Πάτρα: Ασθενείς στα ράντζα, ιοί στους διαδρόμους – Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού-ναροϊού και γρίπης

Στα όριά τους βρίσκονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Πάτρας, καθώς η έξαρση του κορονοϊού, πριν ακόμη ξεκινήσει ο χειμώνας, προκαλεί ασφυκτική πίεση – Προειδοποιήσεις από την ΕΙΝΑ για ενδονοσοκομειακή διασπορά

 

Πάτρα: Ασθενείς στα ράντζα, ιοί στους διαδρόμους - Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού-ναροϊού και γρίπης Η εικόνα που επικρατούσε χθες στα ΤΕΠ του ΠΓΝΠ
Με πεδίο μάχης μοιάζουν την περίοδο αυτή τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της περιοχής. Πριν καν μπει ο χειμώνας, τα αυξημένα κρούσματα, κυρίως κορονοϊού, έχουν πολλαπλασιάσει την προσέλευση ασθενών. Αποτέλεσμα είναι νοσηλευόμενοι να παραμένουν στα ράντζα των Επειγόντων για δύο και τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπως επισημαίνει η διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, 37 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα στα Επείγοντα του ΠΓΝΠ. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας και, ειδικότερα, η μη χρήση μάσκας από συνοδούς και επισκέπτες έχει ως αποτέλεσμα νοσηλευόμενοι να εκτίθενται και στον κορονοϊό.

Πάτρα: Ασθενείς στα ράντζα, ιοί στους διαδρόμους - Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού-ναροϊού και γρίπης

Ο Χρήστος Δάβουλος

«Μπορεί το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών να προειδοποιεί για αύξηση του κορονοϊού και του νοροϊού στα λύματα της πόλης, ωστόσο, η αντιμετώπιση της κατάστασης στα νοσοκομεία της πόλης συνίσταται στη συσσώρευση νοσηλευόμενων ασθενών στα ράντζα για περισσότερες από δύο έως τρεις ημέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, με αποτέλεσμα την εκτόξευση και της ενδονοσοκομειακής διασποράς» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Χρήστος Δάβουλος, τον οποίο εντοπίσαμε χθες να εφημερεύει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ).

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατούσε, ο ίδιος μας είπε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 ασθενείς στα ράντζα των Επειγόντων και ξεκινά καινούργια εφημερία».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι η ενδονοσοκομειακή διασπορά των ιών.

«Σκεφτείτε τι συμβαίνει με τόσους ασθενείς στα Επείγοντα, στους διαδρόμους χωρίς παράθυρα. Κυκλοφορεί ο νοροϊός, που προκαλεί γαστρεντερίτιδες, και έχουμε μόνο δύο τουαλέτες στα Επείγοντα. Στην Παθολογική είμαστε σε επιφυλακή, καθώς έχουμε διαγνώσεις κορονοϊού σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μεταφέρθηκε είτε από κάποιους ασθενείς είτε από συνοδούς. Η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι συνεχής. Απαιτούνται σχεδιασμός και λήψη μέτρων» τονίζει ο κ. Δάβουλος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δίνεται μάχη με την αναμονή για νοσηλεία, καθώς, λόγω έλλειψης κλινών, δεκάδες περιστατικά παραμένουν στα Επείγοντα.

Πάτρα: Ασθενείς στα ράντζα, ιοί στους διαδρόμους - Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού-ναροϊού και γρίπης

Ο Χρήστος Μπίκας

Οπως μας μετέφερε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Χρήστος Μπίκας, «έχουμε ασθενείς που κόλλησαν κορονοϊό ενδονοσοκομειακά, αλλά ευτυχώς τα συμπτώματα είναι ελαφρά. Ωστόσο, αυτό δεν παύει να επιβαρύνει τον νοσηλευόμενο και, φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Απαιτούνται προσοχή και λήψη μέτρων» επισημαίνει ο κ. Μπίκας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι επιβεβλημένη η τήρηση βασικών μέτρων προστασίας, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΓΡΙΠΗΣ

Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η φετινή περίοδος της γρίπης φαίνεται να έχει ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικές για την εξέλιξη της γρίπης στη χώρα μας. Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα δείξουν αν η πρώιμη αύξηση της δραστηριότητας θα υποχωρήσει ή αν θα ακολουθήσει νέα έξαρση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ψαλτοπούλου απευθύνει έκκληση στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Οπως αναφέρει, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουν έως τα μέσα Νοεμβρίου για να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ηλικιωμένους, καθώς ο διεθνής στόχος για την αντιγριπική εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι τουλάχιστον 75%.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο