Πάτρα – Δημοτικό Συμβούλιο: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για το Θαλάσσιο Μέτωπο

Παρέμβαση Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το παραλιακό μέτωπο.

Πάτρα - Δημοτικό Συμβούλιο: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για το Θαλάσσιο Μέτωπο

Το θέμα του Θαλασσίου Μετώπου τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με τον Θάνο Δούρο του «σπιράλ» να εισηγείται το θέμα.

Ο κ. Δούρος, μεταξύ άλλων, θα ανέφερε στην εισήγησή του ότι στις 10 Ιουλίου του 2018 το θαλάσσιο μέτωπο παραχωρήθηκε στην πόλη και στις 18 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν οι μελέτες που διακρίθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και τις όποιες ενστάσεις έχουν ως παράταξη. Προσδοκία του κ. Δούρου είναι να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση μια πλήρης ενημέρωση από τον δήμαρχο και όχι επιδερμικές προφορικές διαβεβαιώσεις όπως έχουν γίνει μέχρι σήμερα. «Θα πρέπει να διαλυθούν οι αμφιβολίες για νομικά ζητήματα, να αποσοβηθεί τυχόν κίνδυνος απώλειας του θαλάσσιου μετώπου και να επικαιροποιηθεί/γνωστοποιηθεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής επί του θέματος με την αντίστοιχη δέσμευση της για την χρονική τήρηση των βημάτων της από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου» αναμένεται να τονίσει.

Αργότερα, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και έκανε γνωστές νέες παραμέτρους για το μεγάλο έργο μετατροπής του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας.

Τόνισε ο Δήμαρχος στην παρέμβασή του:

«Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας αλλάζει. Αποκαθίσταται ο παραθαλάσσιος χαρακτήρας της πόλης. Το υγρό στοιχείο θα μπει στη ζωή μας. Νέοι ελεύθεροι χώροι, εκατοντάδων στρεμμάτων θα παραδοθούν στους δημότες.

Για την παραλία της πόλης μας, εδώ και δεκαετίες, συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Από τη μία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πατώντας στην πολιτική των κυβερνήσεων, αντιμετωπίζουν τις εκτάσεις αυτές ως «φιλέτα» για εκμετάλλευση και αποκόμιση κερδών και από την άλλη ο λαός, που διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές ανάγκες του στην αναψυχή και την ξεκούραση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Οι κατευθύνσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήσαμε, ήταν το καταστάλαγμα ιδεών, μελετών, προτάσεων, που γίνονταν επί δεκάδες χρόνια στην Πάτρα, προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν την πόλη και το λαό της. Για τους όρους του Διαγωνισμού, προηγήθηκαν εκατοντάδες συζητήσεις, συσκέψεις, γνώμες, επαφές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπ’ όψη οι παρατηρήσεις δεκάδων λαϊκών φορέων της Πάτρας, καθώς και των αρχιτεκτόνων και του Συλλόγου τους, του ΤΕΕ και άλλων επιστημονικών φορέων.

Η διεργασία αυτή και η επιμονή μας στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου, οδήγησε στο να σχεδιάζονται τώρα –σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια-, νέοι, σύγχρονοι, κοινόχρηστοι χώροι, με πράσινο, με χώρους ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών. Γίνεται η μεγαλύτερη στη χώρα παρέμβαση σε παραλιακό μέτωπο και γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Δεν θα υψωθούν στη θάλασσα της Πάτρας ουρανοξύστες για κάποιους λίγους, όπως βλέπουμε να γίνεται αλλού.

Με σταθερό προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι και έτσι θα συνεχίσουμε. Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης έγινε μετά από αγώνες, των οποίων η αξία αποδείχτηκε, κόντρα σε όσους ήθελαν να τους εμφανίσουν μάταιους ή και να τους λοιδορήσουν. Θυμίζουμε, ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διοργανώθηκαν δύο μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2015 και το 2016, για να μην περάσει ο σχεδιασμός της τότε Κυβέρνησης, καθώς αποτελούσε πισωγύρισμα, ακόμα και από τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.

Ταυτόχρονα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με καθοριστική τη συμβολή του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δήμου μας, τη διαμόρφωση του Νότιου Πάρκου, που έχει αναδειχθεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, ειδικά για τις νότιες συνοικίες. Μάλιστα, η χρησιμότητά του, αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Συνεχίσαμε με την άλλη πλευρά και το Έλος της Αγυιάς παραδίδεται σε λίγο. Ταυτόχρονα, προχωρά το έργο στο Κολυμβητήριο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργείται πάρκινγκ και θέατρο.

Βέβαια, θα χρειαστεί ο ως τώρα αγώνας μας να έχει συνέχεια, ώστε να παραχωρηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του παλιού λιμανιού στο Δήμο, ώστε να ενταχθεί στη ζωή της πόλης στο σύνολό του. Θα καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά, ότι η πόλη μας δε δέχεται την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των χερσαίων εγκαταστάσεών του.

Στην κατεύθυνση που περιγράψαμε, ξεπερνώντας όσο μπορούμε τις δυσκολίες που μας βάζει το σύστημα, οργανώνουμε και προγραμματίζουμε και τα υπόλοιπα έργα στην πόλη.

Το επόμενο διάστημα, η Μαρίνα, η οποία ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και χρόνια, μπαίνει στη διαδικασία αδειοδότησης – ανακατασκευής.

Μετά την κήρυξη της παραλιακής ζώνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά η διαδικασία της προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος – Ρίο, καθώς και η υλοποίηση μελέτης στην περιοχή του Μονοδενδρίου. Σε όλη την ακτογραμμή της πόλης, οι επεμβάσεις που θα γίνουν θα βελτιώσουν τη φυσιογνωμία της. Προχωράει, επίσης, η αποχέτευση, όπως και τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και θα αποδοθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου στον πατραϊκό λαό, ακόμα και για κολύμβηση.

Με την υπογειοποίηση του τρένου, θα έχουμε ένα γραμμικό πάρκο μήκους 6,5 χιλιομέτρων από το Ρίο έως την Πάτρα. Μία ζώνη με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πράσινο.

Το παραλιακό μέτωπο έχει ήδη αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει ριζικά. Και αλλάζει, χωρίς να παραδίδεται στα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του λαού της Πάτρας».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ