Πάτρα: Μια βραδιά με τον μαγικό ρεαλισμό του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Παρουσιάστηκε το τελευταίο του «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» το βράδυ της Πέμπτης στον Συνδετήρα

Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του

Το δέκατο βιβλίο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» (εκδόσεις Σοκόλη) παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, στον Συνδετήρα.  Δεκατρείς ιστορίες που εξελίσσονται σε μία παραλία ενός Αιγιοπελαγίτικου νησιού και μιλούν για την απώλεια, τον έρωτα, το θάνατο, την ελπίδα.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τον Τηλέμαχο, την γνωριμία τους μαζί του και με το έργο του και τις προεκτάσεις του.

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Κρίστυ Κουνινιώτη, η οποία ξεκίνησε αναφερόμενη στην πρώτη της συνάντηση με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα, μέσα από την παράσταση «Πούπουλα», παράσταση η οποία μάλιστα υπήρξε και η πρώτη εμφάνιση της Λίλας Μπακλέση. Και κάπως έτσι γνώρισε όχι μόνο το θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα αλλά και το συγγραφικό, ακολουθώντας τον στα χάρτινα ταξίδια του.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης μίλησε για την «γυναικεία πλευρά» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τον άνδρα να είναι παρών αλλά ως αποτυχών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιρροή του Έντγκαρ Κέρετ στο έργο του, ενώ επεσήμανε πως ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας στο συγκεκριμένο βιβλίο είχε πολλά να πει, σεβόμενος παράλληλα τον αναγνώστη. Μερικά από τα επίθετα που του επέδωσε ήταν αιφνιδιαστικός, παιγνιώδης, καπάτσος, ποιητικός, αντικειμενικός, επιεικής και πολυδιάστατος ενώ στάθηκε και στις μπλόφες που στήνει στους αναγνώστες του και την τρυφερή ειρωνεία που τον διακατέχει.

Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του

Ο συγγραφέας Βασίλης Λαδας μίλησε για τον μαγικό ρεαλισμό που διακατέχει τα διηγήματα του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, ο οποίος πέτυχε να «πετάξει» την τουριστική περιβολή της παραλίας Αγίας Φωτιάς και να την μετατρέψει σε έναν φορέα μαγείας, έναν χώρο όπου έσμιξαν ο ρεαλισμός με το μαγικό. Ιδιαίτερα ο Βασίλης Λαδάς «στάθηκε» στην παραλία της Αγίας Φωτιάς και πώς ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας την έφερε στα μέτρα του, απογυμνώνοντάς την από την τουριστική της εικόνα, από την ημερήσια παρουσία των λουόμενων και την βραδινή φασαρία, φανερώνοντας την ομορφιά της, τους ήχους των κυμάτων και την μουσική του αέρα.  «Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας μετέφερε στα πεζά του την πορεία του στην ποίηση και στο θέατρο» είπε χαρακτηριστικά.

Τον κύκλο των ομιλιών «έσπαγαν» διηγήματα από το βιβλίο τα οποία διάβασαν τόσο ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, όσο και ο μουσικός Γιώργος Δίπλας και ο ηθοποιός Κώστας Κουτρουμπής.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας εξέφρασε την χαρά του, αλλά και την συγκίνησή του.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΤΕΛΑ
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
ΠΑΤΡΑ
Κατερίνα Γεροπαναγιώτη