Πάτρα: Φοβίζει ο κορονοϊός, έρχεται νέο κύμα; – Οι κίνδυνοι της συνύπαρξης με τη γρίπη

Στα νοσοκομεία της Πάτρας νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορονοϊό. Ειδικότερα στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού. Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονται 22 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Πάτρα: Φοβίζει ο κορονοϊός, έρχεται νέο κύμα; - Οι κίνδυνοι της συνύπαρξης με τη γρίπη

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα έθεσε σε επιφυλακή τον υγειονομικό κόσμο.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι μετά από έξι περίπου εβδομάδες αποκλιμάκωσης του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων η τελευταία εβδομάδα εμφάνισε αύξηση.

«Η αύξηση αυτή μας προβληματίζει. Είμαστε σε επιδημιολογική επιτήρηση και ανάλογα με τις καταγραφές ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε τα μέτρα προφύλαξης. Παραμένουμε σε επιφυλακή» δήλωσε στην «Π» η αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Σε διαρκή ετοιμότητα παραμένει και η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας «Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αναλυτικά στοιχεία από το Εργαστήριο της κ. Μουζάκη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οπότε θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα» μας είπε ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος στα νοσοκομεία της Πάτρας νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορονοϊό. Ειδικότερα στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού. Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονται 22 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η άνοδος των κρουσμάτων (36.146 νέα κρούσματα την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα 33.590 κρούσματα στην προηγούμενη μέτρηση την εβδομάδα αναφοράς 5 – 11 Σεπτεμβρίου), ενώ ο οργανισμός προέβη και σε ανακοίνωση για την ξαφνική αύξηση των διαγνώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση κατά 7% των διαγνώσεων μέσα σε μια εβδομάδα θεωρείται αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Οπως αναφέρεται, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 818 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 82. Επίσης την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 111 θάνατοι ασθενών COVID-19εκ των οποίων οι 25 (23%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Ηδη έχουν διαπιστωθεί και στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος. Τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, έδειξαν πως από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου, δύο ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).

Οι ειδικοί φοβούνται πως όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο και υπάρχει μετατόπιση σε κλειστούς χώρους, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν. Εντούτοις, επί του παρόντος οι παραλλαγές της «Ομικρον» δεν δίνουν βαριές νοσηλείες, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση ενός νέου στελέχους τους επόμενους μήνες, όπως και ένα επόμενο κύμα της πανδημίας.

ΕΟΔΥ: ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

«Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους», σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού Ο4 και Ο5.

Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, αυτήν τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και «φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5, προκειμένου να εμβολιάζεται ο πληθυσμός για τον οποίο υπάρχουν σχετικές οδηγίες (ευάλωτες ομάδες και πολίτες άνω των 60 ετών)».

Οπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, παρά τη διάθεση της παραγωγού εταιρείας να εξαντληθούν πρώτα τα εμβόλια κατά της Ο1, πέρασε η πρόταση Ελλάδας και Κύπρου στο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ ώστε με το που βγουν τα νέα εμβόλια (Ο4 και Ο5) να σταματήσει η διάθεση των εμβολίων κατά της Ο1.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΓΡΙΠΗ

Η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται κυρίως στη συνύπαρξη της γρίπης και του κορονοϊού.

Οπως έγραψε η «Π» η γρίπη έκανε την εμφάνιση από τον Αύγουστο και την περίοδο αυτή τα κρούσματα είναι αυξημένα. Πέρυσι η χρήση της μάσκας είχε προφυλάξει την κοινότητα από τη γρίπη. Φέτος η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας αφήνει περιθώρια για έξαρση.
Στις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον έγκαιρο εμβολιασμό.

«Φέτος τον χειμώνα η ”συνάντηση” κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, σημειώνοντας πως όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά, ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται πως οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς και σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτόν η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναμνηστική δόση για τον κορονοϊό και για τη γρίπη μπορούν να γίνουν χρονικά κοντινά, για παράδειγμα με διαφορά μίας εβδομάδας.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Οσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι:

-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-δύσπνοια
-πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
-λιποθυμικά επεισόδια
-σύγχυση
-πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ