Πάτρα – Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει – Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνται

Η ιστορική εμπορική γειτονιά, πεζοδρομείται. Οι παραδοσιακοί καταστηματάρχες ανησυχούν για την επιβίωσή τους. Αντιδρούν έμποροι της οδού Αλεξίου Υψηλάντου, στο σχέδιο του Δήμου Πατρέων για πεζοδρόμηση και απαγόρευση διέλευσης οχημάτων – Βλέπουν αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Πάτρα - Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει - Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνται

Η έναρξη του έργου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας που προβλέπει εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, βρίσκεται προ των πυλών και πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πρόκειται να αλλάξουν ριζικά.

Μαζί, θα αλλάξουν αναγκαστικά και οι ζωές πολλών πατρινών, καθώς, οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, εκτός από τα καλά, φέρνουν και πολλές παρενέργειες, με αλλαγή της φυσιογνωμίας ολόκληρων γειτονιών και των επαγγελματιών τους χρήσεων, με την εστίαση να ασκεί πιέσεις εις βάρος του εμπορίου, ακόμα και της κατοικίας.

Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην Ρήγα Φεραίου, όπου ένας ολόκληρος εμπορικός δρόμος, μετά την μετατροπή του σε πεζόδρομο, άλλαξε μορφή και λειτουργία μέσα σε λίγα χρόνια. Κάποιοι προσαρμόστηκαν, άλλοι όμως, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν.
Αυτό φοβούνται και κάποιοι έμποροι της οδού Αλεξίου Υψηλάντου, έναν κατεξοχήν εμπορικό δρόμο της Πάτρας που μέσα από το σχέδιο του Δήμου Πατρέων, προορίζεται να μετατραπεί σε πεζόδρομο, στο τμήμα μεταξύ Ερμού και Παντανάσσης.

Κάποιοι από τους εμπόρους του συγκεκριμένου δρόμου, είχαν μεταφέρει εκεί τις επιχειρήσεις τους, από άλλες γειτονιές του κέντρου της Πάτρας που μετατράπηκαν σε πεζόδρομους και τώρα νοιώθουν ότι εκδιώκονται ξανά. Αλλοι, έχουν εκεί τις επιχειρήσεις τους, για γενιές ολόκληρες και φοβούνται ότι με την αλλαγή που γίνεται, θα εξαφανιστούν εμπορικά.

Οπως λένε στην «ΠτΚ» η επιβίωση των επιχειρήσεών τους, τίθεται σε κίνδυνο μετά την πεζοδρόμηση, γιατί η πρόσβαση των πελατών τους θα καταστεί πολύ δύσκολη έως αδύνατη λόγω της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ

Το θέμα ανέδειξε ο επικεφαλής της «Εμπορικής Ανανέωσης» Γιάννης Ρούπας, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστα Ζαφειρόπουλο, ζήτησε να υπάρξει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και παρέμβαση προς τον δήμο.

«Οι εν λόγω έμποροι αποτελούν μέλη του ιστορικού μας συλλόγου και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του εμπορίου της πόλης μας. Ως πολίτες της Πάτρας, τους βρίσκει σύμφωνους, ο επιδιωκόμενος σκοπός της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, αλλά, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την απρόσκοπτη συνέχιση της εμπορικής τους δραστηριότητας» αναφέρει ο κ. Ρούπας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 Οκτωβρίου έχει κλειστεί ραντεβού με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, για να γίνει συζήτηση για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς εμπόρων και κατοίκων.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ»

Στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχει παραδοθεί ήδη επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφεται από εμπόρους της οδού Ελ. Υψηλάντου. Στο υπόμνημά τους, δηλώνουν ότι, κατ’ αρχήν, ως πολίτες της Πάτρας, τους βρίσκει σύμφωνους ο επιδιωκόμενος σκοπός της ανάπλασης. Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία, ότι οι πεζοδρομήσεις θα καταλήξουν να γίνουν χώροι τραπεζοκαθισμάτων και θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του Μαρκάτου. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ύπαρξη αυτών των καταστημάτων, απλώς, το ζήτημα είναι να υπάρξει μια ισορροπία στο τρίπτυχο διαμονής, εργασίας και αναψυχής στην πόλη, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο. Δεν μας πείθει όμως μόνο η (καλή) πρόθεση των σχεδιαζόντων την ανάπλαση, πως η ισορροπία αυτή θα διατηρηθεί» αναφέρουν. Η εμπειρία της Ρήγα Φεραίου, έχει δείξει ακριβώς το αντίθετο: Συγκέντρωση δυσανάλογα πολλών καφέ, μπαρ κλπ., συγκεκριμένου τύπου εμπορικά καταστήματα, εξορία των μονίμων κατοίκων, όσων μπόρεσαν και έφυγαν από τον θόρυβο.

Πάτρα - Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει - Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνταιΣωτήριος Μπάρμπας, έμπορος γεωργικών εφοδίων: «Σχεδίασαν χωρίς να μας ενημερώσουν. Κατά τύχη βρήκαμε τι σκοπεύουν να κάνουν. Το πρόβλημά μας, είναι η πρόσβαση των πελατών. Δεν είμαστε κάθετα αρνητικοί στην ανάπλαση, αλλά να βρούμε μια λύση, γιατί έχουμε επενδύσει εδώ με τις οικογένειές μας. Ηρθαμε από την Ρήγα Φεραίου εδώ και τώρα κινδυνεύουμε να ξαναφύγουμε».

 

Πάτρα - Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει - Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνταιΝίκος Τσαρμπόπουλος, έμπορος εκκλησιαστικών ειδών. Μετακόμισε από την Γεροκωστοπούλου όταν πεζοδρομήθηκε και τώρα φοβάται ότι θα μετακομίσει πάλι. «Η απάντηση που μας έδωσαν από τον δήμο για πρόσβαση με αυτοκίνητο, ήταν 7-10 το πρωί, μόνο επαγγελματικά οχήματα ή να τα φορτώνετε στην πλάτη και στην Αγίου Νικολάου. Μιλάμε για πλήρη αποκλεισμό. Ούτε ασθενοφόρο δεν θα μπορεί να μπει. Η περιοχή λέγεται Μαρκάτο. Εχει παραδοσιακό εμπόριο. Τώρα, θα αλλοιωθεί».

Πάτρα - Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει - Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνταιΠαναγιώτης Βασιλακόπουλος, έμπορος κρεάτων με μαγαζί 4ης γενιάς στην περιοχή: «Το αρχικό σχέδιο για την Υψηλάντου προέβλεπε δρόμο και ποδηλατοδρόμο, αλλά, ξαφνικά άλλαξε χωρίς να έρθει κανείς να μας ρωτήσει, πως λειτουργούμε, ποιες είναι οι ανάγκες μας. Αγνοηθήκαμε εντελώς στο σχεδιασμό. Τα προϊόντα μας είναι ευπαθή και διακινούνται όλες τις ώρες. Επίσης, πολλές φορές, ειδικά το Πάσχα, περιόδους εορτών κλπ, οι πελάτες απαιτείται λόγω του βάρους των προμηθειών, να έχουν όχημα για τις αγορές τους».

Πάτρα - Καταστηματάρχες Μαρκάτου: Ο πεζόδρομος θα μας εξαφανίσει - Θέλουν την ανάπλαση αλλά φοβούνταιΚυριάκος Αλεξόπουλος, κάτοικος της περιοχής από το 1950: «Είχαμε πει ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θα πάθουμε κάτι και δεν θα μπορεί να μπει ασθενοφόρο. Η ζωή μας έχει ήδη γίνει χάλια, από την πεζοδρόμηση της Ηφαίστου που έγινε μπαρόδρομος. Το ίδιο θα γίνει και εδώ. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εχουμε βάλει διπλά και τριπλά τζάμια για τον θόρυβο. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε, όπως έκανε και ένας ανιψιός μου που έμενε στη Ρήγα Φεραίου».

Χάνεται σιγά – σιγά ο παραδοσιακός εμπορικός χαρακτήρας της γειτονιάς

Η εν λόγω περιοχή είναι γνωστή ως Μαρκάτο, από την ιταλική λέξη «Μερκάτο», δηλαδή αγορά. Η ταυτότητα και ο ιστορικός της χαρακτήρας είναι κατά βάση εμπορικός, με ιστορία δύο αιώνων σε εμπόριο και παραδοσιακά εμποροβιοτεχνικά επαγγέλματα και οι επαγγελματίες που διαμαρτύρονται είναι αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα, οι διαμαρτυρόμενοι της Αλ. Υψηλάντου:

Ο πρώτος διατηρεί κηροπλαστείο και κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών, με ιστορία 120 ετών.

Ο δεύτερος συνεχίζει από τον πατέρα του, μια παράδοση πλέον μισού αιώνα στην κατασκευή και εμπόριο εκκλησιαστικών ειδών.

Ο τρίτος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διατηρεί μία παραδοσιακή επιχείρηση εμπορίου γεωργικών εφοδίων.

Στην περιοχή υπάρχει κρεοπωλείο 4ης γενιάς, ενώ την επιστολή υπογράφουν και άλλοι έμποροι της οδού, πολλοί εκ των οποίων είναι και ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το βασικό τους πρόβλημα, αφορά την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στον πεζόδρομο, και η αδυναμία πρόσβασης των πελατών τους. Το ωράριο που τους προτείνει ο δήμος, 7-10 το πρωί, λένε ότι δεν εξυπηρετεί, καθώς οι πελάτες τους, δεν περνούν τόσο νωρίς.

Επίσης, και οι μόνιμοι κάτοικοι, λενε ότι θα έχουν αδυναμία πρόσβασης, αποβίβασης και επιβίβασης στα σπίτια τους, μεταφοράς των πραγμάτων και των προμηθειών τους, ενώ η εμπειρία τους από την λειτουργία καταστημάτων εστίασης από τους γειτονικούς πεζόδρομους, είναι εντελώς αρνητική, λόγω προβλημάτων όχλησης, κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι έμποροι και κάτοικοι της οδού Αλ. Υψηλάντου, καλούν την δημοτική Αρχή να μην έχει μονόπλευρη προσέγγιση της κυκλοφοριακής ρύθμισης στην περιοχή, γιατί θα εξαφανιστούν παραδοσιακά επαγγέλματα δεκαετιών και άνθρωποι θα χάσουν τον βιοπορισμό τους, ενώ προειδοποιούν ότι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ