Πάτρα: Μεγάλη η απώλεια του Καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Γκούμα – Σήμερα η κηδεία του

Ο Παναγιώτης Γκούμας, δίδαξε επιστήμη, ήθος και αγάπη στον άνθρωπο.

Κηδεία

Τι να πρωτογράψει κανείς για την προσωπικότητα του Παναγιώτη Γκούμα; Η αρχοντική του εμφάνιση, η φυσική του ευγένεια, το ήθος του, το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, το αίσθημα ευθύνης, η αξιοπρέπειά του, η οργανωτικότητά του, η ευαισθησία του, η συναδελφικότητά του, η απλότητά του, η ευθυκρισία του, η μαχητικότητά του, η κοινωνική του ανησυχία και πολλά άλλα συνθέτουν τον καμβά του χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου που αγάπησαν οι Αχαιοί αλλά και όλοι όσοι τον γνώριζαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ηταν πραγματικά ένας αστείρευτος άνθρωπος που άφησε πίσω του βαθιά και καθαρά πατήματα.

«Να ψάχνεις την αλήθεια». Ηταν η συμβουλή που μου είχε δώσει κατά την πρώτη μας γνωριμία ως νεαρή συντάκτρια του ιατρικού ρεπορτάζ. Εκτοτε είχαμε μία άριστη συνεργασία ακόμα κι όταν τα γεγονότα που συνδέονταν με τις θέσεις που υπηρέτησε δεν ήταν τόσο ευχάριστα.

Η αρχοντική του φιγούρα, καθώς πάντα φορούσε κοστούμι και γραβάτα, γέμιζε με μεγαλοπρέπεια τους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και κάθε χώρο στον οποίο ήταν παρών. Υψωνε το χέρι του και χαιρετούσε με ευγένεια τους πάντες. Για όλους είχε έναν καλό λόγο, ενώ διέθετε την ευχέρεια της ευχάριστης συνομιλίας από τον πιο απλό πολίτη που συναντούσε στα καφενεία του αγαπημένου του τόπου, της γενέτειράς του της Ακράτας, μέχρι τον κατέχοντα το ύψιστο αξίωμα. Ηταν φιλικός με όλους και η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοικτή για όλους.

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Αγάπησε τον ασθενή και στάθηκε στο πλευρό του με αφοσίωση, αγάπη και προσήλωση.«Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι φοιτητές ιατρικής πρέπει να είναι: ‘’Σεβασμός στον ασθενή’’. Η σχέση ιατρού – ασθενούς είναι ιερή και πρέπει να συνοδεύεται από την κατάκτηση επαρκών γνώσεων προκειμένου να έχουμε νέους επιστήμονες, ικανούς ιατρούς, με ήθος, αξίες και ιδανικά» ήταν η επισήμανση που είχε κάνει σε μία από τις συνεντεύξεις που μας είχε παραχωρήσει.

Αγωνιούσε και μαχόταν για την εξέλιξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπως και του Πανεπιστημίου. Ζούσε μέσα στην κοινωνία και βοηθούσε όπου έβλεπε ότι υπήρχε ανάγκη. Μας εξέφραζε την ανησυχία του και τη θλίψη του για τα αρνητικά γεγονότα που καταγράφονταν γύρω μας και πρωτοστατούσε σε πρωτοβουλίες και την εξάλειψή τους.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Παναγιώτης Γκούμας είχε μία μακρά πορεία και υπηρέτησε την επιστήμη, την εκπαίδευση και την κοινωνία μέσα από διάφορες θέσεις.

Υπηρέτησε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1985 και εκλέχτηκε καθηγητής της Ωτορινολαρυγγολογίας, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής.

Είχε δημοσιεύσει 150 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, 280 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει 5 επιστημονικά βιβλία. Μέλος Συντακτικής Επιτροπής 6 διεθνών και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών.

Πρόεδρος της Στέγης Υγειονομικών Ελλάδος, (1984-86).

Πρόεδρος της Πανελληνίας ΩΡΛ Εταιρείας, (1997-1999).

Γενικός γραμματέας του ΔΣ Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ΔΕΠ Πανεπ. Πατρών, (1998).

Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, (1999-2000).

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, (2003-2006).

Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών από το 2007 έως 2009.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2011 διετέλεσε διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου.

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρείας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου για τη διετία 2013-2015.

Τον Μάιο 2013 εξελέγη πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διετία 2013-2015.

Είχε λάβει 10 τιμητικές διακρίσεις και ήταν μέλος πολλών Επιτροπών των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Ηταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από της ιδρύσεώς του, και το υπηρέτησε από διάφορες θέσεις με ενεργό συνδικαλιστική συμμετοχή.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ηταν άνθρωπος της οικογένειας. Με τη σύζυγό του Φωτεινή Βελονάκη, οδοντίατρο, απέκτησαν τρεις κόρες, την Πένη, την Πόπη και τη Χριστίνα, τις οποίες μεγάλωσαν με αξίες και αρχές. Ευτύχησε να κρατήσει στην αγκαλιά του και εγγόνια.

Η ΚΗΔΕΙΑ
Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί σήμερα και ώρα 1 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Παραλία Ακράτας.

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αναστάσιος Αθανασόπουλος σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Παναγιώτη Γκούμα, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο εκλιπών υπήρξε εξαίρετος ακαδημαϊκός δάσκαλος και ιατρός, ο οποίος υπηρέτησε με επαγγελματισμό, ήθος και ανιδιοτέλεια το Πανεπιστήμιό μας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με πολυσχιδή επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα. Η παρακαταθήκη που αφήνει στους συναδέλφους είναι πολύτιμη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Παναγιώτη Γκούμα και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο εκλιπών από τον Φεβρουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2011 διετέλεσε διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαίας Χαράλαμπος Μπονάνος σημειώνει: «Με τον Πάνο τον Γκούμα βρεθήκαμε αρκετές φορές στον δημόσιο βίο, να ανταλλάσουμε σκέψεις, απόψεις για τα δημόσια πράγματα κυρίως για τα θέματα υγείας. Ηταν από εκείνους τους πολίτες που η παρουσία τους δεν ήταν απαρατήρητη, με μια προσωπικότητα που έδινε μια ιδιαίτερη αξία σε οποία θέση ευθύνης και αν βρέθηκε. Εφυγε με την πλήρη αποσκευή των αξιών της ζωής, αφήνοντας πίσω του μια ανάμνηση της προσφοράς του, της δυναμικής του παρουσίας στην τοπική μας κοινωνία, κυρίως όμως της αμεσότητας της επικοινωνίας με κάθε πολίτη».

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» εύχεται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments