Πάτρα – Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά προσωρινά – Ερχονται πολυήμερες κινητοποιήσεις

Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταλογίσει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χρέος από 20.000 έως 2 εκ. ευρώ για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Πάτρα - Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά προσωρινά - Ερχονται πολυήμερες κινητοποιήσεις

Αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν απαντήσει στα αιτήματά τους εντός της εβδομάδας αποφασίζουν κινητοποιήσεις πολυήμερες ή ακόμα και τη μαζική καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Πάτρα - Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά προσωρινά - Ερχονται πολυήμερες κινητοποιήσεις

Κυριακή Κώτσα

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) Κυριακή Κώτσα, έχει επισημάνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι ο εργαστηριακός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει να συνεχιστεί εις βάρος του η συγκεκριμένη πολιτική.
«Αρκετά ο εργαστηριακός τομέας στήριξε από την τσέπη του τη δημόσια περίθαλψη. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και εμείς συνεχίζουμε ακόμα να υφιστάμεθα τη θηλιά των μνημονίων. Δεν αντέχουμε άλλο τον κρατικό εμπαιγμό οφείλουμε να υπερασπιστούμε την εργασία μας».

 

 

 

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου επισημαίνει ότι η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας σημαίνει στην πράξη «τον θάνατο του μικρού και τη σωτηρία των μεγάλων».

Πάτρα - Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά προσωρινά - Ερχονται πολυήμερες κινητοποιήσεις

Αννα Μαστοράκου

Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Οπως εξηγεί η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Περιμένουμε να δούμε εάν το υπουργείο θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει συσσωρευτεί από το 2013. Οσο εξυπηρετούν τα εργαστήρια τόσο χρεώνονται οι γιατροί. Ο ΕΟΠΥΥ μας έχει καταλογίσει χρέος στις καρτέλες μας από 20.000 έως 2 εκ. ευρώ για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Αυτή τη στιγμή παρακρατείται το 35 -40% υπέρ ΕΟΠΥΥ κάθε τέλος του μήνα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορούν τα εργαστήρια να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα πόσο μάλλον να έχουν κέρδος. Σε αυτή την εξίσωση υπάρχουν μεγαλύτεροι πάροχοι οι οποίοι έχουν τη ρευστότητα να αντέξουν και φυσικά επιθυμούν να κλείσουν οι μικροί και να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα».

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αναφερόμενη δε στο παράδειγμα της πανδημίας η κ. Μαστοράκου επισημαίνει: «Το 2021, λόγω πανδημίας οι πολίτες δεν εξυπηρετούνταν στα νοσοκομεία και πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προκάλεσε εκτίναξη των δαπανών. Το Υπουργείο έβαλε μόλις 57 εκατομμύρια αλλά ο καταλογισμός στον κλάδο φτάνει τα 179 εκατομμύρια. Σε μία περίοδο πανδημίας γιατί το ποσό αυτό δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας και γίνεται υποχρέωση των γιατρών;»

 

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Αίτημα των γιατρών του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου είναι «να καταργηθεί το κλόου μπακ και να γίνει κούρεμα των παλαιών χρεών. Το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει ότι το κόστος φροντίδας των πολιτών πρέπει να βαραίνει το κράτος και όχι τον γιατρό».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ