουλο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται γιατί δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια ελπιδοφόρα πρόταση για τον λαό, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή, περιθωριοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας στενής ομάδας συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αυτό ξεκίνησε από κορυφή και έφτασε μέχρι τη βάση του κόμματος, με αποτέλεσμα να μη δοθεί η ευκαιρία σε πολλά στελέχη να δουλέψουν. Και σε αυτό, τεράστια ευθύνη φέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάλαβε ότι είναι πρόεδρος ενός κόμματος και όχι ομαδάρχης μιας στενής παρέας» είπε.
Μάλιστα, προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι έχει υποψίες πως ο πραγματικός στόχος της σημερινής ηγεσίας είναι ίσως να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ένα μικρό και ευέλικτο κόμμα που θα χρησιμοποιείται κάθε φορά ως συμπλήρωμα κάποιου κυβερνητικού συνασπισμού. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε ξανά ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που θα εμπνέει και θα δίνει ελπίδα στον λαό, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε» τόνισε ο Κώστας Πετρόπουλος.

Για τους λόγους αυτούς υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει όλη η ραχοκοκαλιά του κόμματος, από την κορυφή έως τη βάση. «Να αλλάξουν άπαντες, ακόμα και οι νομαρχιακές επιτροπές. Δεν μας τιμά η λειτουργία αυτής της νομαρχιακής επιτροπής, όπως και άλλων στελεχών, που ενώ βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν εμφανίστηκαν καθόλου στις εκλογές. Ηταν εντελώς αφανή. Μέλος του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα, δεν έχει φανεί σε καμία διαδικασία, δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση στα ΜΜΕ, ενώ κάποια στελέχη συνεργάστηκαν σε εκλογικές διαδικασίες με τη Δεξιά, με αποτέλεσμα να χάνει την εμπιστοσύνη του ο κόσμος» είπε ο Κ Πετρόπουλος.

 

O Αρης Γκατζόγιας

Ο προέδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και αν. τομεάρχη Υποδομών του ΠΑΣΟΚ Αρης Γκατζόγιας, στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκε στον «Peloponnisos FM 104,1» και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως πολιτική αστοχία και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, ως λογικό επακόλουθο και θρυαλλίδα εξελίξεων. «Δεν πείσαμε και γι΄αυτό πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για να βγουν συμπεράσματα, τι έφταιξε και ενώ η κοινωνία αποδοκίμασε τη ΝΔ, αποδοκίμασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς αποδοκίμασε και εμάς, γυρίζοντας την πλάτη στον προοδευτικό χώρο» είπε ο Αρης Γκατζόγιας.

Παράλληλα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν είναι ταμπού να γίνονται εσωκομματικές διαδικασίες, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που μπαίνει ως κεντρικός στόχος. Εγινε με τη Φώφη Γεννηματά, έγινε και με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Είναι ξεκάθαρο και μονόδρομος. Δεν μπορεί να αντέξει καμία ηγεσία υπό συνθήκες γκρίνιας και αμφισβήτησης. Πρέπει να απαντηθούν επιτακτικά και με σαφήνεια ξεκάθαρα τα ερωτήματα, να βρούμε τρόπο να ενώσουμε πάλι τη μεγάλη προοδευτική παράταξη» είπε ο κ. Γκατζόγιας.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές και για την τοπική νομαρχιακή επιτροπή. Θεωρεί αδιανόητο να κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην 4η θέση στην Πάτρα, για 150 ψήφους διαφορά από το ΚΚΕ. «Αυτό είναι παταγώδης, εκκωφαντική αποτυχία με τις ευθύνες να βαρύνουν όλους» συμπλήρωσε ο Αρης Γκατζόγιας, που τόνισε την ανάγκη ριζικής αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως είπε δεν πείθει. «Για εμένα προσωπικά, είναι φοβερά επώδυνο να νιώθω ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε από έναν άνθρωπο, από έναν Κασσελάκη, που έπαιξε μόνος του με όρους επικοινωνίας».

 

Ο Νίκος Μοίραλης

Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, ερωτηθείς από τον «Peloponnisos FM» αν συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, απάντησε ότι θεσμικά ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει θέση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η κριτική που ασκείται είναι εύλογη, από τη στιγμή που το κόμμα δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε, δεν κατέκτησε δηλαδή τη β’ θέση. Με την ιδιότητα του γραμματέα φάνηκε να συμπλέει με τη γραμμή της ηγεσίας ως προς τη διαχείριση της κατάστασης, λέγοντας ότι θα συγκληθούν τα όργανα κατά τα προβλεπόμενα από το καταστατικό και εκεί θα γίνει η αποτίμηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Το 1996 και το 2007, με τη σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου, πάντως, το ΠΑΣΟΚ πέρασε κρίσεις πολύ μεγαλύτερες» σχολίασε, υπαινισσόμενος ότι η υποδοχή των αντιδράσεων ήταν υπερβάλλουσα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που δεν συμβιβάζεται με την 3η θέση. Ο κόσμος θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που ήτανε». Δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις ότι ο Ν. Ανδρουλάκης κινείται με φατρίες και ομάδες. «Κανείς δεν είναι εκτός. Ρόλοι υπάρχουν για όλους. Κάποιοι που απουσίαζαν εσκεμμένα πριν από τις εκλογές, δεν μπορεί να έχουν γνώμη ίδιας βαρύτητας με όσους πάλεψαν».
Εκλεισε αναγνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα και εκεί θα δώσει τη μάχη, εστιάζοντας και στον Δήμο Πατρέων. «Αντί να απολογείται ο Μητσοτάκης σήμερα, καθόμαστε και συζητάμε γιατί πήραμε 13% και όχι 15» ήταν η επωδός του.

 

Η Ολυμπία ΛόηΗ αρχιτέκτονας και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Αχαΐα, Ολυμπία Λόη, από το στούντιο του «Peloponnisos FM», ανέφερε: «Με στεναχωρεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ» μας είπε Η ίδια δεν εκτίμησε ότι «ήταν μία χύτρα που σιγόβραζε και σιγά-σιγά έσκασε». Πιστεύει ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν τραγικό, αλλά δεν ήταν κι αυτό που θέλαμε. Είναι απαράδεχτο να ξυπνάμε ένα πρωί και να γυρίζουμε το δάχτυλο της ενοχής στον έναν. Φταίμε όλοι. Γιατί είχαμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις όπου διαφαινόταν ότι υπήρχε μία εσωστρέφεια και διαφωνίες. Κανένας όμως δεν άνοιξε ουσιαστικό διάλογο πέραν του να σιγοψιθυρίζουμε ο ένας στο αφτί του άλλου. Το θέμα είναι οργανωτικό, αλλά και επικοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, κ. Λόη υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση «βάζουμε τελεία στα του παρελθόντος. Εχουμε μπροστά μας μία κατάσταση και πρέπει να τη βάλουμε στο τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος κι και πρέπει να τον ακούσουμε. Τι σημαίνει να φύγει ο πρόεδρος; Αν φύγει είναι όλα εντάξει; Αυτό μας έφταιγε; Μήπως μας έφταιγαν άλλα πράγματα; Λέμε ότι έχουμε τους μισούς δήμους στην Ελλάδα, αλλά πού είναι αυτοί οι δήμαρχοι; Πού είναι οι βουλευτές μας; Οι διαφωνίες που εκφράζονταν τόσο καιρό, γιατί δεν συζητήθηκαν;».

Η κ. Λόη, καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Πρέπει να μελετήσουμε το αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε με πολύ ψυχραιμία. Είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν θέλω να διαλύσουμε ένα όραμα που έχτισαν κάποιοι με πολύ κόπο και μεράκι. Τώρα πιστεύω ότι είναι ευθύνη του προέδρου να δρομολογήσει τις δέουσες εξελίξεις».

 

Ο Γιώργος Καρβουνιάρρης

Ο δημοσιογράφος και πολιτευτής του κόμματος, Γιώργος Καρβουνιάρης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απέτυχε στις ευρωεκλογές. Αύξησε ελαφρά τις δυνάμεις του, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστησαν καθίζηση, έχει πλέον μία έδρα παραπάνω στην ευρωβουλή (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν έδρες) και είναι πλέον πρώτη πολιτική δύναμη σε κάποιους νομούς και δεύτερη σε πολλούς περισσότερους. «Η κριτική που γίνεται, βρίσκεται κατά την άποψή μου σε αναντιστοιχία όχι μόνο με τα πραγματικά αποτελέσματα, αλλά και την ανάγκη του χώρου να διευρύνει το πολιτικό του πεδίο.

Τα όποια θέματα θα πρέπει να λυθούν στα όργανα και σύμφωνα με τις καταστατικές μας διαδικασίες (όχι σε δημόσιες αντιπαραθέσεις) και η ενέργεια που αναλίσκεται δημιουργώντας εσωστρέφεια (και δυστυχώς κάποιες φορές υπονόμευση) να αναλωθεί στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που θα μας ενώνουν και θα μας δυναμώνουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να «βυθιστούμε» σε διαμάχες άνευ ουσίας» είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Αυτοψία σε φράγμα Πείρου-Παραπείρου και οικισμούς μετά τα 4,3 Ρίχτερ, άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό

Αχαΐα: Κενά στην κατάθεση του 27χρονου ψαροντουφεκά, δεν διασκέδαζε σε beach bar

Καιρός: Επιτέλους δροσιά από σήμερα 14/06, η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Αυτοκίνητο έπεσε μέσα στα έργα της Πατρών – Πύργου

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Ηλεία: Την γρονθοκόπησε, την κλείδωσε και τη βίασε!

Βραδιά πρεμιέρας για το EURO, το αναλυτικό πρόγραμμα και οι μεταδόσεις