Πάτρα: Κακοποίηση 16χρονης στο Κέντρο Θηλέων – Τι λέει η Διοίκηση

Αμεσα έδρασε η διοίκηση του Ιδρύματος εφαρμόζοντας όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή.

Πάτρα: Κακοποίηση 16χρονης στο Κέντρο Θηλέων - Τι λέει η Διοίκηση

Θύμα σωματικής κακοποίησης έπεσε 16χρονη μαθήτρια που φιλοξενείται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων, από εργαζόμενο στο Ιδρυμα. Του συμβάντος επιλήφθηκε άμεσα η διοίκηση του ιδρύματος λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του παιδιού.

Συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν όταν η τρόφιμη του Κέντρου ζήτησε να φάει κάτι άλλο και συγκεκριμένα ένα αβγό διότι δεν της άρεσε το φαγητό που είχε σερβιριστεί. Ο εργαζόμενος δεν περιορίστηκε στην έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τη φιλοξενούμενη στη δομή αλλά προχώρησε και σε χτυπήματα στα πόδια και στο πρόσωπο. Μάλιστα το κοριτσάκι ακολουθούσε μία θεραπεία με σιδεράκια στα δόντια της με αποτέλεσμα το χτύπημα και η πίεση που δέχτηκε στην περιοχή του σαγονιού και της στοματικής κοιλότητας να προκαλέσουν τραυματισμό και ροή αίματος.

Ευτυχώς, όπως μας περιγράφει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος, το περιστατικό αντιλήφθηκαν έγκαιρα οι επιμελήτριες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα στο ίδρυμα παρενέβησαν και κατάφεραν να απομακρύνουν την μικρή από τον εργαζόμενο.

«Το θετικό είναι ότι έδρασαν άμεσα οι άλλοι εργαζόμενοι μπήκαν στη μέση και απομάκρυναν το παιδί. Παράλληλα με ενημέρωσαν αμέσως για το συμβάν κι έτσι προχώρησα στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων με πρώτη μέριμνα βέβαια τη φροντίδα του παιδιού» μας μετέφερε ο κ. Σταθακόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Αφού φροντίσαμε να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στο παιδί συγκάλεσα έκτακτο ΔΣ και ομόφωνα αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Την ίδια μέρα πήγαμε στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα, διότι έχουμε την επιμέλεια του παιδιού, και καταγγείλαμε το περιστατικό. Ακολούθως κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη του εργαζομένου. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν διότι είχε κρυφτεί. Ακολούθως συντάχτηκε δικογραφία και εστάλη στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω».

Παράλληλα όμως το ΔΣ του Ιδρύματος προχώρησε στην εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπει ο υπηρεσιακός κώδικας. «Από προχθές ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αργία ενός μηνός. Παράλληλα τον παραπέμψαμε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου το οποίο θα πρέπει πριν λήξει ο ένας μήνας της αργίας που του έχουμε επιβάλλει να μας κοινοποιήσει την απόφασή του. Μάλιστα για να μην χαθεί χρόνος φρόντισα να στείλω το έγγραφο της παραπομπής στο Υπουργείο με δικαστικό επιμελητή. Φυσικά πέραν των διοικητικών πράξεων η δικηγόρος του Ιδρύματος προχωράει το νομικό σκέλος. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

«Είμαι εκεί, όπως και όλα τα μέλη του ΔΣ, για να προστατεύουμε τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Είναι παιδιά πολύ βαθιά πληγωμένα. Αλλα είναι ορφανά, άλλα κακοποιημένα που έχουν έρθει στο Κέντρο με εισαγγελική εντολή» επισημαίνει ο κ. Σταθακόπουλος και προσθέτει:
«Η καθημερινή μας αγωνία είναι να μην τους παρέχουμε απλώς μία στέγη φιλοξενίας αλλά να τους παρέχουμε ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας και με τη βοήθεια του επιστημονικού μας προσωπικού να επουλώσουμε τις πληγές που φέρουν ώστε όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία να ενταχθούν στην κοινωνία. Εχουμε ευθύνη γι’ αυτά τα παιδιά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τους φερθεί άσχημα».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Συμπτωματικά χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ως ύψιστο δικαίωμα, για πολλά παιδιά, αναδεικνύεται το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Παιδικά Χωριά SOS, το 80% των παιδιών τα οποία για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να ζήσουν με τις οικογένειές τους, καταλήγουν σε ιδρύματα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως έχει δηλώσει στην «Π» ο κ. Σταθακόπουλος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών αυτών και η ένταξή τους σε ανάδοχες οικογένειες. Ηδη το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα δε με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις 82 δομές που υπάρχουν καταγράφηκαν 2.000 παιδιά. Σήμερα, τουλάχιστον επτακόσια έχουν υιοθετηθεί ή βρήκαν ανάδοχες οικογένειες. Αλλα 1.500, που τα περισσότερα έχουν βιολογική οικογένεια και δεν μπορούν να υιοθετηθούν είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή.

ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

«Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην μεγαλώνουν άλλο σε ιδρύματα, αλλά σε μια οικογένεια. Στην κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε απλοποιήσει και ψηφιοποιήσει το θεσμό της Αναδοχής. Του έχουμε δώσει διαφάνεια και αποτελεί πλέον τον κυριότερο τρόπο αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Βγάζουμε τα παιδιά από τα Ιδρύματα. Αλλάζουμε τη ζωή τους και μαζί και τη δική μας», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ