Πάτρα: «Κόβουμε τη φρατζόλα στη μέση» – Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί βλέπουν οι αρτοποιοί

Οι αρτοποιοί απευθύνουν έκκληση για μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση των εισαγωγών στα σιτηρά για να ανακοπούν οι επικείμενες ανατιμήσεις.

ψωμί Φωτογραφία Δημήτρης Περδίκης.

Προάγγελο ανατιμήσεων σε ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής, το ψωμί, καθώς και σε σειρά άλλων τροφίμων που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα, αποτελεί η εκτόξευση των διεθνών τιμών των σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ.

Το γεγονός ότι πλέον έχουν «παγώσει» οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο από τις κυριότερες προμηθεύτριες χώρες της Ευρώπης –και όχι μόνο– και κυρίως η απουσία δυνατότητας πρόβλεψης για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση και ποια θα είναι η διάρκεια των εχθροπραξιών, βρίσκεται πίσω από το νέο ράλι των τιμών σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης στις 22 Μαΐου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού, τιμή που αποτελεί βασικό δείκτη για τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη, έφθανε χθες μέχρι τα 390 ευρώ ανά τόνο. Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τιμή του εμπορεύματος κυμαίνονταν στα 260 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή το μαλακό σιτάρι έχει πάρει μια αύξηση 50% στην χρηματιστηριακή του τιμή.

Από τις 22 Μαΐου και μετά, που θα εκπληρωθούν τα συγκεκριμένα συμβόλαια και θα γίνουν οι εισαγωγές σιταριού με τις παραπάνω τιμές, θα φανούν και στα ράφια των φούρνων και των σούπερ μάρκετ οι πραγματικές επιβαρύνσεις στη λιανική τιμή των προϊόντων σίτου.

Οι αρτοποιοί ήδη κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και ζητούν από την κυβέρνηση την επιδότηση των εισαγωγέων, για να φτάνει φθηνότερη η πρώτη ύλη σε αυτούς. Στο θέμα παρενέβη χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι η τιμή της πρώτης ύλης, του σιταριού, έχει υπερτετραπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το σιτάρι δεν είναι εγχωρίως παραγόμενο προϊόν παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και τους φούρνους με την επιδότηση του ρεύματος.

Στην πρόταση των αρτοποιών να επιδοτηθούν οι εισαγωγείς για να φτάνει φθηνότερη η πρώτη ύλη σε αυτούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «να επιδοτήσουμε το ρεύμα, το σιτάρι και πόσα ακόμα αγαθά ακόμα;».

ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

ψωμί
Ο πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών της Αιγιάλειας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης, τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, προς το παρόν οι τιμές στο ψωμί έχουν συγκρατηθεί με κάποιες μικρές αυξήσεις 5 – 10 λεπτών.

Επιβεβαίωσε όμως την πρόταση του κλάδου για επιδότηση των εισαγωγέων σιτηρών, προκειμένου να συγκρατηθούν περαιτέρω οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση. Οπως είπε, τα άλευρα σκληρού σίτου από τα οποία παράγεται ο πιο κοινός τύπος ψωμιού (χωριάτικο), έχουν ανατιμηθεί 110%. Τα λευκά άλευρα από τα οποία παράγονται άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως φρυγανιές, ψωμί τοστ, κουλούρια κ.ά. έχουν αυξηθεί και αυτά κατά 50%.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ρήτρα αναπροσαρμογής, ελπίζουμε να συγκρατήσουμε τις μεγάλες αυξήσεις» τόνισε ο Αρης Τηλιγάδης, που συνέστησε αναμονή, φοβούμενος ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες και πτώση της κατανάλωσης. «Φτάσαμε στο σημείο να κόβουμε τη φρατζόλα στη μέση», είπε χαρακτηριστικά.