Πάτρα: Γκρεμίστηκε το μοναδικό εν ενεργεία καμίνι στην οδό Ερμού

Το κατάστημα βρίσκεται στην περιοχή του Μαρκάτου, μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι εκεί ακόμα χτυπάει η καρδιά της παραδοσιακής Πάτρας,  της τοπικής αγοράς της πόλης, εκεί που αναπτύχθηκαν παραδοσιακά εργαστήρια και το χονδρεμπόριο της Πάτρας

Πάτρα

Ψηλά στην Ερμού, στην περιοχή του Μαρκάτου, βρίσκεται το μοναδικό εν ενεργεία καμίνι στην Πάτρα. Ο κ. Γραμματικόπουλος συνεχίζει την τέχνη του πατέρα του, Παύλου, με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο. Συνεχίζει μία παράδοση ετών και αντιστέκεται σθεναρά στις μόδες των τελευταίων χρόνων. Με τη βοήθεια της θερμότητας σμιλεύει και διαμορφώνει το σίδερο δίνοντάς του όποια μορφή θέλει, με μία τέχνη και τεχνική που έχει αντέξει στους χρόνους.

Η παραπάνω παράγραφος έχει ένα λάθος, καθώς είναι γραμμένη σε ενεστώτα χρόνο. Και αυτό γιατί το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 22 Ιουνίου, η οροφή του κτιρίου όπου στεγάζεται το καμίνι του κ. Γραμματικόπουλου, υποχώρησε και γρεμίστηκε ολοσχερώς.

Πάτρα

Το κατάστημα βρίσκεται στην περιοχή του Μαρκάτου, μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι εκεί ακόμα χτυπάει η καρδιά της παραδοσιακής Πάτρας,  της τοπικής αγοράς της πόλης, εκεί που αναπτύχθηκαν παραδοσιακά εργαστήρια και το χονδρεμπόριο της Πάτρας. Μια περιοχής που ακόμα και σήμερα με τις όποιες αλλαγές έχουν επέλθει, κρατάει τον χαρακτήρα της.

Ένα από αυτά τα μαγαζιά είναι και του κ. Γραμματικόπουλου, που το περασμένο Σάββατο 22 Ιουνίου, το μεσημέρι και ενώ δεν βρισκόταν κανείς μέσα στον χώρο, η οροφή γρεμίστηκε αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη του να βάλει έστω και προσωρινά λουκέτο στην επιχείρησή του.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κτίριο έχει κριθεί εδώ και χρόνια διατηρητέο, κάτι από το οποίο μπορεί κανείς να καταλάβει την σημασία και την αξία τόσο του κτιρίου όσο και του τι σημαίνει το να χαθεί αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως αυτό του καμινιού είναι από αυτά που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, αποτελώντας ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορεί να βρεθεί online. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αίσθηση της ιστορίας, την ατμόσφαιρα ή την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει κάποιος με τους τεχνίτες. Και είναι κρίμα να έχει τόσο άδοξο τέλος.

Πάτρα

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη