Πάτρα – Γιορτινό τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας εικοσαετίας – Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Η ακρίβεια καλπάζει στην αγορά με αυξήσεις σε βασικά αγαθά – Σε υψηλό ρεκόρ 20ετίας η αξία του φετινού εορταστικού τραπεζιού.

Πάτρα - Γιορτινό τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας εικοσαετίας - Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της τελευταίας 20ετίας θα κάνουμε φέτος καθώς τόσο η γαλοπούλα όσο και το χοιρινό έχουν αυξημένες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και τον φόβο να μην εκτροχιαστούν από πολύ νωρίς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, τα νοικοκυριά της Πάτρας εμφανίζονται ακόμα «μουδιασμένα» για τις αγορές που πρέπει να πραγματοποιήσουν και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αγορά της Κυριακής που δεν θύμιζε σε τίποτα μήνα Χριστουγέννων.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, η ακρίβεια καλπάζει καθώς οι τιμές βασικών τροφίμων καταγράφουν ετήσια αύξηση από 11,3% έως και 25,3% (ψωμί, δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, έλαια, καφές). Ηδη υπάρχουν φωνές, οι οποίες αναφέρουν ότι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι πιο ακριβό κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ εικοσαετίας.

Πάτρα - Γιορτινό τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας εικοσαετίας - Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Ανδρέας Σκάγιας

Ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου σφαγείου στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών Ανδρέας Σκάγιας, δήλωσε στην «Π» ότι η αγορά είναι ακόμα «κουμπωμένη» και από την πλευρά των παραγωγών αλλά και από την πλευρά των εμπόρων. Γεγονός είναι ότι οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος, αυξήθηκαν αισθητά από πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Η γαλοπούλα θα πωλείται φέτος στα 10 ευρώ το κιλό από 8 που πωλείτο πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ η τελική τιμή στο αρνί και στο κατσίκι, θα διαμορφωθεί με βάση τις εξαγωγές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο κ. Σκάγιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε και στην αγορά της Πάτρας, τιμές αρνιών γύρω στα 15 ευρώ το κιλό.

Το πρόβλημα ωστόσο για την αγορά δεν είναι οι γιορτές, όπου ο καθένας λίγο έως πολύ, θα ξοδέψει κάτι παραπάνω για το γιορτινό τραπέζι, αλλά οι καθημερινές ανάγκες, όπου ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η βασική αιτία γι’ αυτό, όπως είπε ο Ανδρέας Σκάγιας, είναι το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ίδιος, όπως είπε, πληρώνει για τη λειτουργία του σφαγείου σε ρεύμα, ποσά γύρω στις 12-13.000 ευρώ το μήνα, από 3-4.000 ευρώ σε κάποιες άλλες εποχές και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πάτρας, Παναγιώτης Ζυγούρας, μετέφερε στην «Π», τις τάσεις της χριστουγεννιάτικης αγοράς και επιβεβαίωσε ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κάνουν την έρευνά τους και οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να πάρουν μια οικονομική ανάσα και θα ανεβάσουν τον τζίρο τους.

Πάτρα - Γιορτινό τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας εικοσαετίας - Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Παναγιώτης Ζυγούρας

Τόνισε και αυτός ότι η γαλοπούλα αναμένεται να πωλείται προς 10 ευρώ το κιλό. Και στα άλλα κρέατα όμως, υπάρχει η ίδια ανοδική τάση. Το κοτόπουλο πωλείται προς 4 ευρώ το κιλό ενώ η χωριάτικη κότα, φέτος θα φτάσει μέχρι και 7.50 το κιλό από 6 έως 6.50 ευρώ, ενώ το χοιρινό που επίσης προτιμούν αρκετοί για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, φέτος κυμαίνεται σε 6-7 ευρώ από 5 ευρώ το κιλό που πωλείτο πέρυσι. Το μοσχάρι κυμαίνεται στα 11-13 ευρώ, και το αρνί/κατσίκι, θα βρίσκεται στα 11-12 ευρώ το κιλό.

ΚΑΙ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ 

Ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών της Αχαΐας, Ταξιάρχης Κάππας, σημείωσε ότι η κίνηση στην αγορά, είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την περίοδο, υπό κανονικές συνθήκες θα μιλούσαμε για εκκίνηση των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά η κατανάλωση βρίσκεται ακόμα πίσω, είπε ο κ. Κάππας. «Εμείς σαν κλάδος προετοιμαζόμαστε και αναμένουμε από την επόμενη εβδομάδα κίνηση στα καταστήματα και τις πρώτες παραγγελίες για τις γιορτές» τόνισε.

Πάτρα - Γιορτινό τραπέζι: Το ακριβότερο της τελευταίας εικοσαετίας - Παράγοντες της αγοράς αναλύουν στην «Π»

Ταξιάρχης Κάππας

Οι τιμές των βασικών γλυκών της εποχής, δηλ. μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, καταγράφουν φέτος μια αύξηση, που όμως είναι συγκρατημένη συγκριτικά με την εκτόξευση στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, είπε ο κ. Κάππας. Ενδεικτικά, οι τιμές στα τρία βασικά γλυκίσματα των εορτών, έχουν ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης, από 12 έως και 25 ευρώ το κιλό, που διαμορφώνεται κατά βάση ανάλογα με την ποιότητα των υλικών και το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Ο κ. Κάππας σημείωσε ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις, παρατηρούνται φέτος στους κουραμπιέδες, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του βουτύρου. Παράλληλα τόνισε ότι ο κλάδος, χάρη στις ενέργειες που έκανε, κατάφερε να εξαιρεθούν από το καλάθι του νοικοκυριού, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα δεχόταν ένα ισχυρό πλήγμα ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ