Πάτρα: Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Μέγαρο στο ΚΕΤΧ

Πληροφορίες της «Π», αναφέρουν, ότι στα 17 στρέμματα της παραχωρημένης έκτασης του ΚΕΤχ Πάτρας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για  είναι αρκετά για να αναγερθούν Αστυνομικό, αλλά και Πυροσβεστικό Μέγαρο.

PYROSVESTIKI PATRAS

Την ώρα που οδεύουν προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες έγκρισης από τη διυπουργική του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), του φακέλου που αφορά στην κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου σε έκταση του ΚΕΤχ Πάτρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», εξετάζεται υπό προϋποθέσεις στον ίδιο χώρο να ανεγερθεί και το σύγχρονο κτίριο του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», στα 17 στρέμματα της παραχωρημένης έκτασης του ΚΕΤχ Πάτρας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για 50χρονια, είναι αρκετά για να αναγερθούν και Αστυνομικό, αλλά και Πυροσβεστικό Μέγαρο.

ΜΕΛΕΤΗ
Η «συστέγαση» Πυροσβεστικού Σώματος και Ελληνικής Αστυνομίας στην Πάτρα, θα κριθεί από το αποτέλεσμα της κυκλοφοριακής μελέτης που βρίσκεται σ’ εξέλιξη και αφορά στο Αστυνομικό Μέγαρο. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η συνύπαρξη των δυο Σωμάτων, δεν επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμένο κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή των Συνόρων -Εγλυκάδας, αλλά και της μικρής Περιμετρικής και εξασφαλιστούν άμεσοι δίοδοι «διαφυγής» των υπηρεσιακών οχημάτων, τότε θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το νέο σπίτι της Πυροσβεστικής θα είναι πλησίον της στρατιωτικής μονάδας του ΚΕΤχ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ανέφεραν πηγές στην «Π», προτεραιότητα έχει το νέο κτίριο της τοπικής ΕΛΑΣ, δεδομένου πως πρόκειται για ώριμο έργο, για το οποίο εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ
Στην περίπτωση που «ναυαγήσει» το εν λόγω σχέδιο, όπως πληροφορείται η «Π», θα εξεταστούν νέοι χώροι. Μεταξύ αυτών, εάν και εφόσον «περπατήσει» η δημιουργία του Διοικητήριου της Περιφέρειας στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλου», στην παραλιακή οδό της Ακτής Δυμαίων, να παραχωρηθεί η έκταση που προοριζόταν γι΄αυτόν τον σκοπό στο Κοτρώνι. Σε δεύτερη φάση, θα διερευνηθεί δυνατότητα χρήσης του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων – πλησίον της μίνι Περιμετρικής Πατρών – εκεί όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το Αστυνομικό Μέγαρο.

ΑΙΤΗΜΑ
Η δημιουργία σύγχρονων κτιριακών υποδομών του Πυροσβεστικού Σώματος στην Πάτρα, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αποτελεί πάγιο αίτημα της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας(ΠΟΕΥΠΣ).

Μάλιστα με έγγραφο της η ΠΟΕΥΠΣ, τον Φεβρουάριο του 2021, προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, υπενθύμιζε πως η πρόταση που προώθησε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατασκευή νέων υπηρεσιών μεταξύ των οποίων η ΠΕΠΥΔ – ΔΠΥ Δυτικής Ελλάδας, έλαβε έγκριση από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, ότι με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έχουν κατασκευαστεί ήδη και λειτουργούν 7 νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στη χώρα, ανάμεσα στις οποίες και αυτή των Καλαβρύτων.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ