Πάτρα – Απογευματινά χειρουργεία: Οι γιατροί τα θέλουν, αρκεί το προσωπικό;

Μπορούν να γίνουν απογευματινά χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Η διοίκηση λέει «ναι, είναι εφικτό, το ζητάνε κι οι γιατροί». Οι αναισθησιολόγοι είναι επιφυλακτικοί…

Πάτρα - Απογευματινά χειρουργεία: Οι γιατροί τα θέλουν, αρκεί το προσωπικό;

Επιφυλάξεις εκφράζουν αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας για τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου εκτιμούν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν κανονικά.

Η διοίκηση, δηλαδή, έχοντας σφαιρική αντίληψη της κατάστασης, διαμηνύει πως «οι γιατροί και θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο θεσμό. «Το 2023 το Νοσοκομείο στο Ρίο ήταν πρώτο σε αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων σε όλη τη χώρα. Συνεπώς, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εχουμε 9 αίθουσες να λειτουργούν σε καθημερινή βάση, άρα μπορούν να λειτουργήσουν και το απόγευμα τουλάχιστον τρεις. Ναι, μπορεί το Νοσοκομείο να υποστηρίξει και απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί θέλουν. Και εκτιμούμε ότι αρκεί το υπάρχων προσωπικό για να στηριχτεί όπως πρέπει ο θεσμός. Είναι απολύτως εφικτό. Και το θέλουν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές», έλεγε στην «ΠτΔ» πηγή της διοίκησης του ΠΓΝΠ.

Από την πλευρά των αναισθησιολόγων-γιατρών, όμως, στο Τμήμα, εκφράζονται προβληματισμοί!

Ειδικευόμενος γιατρός-αναισθησιολόγος στο ΠΓΝΠ, με πλήρη εικόνα και επίγνωση της κατάστασης, μίλησε στην «ΠτΔ» (δεν θέλησε, για προφανείς λόγους, να δημοσιευτεί το όνομά του) και εξήγησε αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών όσον αφορά τους αναισθησιολόγους, που αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για κάθε είδους χειρουργείο.

-«Με τα ισχύοντα δεδομένα, θεωρώ δύσκολο να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο νοσοκομείο μας απογευματινά χειρουργεία. Γνωρίζω ότι αρκετοί γιατροί, οι περισσότεροι, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον νέο θεσμό και θα ήθελαν να συμμετάσουν. Το θέμα, όμως, είναι κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, ώστε να γίνει με τη δέουσα ασφάλεια. Δεν είναι το ζητούμενο να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία όπως-όπως, αλλά να γίνουν μόνο αν υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Πρέπει να δούμε αν το υπάρχων προσωπικό, σε αναισθησιολόγους και κυρίως νοσηλευτές, μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΠΓΝΠ δεν είναι η απουσία αναισθησιολόγων αλλά νοσηλευτικού προσωπικού! Είναι ένα θέμα που το γνωρίζουν όλοι στο νοσοκομείο.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα είναι πλήρες σε γιατρούς και ειδικευόμενους, αλλά λειψό σε νοσηλευτές.

-«Φανταστείτε ότι τα σύγχρονα νοσοκομεία έχουν ανάγκη πλέον έναν μεγάλο αριθμό αναισθησιολόγων, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι αρμοδιότητες των αναισθησιολόγων εκτός χειρουργείων. Υπάρχουν πολλές ειδικότητες, όπως ακτινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, πνευμονολόγοι, που κάνουν επεμβατικές ιατρικές πράξεις στις οποίες χρειάζονται αναισθησιολόγοι. Ακόμα και κάποιες επεμβατικές καρδιοχειρουργικές πράξεις δεν γίνονται πια από καρδιοχειρουργούς, αλλά από αναισθησιολόγους. Δεν είμαστε πια μόνο για χειρουργεία, αλλά και για πολλές ακόμα επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείων. Κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο έλλειψη αναισθησιολόγων.

-«Υπάρχει, όμως, ένα θετικό σημάδι. Οτι ενώ μέχρι πριν χρόνια δεν έκαναν οι γιατροί ειδικότητα αναισθησιολογία, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί ειδικευόμενοι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Πάρα πολλοί. Αλλά στο τέλος ξέρετε τι θα συμβεί; Αν δεν δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για να μείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, και όταν λέω κίνητρα εννοώ μισθολογικά, εμείς οι ειδικευόμενοι είτε θα πάμε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό, ακόμα και σε μέρη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, όπου οι μισθοί είναι τρομακτικά υψηλότεροι. Μας εκπαιδεύουν, δηλαδή, εδώ στην Ελλάδα και μετά μας αναγκάζουν να φύγουμε…».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Χρήστος Δάβουλος είχε πει προ ημερών στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» για τα απογευματινά ιατρεία. «Την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών στην περιοχή μας παραμένουν κλειστές, το υπουργείο αποφασίζει τα απογευματινά χειρουργεία. Στην περιοχή μας, 7 από τις 22 αίθουσες παραμένουν κλειστές εξαιτίας έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

⦁ Εξίσου σοβαρή και η παράμετρος που ανέδειξε ο διευθυντής ΕΣΥ Αιματολογίας του ΠΓΝΠ Χρήστος Παπαδημητρίου: «Το ΠΓΝΠ και ο ”Αγιος Ανδρέας” χρειάζονται ημερησίως πάνω από 100 φιάλες και μαζί με τις ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία φθάνουν τις 150. Πώς θα καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες σε αίμα που θα προκύψουν από τα απογευματινά χειρουργεία;».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ