Πάτρα: «Φεστιβάλ Γρίφων» στα Παλαιά Σφαγεία στις 21 – 23 Οκτωβρίου

Γιατί επιλέχθηκε η Πάτρα, ποιο είναι οι συνδιοργανωτές και τι κρύβει το λογότυπο;

Πάτρα: «Φεστιβάλ Γρίφων» στα Παλαιά Σφαγεία στις 21 - 23 Οκτωβρίου

Μία πρωτότυπη διοργάνωση, το «Φεστιβάλ Γρίφων», έρχεται στην Πάτρα τον μήνα Οκτώβριο, μετά το Καστελλόριζο και πριν τη μεταφορά του Αθήνα. Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου και κυρίως μια μεγάλη γιορτή επιστήμης και προσφοράς νέας γνώσης σε κοινό κάθε ηλικίας και γνωστικού επιπέδου.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με ξεχωριστή επιτυχία στο Καστελλόριζο. Μέσα από σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων, δράσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων με κύρια θεματική τους γρίφους, το Φεστιβάλ, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί, αλλά και από τη Ρόδο και στους ενήλικες ντόπιους και επισκέπτες να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Αποδείχτηκε ένα εθνικής σημασίας επιστημονικό γεγονός το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο και τις προσδοκίες των διοργανωτών, συμμετεχόντων και χορηγών.

Φέτος το Φεστιβάλ Γρίφων θα «ταξιδέψει εκτός του νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Παλαιά Σφαγεία-21-23/10/22) και  δεύτερη στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12/22).

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, η επιλογή της Πάτρας δεν είναι τυχαία. Στηρίχτηκε στα εξής: Η Πάτρα διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στον Τομέα των Μαθηματικών, είναι μια ζωντανή και ελπιδοφόρα πανεπιστημιακή κοιτίδα, έχει  ήδη πραγματοποιήσει, με ιδιαίτερη επιτυχία, επιστημονικές πρωτοβουλίες Patras Science Festivalsm TEDx Patras, Βραδιά του Ερευνητή (στην οργανωτική επιτροπή  των οποίων συμμετείχε καθοριστικά η Ελένη Γραμματικοπούλου).

Επίσης, η πατρινή Καρναβαλική ομάδα «Πλήρωμα 94» συμμετείχε στο 1ο ΦΓ και μέσα από εντυπωσιακές δράσεις γοήτευσε κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Η επικείμενη συμμετοχή της ως συνδιοργανωτής θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία του
Στην Πάτρα το φεστιβάλ θα έχει δύο κεντρικούς θεματικούς άξονες, τους Γρίφους και τα Μαθηματικά.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν το φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει μια συναρπαστική και διοργάνωση, καθώς η ξεχωριστή θεματολογία του και η παρουσίαση όλων των δράσεων μέσα από μη καθιερωμένους τρόπους πιστεύουν πως θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των πρακτικών και των μεθόδων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.

Ηδη το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστήριξε και έθεσε  το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του και το Τμήμα Μαθηματικών θα συμμετάσχει ενεργά, ενώ υποστηρικτής θα είναι ο Καρναβαλικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Παράλληλα, συναφείς ερευνητικοί/εκπαιδευτικοί φορείς αποδέχτηκαν να συνεργαστούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η επιλογή του Καραγκιόζη γρίφου δεν είναι τυχαία γιατί η Πάτρα είναι η πόλη που γέννησε τον Καραγκιόζη μέσα από την θρυλική μορφή του Δημήτρη Σαρδούνη ή Σαρντούνη (Πάτρα, 1859 – 1912), γνωστού ως Μίμαρος. Ηταν από τους μεγαλύτερους Ελληνες καραγκιοζοπαίχτες.

Σε αυτόν αποδίδεται η μεταμόρφωση του τουρκικού θεάτρου σκιών σε «ελληνική τέχνη» και γι’ αυτό και αναγνωρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως «ο εφευρέτης του Καραγκιόζη».

Για το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που μεταφέρεται στην Πάτρα, το λογότυπο αποτελεί ένα γρίφο με τη μορφή του Καραγκιόζη. Είναι μια ιδέα του Πανταζή Χούλη βασισμένη στην τοπολογία και μετουσιώθηκε με τη μορφή ενός καινοτόμου εμπλεκόμενου γρίφου.

Το Νοέμβριο του 2021, ο Πανταζής Χούλης ξεκίνησε την κατασκευή του Καραγκιόζη, αποτελούμενου από τρία ενωμένα κομμάτια με περιστροφική κίνηση ακριβώς ίδια με αυτή που βλέπουμε στις φιγούρες στο θέατρο σκιών. Επιπρόσθετα, για το τέταρτο εξωτερικό κομμάτι χρησιμοποιήθηκε ένα τετράγωνο (αντί για κύκλο). Η προσθήκη ενός παραπάνω κομματιού στη φιγούρα, καθώς και η αλλαγή του κύκλου σε τετράγωνο, δημιούργησε έναν παντελώς νέο γρίφο όσον αφορά την επίλυση.

Διότι για να λυθεί ο Καραγκιόζης γρίφος, δεν απαιτούνται μόνο δύο στρατηγικές κινήσεις που έχει ο παλιός γρίφος, άλλα έξι στρατηγικές κινήσεις που μάλιστα είναι νέες και διαφορετικές.
Αρα, χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση και φαντασία, δίνοντας στο γρίφο έναν πιο ενδιαφέρον και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Στο μέλλον ίσως κατασκευασθούν παραλλαγές με περισσότερα κομμάτια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ