Πάτρα: Η αιθαλομίχλη χτύπησε κόκκινο και απειλεί! – Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται προβλήματα

Κάτι παραπάνω από σοβαρές θεωρούνται οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης για την υγεία των ανθρώπων. Το φαινόμενο είναι υπεύθυνο για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, ειδικά στις πιο ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

ΠΑΤΡΑ

Δεν προλάβαμε καλά-καλά να μπούμε στον Δεκέμβριο και μαζί με τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, στη ζωή μας (ξανα)μπήκε δυστυχώς και η αιθαλομίχλη. Για την ακρίβεια δεν μπήκε απλά, αλλά έκανε ολόκληρη εισβολή, καθώς οι σχετικές μετρήσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στην Πάτρα χτυπούν στην κυριολεξία κόκκινο.

Το πρώτο φαινόμενο εμφανίστηκε με την έλευση των μνημονίων στις αρχές της 10ετίας του 2010 κι έκτοτε δεν λέει να φύγει από τη ζωή μας, αποτελώντας βραχνά κατά τους χειμερινούς μήνες. Το πρόβλημα ξεκινάει με το που αρχίζει να πέφτει ο ήλιος και διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα, με τα τζάκια να καίνε στο φουλ και να κάνουν τους πολίτες που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους (κυρίως αυτούς με αναπνευστικά προβλήματα) να δυσφορούν με την ποιότητα, αλλά και με τη μυρωδιά του αέρα.

Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερες μετρήσεις, εντούτοις η αύξηση της αιθαλομίχλης από την εορτή του Αγίου Ανδρέα κι έπειτα στην πόλη μας, κρίνεται ως άκρως ανησυχητική κι αν συνεχιστεί, μάλιστα, σε αυτούς τους ρυθμούς, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παρουσία της Πάτρας μέσα στη λίστα με τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που «υποφέρουν» από την αιθαλομίχλη.

Η «Π» δέχθηκε πολλές σχετικές καταγγελίες από πολίτες τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό ήρθε σε επαφή με τους υπευθύνους από το δίκτυο «Αιθέρας», ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το σύστημα, το οποίο αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο, δεν παρήγαγε καθόλου ενθαρρυντικά για την υγεία μας αποτελέσματα. Η ποιότητα του αέρα στην Πάτρα εδώ και μερικές ημέρες μόνο «καλή» ή ικανοποιητική» δεν κρίνεται, με την εικόνα σε περιοχές όπως η Παραλία, η Λεύκα και τα Δεμένικα, αλλά και στο κέντρο της πόλης, να είναι αποκαρδιωτική.

«ΚΡΥΟ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ»

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις από τον καθηγητή Ανδρέα Καζαντζίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια σταδιακή μαζική ρύπανση σε πολλές περιοχές της Πάτρας, με τη ρύπανση κάθε ημέρας να προστίθεται σε εκείνη της προηγούμενης», δήλωσε στην «Π ο Ανδρ. Καζαντζίδης και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στο κρύο, στη διάθεση να περάσουμε ένα ζεστό σαββατοκύριακο, αλλά και στο μικροκλίμα. Αυτές τις ημέρες στη βόρεια πλευρά της Πάτρας είχαμε ανέμους, οπότε σε περιοχές όπως το Πλατάνι, το Ρίο και ο Καστελλόκαμπος η συγκέντρωση σωματιδίων ήταν μικρή. Ακριβώς το αντίθετο, όμως, έγινε στην άλλη πλευρά της πόλης. Ακόμη είναι νωρίς για να πούμε με ακρίβεια που ακριβώς μπορεί να φτάσουμε, όμως σίγουρα επαναλαμβάνεται και φέτος αυτό που γίνεται κάθε χρόνο με την αιθαλομίχλη. Οι πολίτες έχουν επενδύσει, πλέον, από τα χρόνια των μνημονίων σε τεχνολογίες καύσης ξύλου για τη θέρμανσή τους και δεν φαίνεται να επιστρέφουν στο πετρέλαιο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments