Πάτρα: Ερευνα για ξέπλυμα χρήματος – Πως ρευστοποιούσαν τα κλοπιμαία οι διαρρήκτες;

Πάτρα: Ερευνα για ξέπλυμα χρήματος - Πως ρευστοποιούσαν τα κλοπιμαία οι διαρρήκτες;
Είχαν διαπράξει διαρρήξεις και κλοπές σε διαμερίσματα πρώτου και δεύτερου ορόφου, στην Πάτρα, με λεία χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 402.380 ευρώ, μέσα σε διάστημα 11 μηνών.
Οι τέσσερις αναρριχητές διαρρήκτες που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Πατρών, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και ομολόγησαν τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, έχουν προφυλακιστεί.
Η παράνομη δράση τους μπορεί να έλαβε τέλος στις 17 Νοεμβρίου, όποτε οι αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν, ενώ κινούνταν σε δρόμο της Πάτρας με τα αυτοκίνητα τους και τους πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε.
Οπως πληροφορείται η «Π», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες, για τον εντοπισμό των «σκοτεινών» διαδρομών ξεπλύματος χρημάτων.
Μεταξύ των κατηγοριών -κακουργηματικού χαρακτήρα- που βαρύνουν τους δράστες, είναι και αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», οι αστυνομικοί κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή με στόχο την αποκρυπτογράφηση του τελικού προορισμού και των αποδεκτών των κλοπιμαίων.
Το γεγονός πως οι συλληφθέντες δεν έδωσαν πειστικές εξηγήσεις για το που κατέληγαν τα κοσμήματα αξίας, αλλά και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν, οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα πως στην υπόθεση πιθανά να εμπλέκονται και άλλα άτομα.
Προς αυτή την κατεύθυνση συλλέγονται στοιχεία για τον εντοπισμό συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογαριασμών είτε των ίδιων των δραστών, είτε τρίτων προσώπων, ενώ σύμφωνα με πηγές της «Π», οι έρευνες εστιάζονται σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Οι δράστες είχαν προτίμηση σε κατοικίες μέχρι δυο ορόφων, όπου αναρριχόμενοι -κυρίως απογευματινές, βραδινές ώρες- σε μπαλκόνια, παραβίαζαν με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων μπαλκονόπορτες και «μπούκαραν».
Εκτός του ότι είχαν «διαβάσει» την περιοχή που θα εφορμούσαν, λάμβαναν μέτρα προφύλαξης. Λειτουργούσαν πάντα βάσει σχεδίου για τον τρόπο προσέγγισης, αλλά και διαφυγής τους.
Σύμφωνα με πηγές της «Π», μετέβαιναν στα σημεία με «υπηρεσιακό» όχημα. Προηγουμένως, φρόντιζαν να σταθμεύουν τα τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα που διέθεταν, σε κοντινή απόσταση, από τον τόπο της «επιχείρησης», έτσι ώστε σε περίπτωση που κάτι στράβωνε, να απομακρύνονταν χωριστά, αποφεύγοντας τα μπλεξίματα με τις αρχές.
Οι δράστες είχαν τεθεί, υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών. Οι κινήσεις τους ήταν «ελεγχόμενες», από κάθε άποψη. Η παραδοχή και η ομολογία των πράξεων τους, ήταν μονόδρομος. Τα κοσμήματα που βρέθηκαν στα σπίτια τους και αναγνωρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία που υπήρχαν σε βάρος τους, δεν τους άφηναν κανένα περιθώριο.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Π», οι δράστες που είχαν αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο, κάνοντας χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων του Νόμου Παρασκευόπουλου, ενώ εξέτιαν ποινές φυλάκισης για παρόμοια αδικήματα, μόνο σε ένα χτύπημά τους κατάφεραν και άρπαξαν κοσμήματα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσαν σχεδόν τον τελευταίο χρόνο και που όπως προκύπτει, μετά την έξοδό τους από τη φυλακή, «έπιασαν» και πάλι δουλειά, έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δυο ζεύγη αδελφών, ηλικίας από 22 έως 27 ετών.

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
papagian@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ