Πάτρα – Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση

Μελάς, Σολωμού και Νικολάου παραμένουν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά με λιγότερους σταυρούς προτίμησης σε σχέση με την ίδια ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου του 2019.

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση

Είχε γούστο η χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πατρέων για την εκλογή μελών του Προεδρείου. Από τη μία, από τη δημοτική αρχή Πελετίδη δεν είχε διευκρινιστεί αν θα προταθεί για νέα θητεία στην προεδρία ο Παναγιώτης Μελάς και είχε αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο «έκπληξης» και από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε «να μην λάβει ούτε μία ψήφο πέραν της Λαϊκής Συσπείρωσης» ο προτεινόμενος πρόεδρος από τον Κώστα Πελετίδη. Αλλά δεν το πέτυχαν, γιατί υπήρξαν παρατάξεις που έκριναν διαφορετικά.
Στην συνεδρίαση που έγινε διάζώσης, στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, επανεξελέγησαν στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ο Παναγιώτης Μελάς, στη θέση της αντιπροέδρου η Κατερίνα Σολωμού και στη θέση του γραμματέα του Σώματος, ο Ανδρέας Νικολάου.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
Ο κ. Μελάς έλαβε 30 θετικές ψήφους, ενώ 11 σύμβουλοι «έριξαν λευκό» και ένας άκυρο. Την κ. Σολωμού στήριξαν με τη θετική ψήφο τους 23 σύμβουλοι, 18 ψήφισαν λευκό και ένας άκυρο. Τον Ανδρέα Νικολάου στήριξαν θετικά 26 σύμβουλοι ενώ 16 ψήφισαν «λευκό». Τον Σεπτέμβριο του 2019, τα μέλη του συμβουλίου με 47 παρόντες και δύο που απουσίαζαν είχαν ψηφίσει υπέρ του Παναγιώτη Μελά με 43 «ναι» και 4 λευκά, υπέρ της Κατερίνας Σολωμού με 42 «ναι» και 6 λευκά (παρόντες 48 σύμβουλοι) και υπέρ του Ανδρέα Νικολάου με 40 «ναι» και 8 λευκά (παρόντες 48 σύμβουλοι).

ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Από τη συνεδρίαση έλειπαν επτά σύμβουλοι, άλλοι για πολιτικούς λόγους και άλλοι λόγω κωλύματος, και συγκεκριμένα οι Ν. Νικολόπουλος, Μαρία Φιλοπούλου, Δ. Βορίσης (παράταξη Νικολόπουλου), Θ. Δούρος (παράταξη Ψωμά), Ν. Τριανταφυλλόπουλος, Χρ. Μπακαλάρος (παράταξη Αλεξόπουλου) και Π. Ζαφειρόπουλος (παράταξη Παπαδημάτου.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ζητήσαμε μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα από κύκλους της δημοτικής αρχής και εκφράστηκε σαφής ικανοποίηση. «Θεωρούμε πως προσπάθησαν να στήσουν ξανά το “μαύρο μέτωπο” αλλά δεν το πέτυχαν καθώς ο Π. Μελάς πήρε περισσότερους ψήφους από την κ. Σολωμού και τον κ. Νικολάου. Προσπάθησαν να συνεννοηθούν οι άλλες παρατάξεις αλλά δεν τα κατάφεραν. Μας στενοχωρεί ωστόσο που δεν ψηφίσαμε την κ. Σολωμού γιατί χαίρει της εκτίμησης πολλών μελών του συμβουλίου. Αλλοι επέλεξαν όμως πως θα κυλήσει η χθεσινή συνεδρίαση και ψηφοφορία» τονίστηκε χαρακτηριστικά στην «ΠτΔ».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Μετά το πέρας της εκλογής νέου προεδρείου, το Σώμα του συμβουλίου ψήφισε για την ανάδειξη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Αθανάσιος Μοδές, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Κορδάς, Θόδωρος Ξυλιάς, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, Γιάννης Τσιμπούκης και Πέτρος Ψωμάς.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι: Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Πελεκούδας, Αναστασία Τογιοπούλου, Ηρα Κουρή, Χρήστος Μπακαλάρος, Κωνσταντίνος Σβόλης, Ιωάννης Λάμπρου, Αθανάσιος Δούρος.
Τέλος, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης όρισε τους εξής Αντιδημάρχους για την Οικονομική Επιτροπή: Διονύση Πλέσσα (πρόεδρο), Βίβιαν Σαμούρη και Τάκη Πετρόπουλο. Ενώ, για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: Μιχάλη Αναστασίου (πρόεδρο), Διονύση Πλέσσα και Νίκο Ασπράγκαθο.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: Αγώνας για νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την παράταξη

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση Σε θέση μάχης δήλωσαν πως βρίσκονται από χθες τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» του Νίκου Παπαδημάτου. Νίκος Παπαδημάτος, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Σιαδήμας, Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ανδρέας Νικολάου ανέφεραν σε ανακοίνωση της παράταξης πως η χθεσινή διαδικασία «σηματοδοτεί επί της ουσίας την κορύφωση του αγώνα του συνδυασμού μας για να επιτευχθεί ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την Πάτρα». Ο επικεφαλής κι όλα τα μέλη της παράταξης θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, μετά και τη διαφαινόμενη έξοδο από την πανδημία πλέον, ο κοινός στόχος είναι η κίνηση «Πάτρα Ενωμένη» να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους πατρινούς. «Συνεχίζουμε λοιπόν δυνατά! Εντείνεται η δουλειά από όλους μας, η οποία θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των κοινών στόχων και στην πολυπόθητη αλλαγή σελίδας για την περιοχή μας» αναφέρουν σε κοινό μήνυμα. Η παράταξη είχε κάνει γνωστό πως θα ψηφίσει υπέρ των προτεινόμενων για τις θέσεις του προεδρείου για λόγους «τάξης και αρχής».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ: «Η λειτουργία του προέδρου δεν ήταν αυτή που επιβάλλει ο θεσμός»

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση Η παράταξη του Γιώργου Ρώρου είχε κάνει γνωστό πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέροντας τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την επιλογή. Συγκεκριμένα, αν και η παράταξη το 2019 «στο πλαίσιο καλής διάθεσης και συνεργασίας είχε ψηφίσει το 2019 για πρόεδρο τον κ. Μελά», στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έπραξε αναλόγως καθώς υποστηρίζει πως η λειτουργία του προέδρου δεν ήταν αυτή που επιβάλλει ο θεσμός, εννοώντας «αντικειμενικότητα, πληρότητα, σεβασμό στις αποφάσεις, ίσες αποστάσεις από όλες τις παρατάξεις, να είναι θεματοφύλακας των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου». Παράλληλα, η παράταξη Ρώρου επιρρίπτει ευθύνες κατά της δημοτικής αρχής πως, μεταξύ άλλων, «δεν έφερε νέο κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα να πελαγοδρομεί ατελείωτες ώρες με ατέρμονες τοποθετήσεις του δημάρχου και αντιδημάρχων. Δεν έφερε θέματα τα οποία ζητούσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να συλλέγονται υπογραφές προκειμένου τα θέματα να έρθουν προς συζήτηση». Η απόφαση μη στήριξης του κ. Μελά πάρθηκε μετά από συνεδρίαση του συντονιστικού της παράταξης.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν συμμετέχουμε σε “στημένη” διαδικασία»

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση Από το χθεσινή ειδική συνεδρίαση επέλεξαν να λείψουν ο επικεφαλής Νίκος Νικολόπουλος και τα μέλη της παράταξης Νέα Πάτρα Διονύσης Βορίσης και Μαρία Φιλοπούλου, κάτι που είχε γίνει γνωστό από ανακοίνωση του κ. Νικολόπουλου, ο οποίος κατακεραύνωσε τη δημοτική αρχή για τη στάση που έχει κρατήσει τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας πως ο κ. Μελάς «αντί να εκφράζει τη βούληση των δημοτών του Α΄ γύρου των εκλογών του 2019, έχει μετατραπεί και αποτελεί εργαλείο του Περισσού».
Ο κ. Νικολόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως απείχε από τη συνεδρίαση καθώς «στην ουσία επιλέγεται (σ.σ. ο πρόεδρος) από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και ορίζεται από την παράταξη του δημάρχου. Ουσιαστικά διορίζεται και δεν εκλέγεται από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο ρόλος του να εφαρμόζει και να υπηρετεί τις κομματικές υποδείξεις, είναι αντίθετος από τις θέσεις αρχής που υπερασπιζόμαστε ως δημοτική παράταξη, καθώς επίσης για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών».

 

ΤΟ «ΣΠΙΡΑΛ» ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΡΙΞΕ ΚΑΙ ΒΕΛΗ ΚΑΤΑ ΜΕΛΑ: Πλήθος παραπόνων, αλλά «δικαιούται να εκλέξει πρόεδρο»

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Μελάς και πάλι πρόεδρος, με διχασμένη την αντιπολίτευση Το «σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά λειτούργησε διαφορετικά στη χθεσινή συνεδρίαση και αναγνώρισε πως «η Λαϊκή Συσπείρωση δικαιούται να εκλέξει πρόεδρο», ωστόσο με ανακοίνωσή της κατέγραψε για μία ακόμα φορά τα παράπονα που έχει στο πρόσωπο του Παναγιώτη Μελά.
«Η δημοτική αρχή δεν “αγαπάει” τον θεσμό. Το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο Κανονισμό Λειτουργίας. Υπάρχουν σοβαρά θέματα που δεν έρχονται καν προς συζήτηση. Εισάγονται διαρκώς ψηφίσματα και διεξάγονται συζητήσεις που δεν αφορούν την πόλη. Ο καθαρός χρόνος συζήτησης επί αυτοδιοικητικών θεμάτων είναι στο 20%, το υπόλοιπο αναλώνεται σε θέματα προσωπικά, κομματικά, διαδικαστικά, άσχετα με την Πάτρα. Κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου παρατηρούνται συχνά καθυστερήσεις, απουσίες, μη τήρηση κανόνων. Υπάρχουν αποφάσεις που παράτυπα ο δήμαρχος δεν υλοποιεί. Πολλές συνεδριάσεις δεν είναι διά ζώσης ή ανοικτές, όπως επιβάλλει ο νόμος, η λογική, η δημοκρατία. Οι ευθύνες του προέδρου κ. Μελά σε όλα τα παραπάνω είναι βαρύτατες. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος είναι σαφής και η εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και για τη δεύτερη περίοδο της συγκεκριμένης θητείας πρέπει να γίνει μετά από πρόταση της δημοτικής ομάδας της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Η εντολή των δημοτών κατά τις τελευταίες εκλογές ήταν ξεκάθαρη και οφείλουμε να την αποδεχτούμε. Εμείς, ως μία παράταξη που σέβεται τη δημοκρατία και τη νομιμότητα αναγνωρίζουμε στη δημοτική αρχή πως έχει το δικαίωμα να προτείνει και να εκλέξει τον πρόεδρο της επιλογής της» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το «σπιράλ».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μακρύς μαύρος κατάλογος της πανδημίας - Πόσοι πέθαναν στην Πάτρα
Ερασιτέχνες ληστές στην Πάτρα - Τους «έπεσαν» οι μάσκες
Κύκλωμα αναβολικών: Το προφίλ του Πατρινού «ηγέτη» - Πως ΕΛΑΣ και europol έφτασαν στη σύλληψη του
Πάτρα - Κορονοϊός: Εφτιαξαν σελίδα γνωριμιών οι αρνητές - «Ανεμβολίαστα ραντεβού»… μέσω facebook!