Πάτρα – Αίγιο: Έλλειψη φαρμάκων με καθυστερήσεις σε ασθενείς

Οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αχαΐας και Αιγιάλειας, Α. Σοφιανόπουλος και Γ. Σπηλιόπουλος, εξηγούν γιατί διαιωνίζεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων.

Πάτρα - Αίγιο: Έλλειψη φαρμάκων με καθυστερήσεις σε ασθενείς

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, δεν «έσκασε» τις τελευταίες μέρες. «Σέρνεται» καιρό τώρα. Ενα σωρό φάρμακα, απ’ τα πιο «απλά» έως τα πιο «σύνθετα», λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Απλώς, το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις ολοένα και αυξάνονται.

Οι φαρμακοποιοί τρέχουν αλαφιασμένοι, οι πελάτες-ασθενείς κρέμονται απ’ τα χείλη τους. «Ηρθε, επιτέλους, το φάρμακό μου;».

Η «Π» προσπαθεί, για μια ακόμα φορά, να ρίξει φως στην υπόθεση. Γιατί υπάρχει έλλειψη φαρμάκων; Και για πόσο ακόμα θα υπάρχει; Λύση φαίνεται στον ορίζοντα ή όχι;

– Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος καταθέτει, χειμαρρώδης ως συνήθως, την άποψή του στην «Π»:

«Υπάρχει, καταρχάς, θέμα πρώτων υλών. Η παραγωγή είναι μειωμένη. Τα εργοστάσια παραγωγής είναι λιγότερα πλέον, για λόγους οικονομίας, οπότε επιλέγουν να στέλνουν αποθέματα σε προτεραιότητα στις χώρες με ακριβότερες τιμές φαρμάκων και λιγότερα στις χώρες με φθηνότερες τιμές, όπως η Ελλάδα. Αρα, εδώ μπαίνει το θέμα τιμολόγησης.

Πάτρα - Αίγιο: Έλλειψη φαρμάκων με καθυστερήσεις σε ασθενείς

Ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος εξηγεί γιατί λείπουν τόσα φάρμακα

Και φυσικά μεγάλο θέμα είναι οι εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα, είτε νόμιμες είτε παράνομες, που τονώνουν τον προϋπολογισμό της χώρας. Αρα, είναι εν γνώσει του υπουργείου αυτό που γίνεται με τις εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα, το οποίο, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να ξεμένουμε εμείς από φάρμακα. Κι αυτό γιατί εκτός από τις νόμιμες, γίνονται και παράνονες εξαγωγές.

Οσο αυξάνονται οι εξαγωγές, τόσο μειώνονται τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων. Οταν ένα κολλύριο κοστίζει εδώ στη χώρα μας 5 ευρώ και το ίδιο κοστίζει στο εξωτερικό 25 ευρώ, δεν θα το βρεις εδώ σχεδόν ποτέ. Ο εισαγωγέας είναι προφανές τι θα επιλέξει.

Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων.

Υπάρχει, όμως, κι άλλο θέμα: η κυβέρνηση έχει χωρίσει τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό σε δύο κομμάτια, βάσει οδηγίας της Τρόικας. Το ένα κομμάτι αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους, που έχουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και το άλλο κομμάτι τα φάρμακα που έχουμε εμείς στα φαρμακεία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, για να μειωθεί το κλόου μπακ, έχουν συμφέρον να πάνε τα λεφτά στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ. Και σε αυτό φρόντισε και ο κ. Πλεύρης, μεταφέροντας ποσά απ’ τον ένα προϋπολογισμό στον άλλο. Αρα, μειώθηκε το κλόου μπακ που ήθελαν οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά ταυτόχρονα μίκρυνε ο προϋπολογισμός στο κανάλι των απλών φαρμακείων, οπότε μεγαλώνει η πίεση για αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Θα σας το πω απλά: Δεν βλέπω φως στον ορίζοντα, για τον απλούστατο λόγο ότι το σύστημα πριμοδοτεί αυτή την κατάσταση που υπάρχει. Πέφτει πολύ χρήμα σ’ αυτή την ιστορία, με μόνους χαμένους τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους.

– Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Γιώργος Σπηλιόπουλος, εξηγεί στην «Π» τι προκαλεί την έλλειψη φαρμάκων και πόσο ανησυχητικό είναι το πρόβλημα:

«Υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα… Και μιλάμε για μόνιμες ελλείψεις, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν και αυξητική πορεία το τελευταίο διάστημα.

Πάτρα - Αίγιο: Έλλειψη φαρμάκων με καθυστερήσεις σε ασθενείς

Γιώργος Σπηλιόπουλος

Υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρίες που δίνουν φάρμακα με συγκεκριμένο πλαφόν, που σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις περιορισμένο αριθμό. Υπάρχουν άλλες που δίνουν τόσο λίγα, ώστε δεν αρκούν.

Οι πιο πολλές ελλείψεις, επειδή μου ζητάτε να τις κατηγοριοποιήσω, αφορούν φάρμακα του ζαχάρου, ίσως επειδή υπάρχουν και μεγάλες αποκλείσεις στις εδώ τιμές και στις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, φάρμακα του αναπνευστικού και εισπνεόμενα σπρέι και αντιπηκτικά. Σε φάρμακα πίεσης και χοληστερίνης δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά γενόσημα, οπότε καλυπτόμαστε. Και πολλά θέματα ελλείψεων προκύπτουν με εισαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Γενικά, όμως, οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα καθημερινής χρήσης, απ’ αυτά που ο ασθενής πρέπει να τα παίρνει έγκαιρα και με μεγάλη συχνότητα.

Για την ώρα, δεν χρειάζεται πανικός. Ναι μεν υπάρχει σοβαρή έλλειψη, δηλαδή, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε ακραία επίπεδα. Απλώς χρειάζεται να κινητοποιούμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί πολύ περισσότερο για να βρούμε ακόμα κι ένα κουτάκι. Είμαστε ακόμα στο επίπεδο της μεγάλης δυσκολίας. Δεν έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να αντικατασταθεί ένα φάρμακο.

Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις είναι η μεγάλη διαφορά τιμών σε Ελλάδα και ΕΕ. Εδώ είναι πολύ πιο χαμηλές οι τιμές και γι’ αυτό γίνεται αθρόα, και παράνομη πολλές φορές, εξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ, για να πωληθούν εκεί πολύ πιο ακριβά.

Υπάρχουν, επίσης, σε κάποια σκευάσματα δυσκολίες και καθυστερήσεις στην παραγωγή τους, λόγω αύξησης κάποιων υλικών που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν, ακόμα, και φάρμακα εταιρειών που για την ώρα δεν υπάρχει στην ελληνική βιομηχανία αντίστοιχο γενόσημο, επειδή δεν έχουν σπάσει τα μπραντ νέιμ.

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για άμεση λύση, γιατί δεν μιλάμε για ένα πρόβλημα που μπορεί η κυβέρνηση με μια απόφαση να το λύσει σε 5 μέρες. Είναι πολύ πιο βαθύ, αφού έχουμε να κάνουμε με πολυεθνικές εταιρείες».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τι γίνεται, αλήθεια, με τα αντιγριπικά εμβόλια; Πώς πάει η κίνησή τους; Σπεύδει κόσμος να τα προμηθευτεί ή όχι ακόμα;

Απαντά στο ερώτημα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος: «Μέτρια η ζήτηση. Πολύ μέτρια έως τώρα… Περίπου στα περσινά επίπεδα, που και πάλι ήταν όμως μειωμένα. Ομως έχουμε απόσταση από την εικόνα του 2020 και ακόμα πιο πολύ από του 2019. Νομίζω ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε πιο σαφή εικόνα».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ