Πάτρα: Η Επανάσταση κόπηκε στα τρία – Διάσταση απόψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αν ο αρχικός στόχος ήταν να μην ψηφιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο ένα πλαίσιο για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και να διχαστεί το σώμα, τότε επιτεύχθηκε. Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στην καθυστέρηση να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στο περιεχόμενό της.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Σώματος είναι ιστορική και έτσι θα τη μελετάει ο ιστορικός του μέλλοντος, αφού τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν διχάστηκαν απλά, αλλά «έσπασαν» στα τρία.

Η αρχική εισήγηση που κατάθεσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης (είχε δοθεί στη δημοσιότητα αρκετές ώρες νωρίτερα), ήταν ένα πολιτικό κείμενο θέσεων, το οποίο ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις σε άλλες παρατάξεις. Κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την εξέλιξη της συζήτησης, καθώς υπήρξαν σχετικές αναφορές από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μετά από περίπου τρεις ώρες συζήτησης, ο Κ. Πελετίδης έδειξε διάθεση να συζητήσει την ένταξη κάποιων εκδηλώσεων που πρότεινε η αντιπολίτευση στο πρόγραμμα εορτασμού του ’21 που θα υλοποιήσει ο Δήμος. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπάθησε να συμβάλει και ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να βγει λαβωμένο από μια τέτοια διαδικασία που φορά την επέτειο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, καλώντας τις πλευρές της αντιπολίτευσης που διατηρούσαν επιφυλάξεις για την στάση που θα κρατήσει τελικά η δημοτική αρχή, να συγκλίνουν.

«Αγκάθι» αποδείχθηκε μια αναφορά στο πρόγραμμα περί του «συμβιβασμένου» ρόλου που διαδραμάτισε ο κλήρος στην Επανάσταση. Τμήμα της αντιπολίτευσης δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του ότι η δημοτική αρχή θα εμφάνιζε τελικά το θέμα σύμφωνα με τις πολιτικές θέσεις της και υποστήριζαν ότι με ανάλογο τρόπο έχει χειριστεί σημαντικά θέματα και στο παρελθόν. Επίσης, στην κριτική που ασκήθηκε βασικό σημείο ήταν πως το δημοτικό συμβούλιο υποβαθμίζεται, καθώς δεν μετέχει στην διαμόρφωση του προγράμματος και υποκαθίσταται από τον πολιτιστικό οργανισμό (άλλο ρεπορτάζ στη σελίδα 30).  

Το θέμα οδηγήθηκε σε ψηφοφορία. Υπέρ της εισήγησης του δημάρχου ψήφισε η παράταξη Πελετίδη, η παράταξη του Νίκου Παπαδημάτου (με τις προσαρτήσεις που δέχθηκε ο δήμαρχος), η «Ωρα Πατρών» και ο Χρήστος Πατούχας. Την πρόταση του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου υπερψήφισε η παράταξη του Πέτρου Ψωμά, του Νίκου Τζανάκου, ο Διονύσης Βορύσης της «Νέας Πάτρας». Λευκό ψήφισε η παράταξη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ο Θεόδωρος Ντρίνιας και η Μαρία Φιλοπούλου.

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες.