Πάτρα: Νηπιαγωγείο αν και κρίθηκε ακατάλληλο λειτουργεί κανονικά από σήμερα – ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Το πόρισμα από την αυτοψία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. έχει περιέλθει εις γνώση των γονέων και αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα από τη στιγμή που όχι μόνον δε ελήφθησαν μέτρα, αλλά φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των νηπίων από 30 σε 35.

Πάτρα: Νηπιαγωγείο αν και κρίθηκε ακατάλληλο λειτουργεί κανονικά από σήμερα - ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» σε σχέση με τις συνθήκες λειτουργίας ενός κεντρικού νηπιαγωγείου της Πάτρας, του 54ου (οδός Παναχαϊκού πλησίον Υψηλών Αλωνίων), δείχνει ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Πέρυσι η «Π» είχε αναδείξει με έρευνα της τα 27 μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια στα οποία στεγάζεται αντίστοιχος αριθμός νηπιαγωγείων της πόλης. Το θέμα έχει θέσει πάμπολλες φορές ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος. Ο ίδιος είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση σε συναντήσεις με τον δήμαρχο Πατρέων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Φαίνεται όμως ότι ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Πάτρα: Νηπιαγωγείο αν και κρίθηκε ακατάλληλο λειτουργεί κανονικά από σήμερα - ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Έτσι σήμερα, 35 παιδιά που φοιτούν στο 54ο Νηπιαγωγείο της πόλης καλούνται να εκπαιδευτούν σε ακατάλληλους χώρους, όπως βεβαιώνει η έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η αυτοψία στον χώρο του νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Διαβάστε τι εντόπισε η έκθεση η οποία παραδόθηκε στον Δήμο και στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Πατρέων στις 26 Μαΐου.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ
Όπως περιγράφει η έκθεση, στο νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργεί και τμήμα ολοήμερου, φοιτούν 30 παιδιά και διδάσκουν 3 εκπαιδευτικοί καθώς και 1 εκπαιδευόμενη. Υπάρχουν 2 αίθουσες διδασκαλίας και δύο αποχωρητήρια.

Πάτρα: Νηπιαγωγείο αν και κρίθηκε ακατάλληλο λειτουργεί κανονικά από σήμερα - ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Τι εντόπισαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι κατά τον έλεγχό τους;
• Σχετικά με τα αποχωρητήρια του νηπιαγωγείου:
Το ένα το χρησιμοποιούν οι μαθητές και το άλλο οι εκπαιδευτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποχωρητήριο των εκπαιδευτικών έχει παιδική λεκάνη καθώς μέχρι πρότινος το χρησιμοποιούσαν τα παιδιά αλλά λόγω υπερχείλισης του αποχετευτικού συστήματος με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών σταμάτησε η χρήση αυτού. Κατά την ημέρα και ώρα της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι στο χώρο και των δυο αποχωρητηρίων:

> Υπήρχαν φθαρμένα πλακίδια.

> Υπήρχε υγρασία στους τοίχους.

> Η τζαμένια οροφή ήταν ακάθαρτη από περιττώματα πουλιών.

> Δεν υπήρχε φυσικός αερισμός (παράθυρο) εντός των
αποχωρητηρίων. Ο αερισμός γινόταν από ένα παράθυρο που βρισκόταν στον διάδρομο προς το αποχωρητήριο των εκπαιδευτικών, ενώ στων παιδιών δεν υπήρχε φυσικός αερισμός.

> Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές του ενός τμήματος για να χρησιμοποιήσουν το αποχωρητήριο περνούν μέσα από την αίθουσα του άλλου τμήματος.
Σχετικά με τις αίθουσες διδασκαλίας:

> Η πίσω αίθουσα διδασκαλίας διαθέτει για φυσικό αερισμό ένα μικρό παράθυρο το οποίο βρίσκεται πίσω από τον χώρο του φούρνου που ζεσταίνονται τα φαγητά για το ολοήμερο τμήμα.

Σε απόσταση ενός μέτρου από το εν λόγω σημείο, υπάρχει το αποχωρητήριο των παιδιών.
> Δεν υπήρχε χώρος απομόνωσης για κορονοϊό (θετικό κρούσμα).
> Η αίθουσα που χρησιμοποιείται για το ολοήμερο τμήμα είναι μικρή σε σχέση με τους μαθητές που το χρησιμοποιούν ώστε να τοποθετηθούν με αποστάσεις τα κρεβατάκια ύπνου των παιδιών.

⦁ Σημειώνεται ότι η έξοδος κινδύνου του σχολείου βρίσκεται στον προαύλειο χώρο και οι χρήστες της για να οδηγηθούν στο δρόμο πρέπει να εισέλθουν σε κοινόχρηστο χώρο της διπλανής πολυκατοικίας.

• Σχετικά με το προαύλιο του νηπιαγωγείου:
> Ο χώρος ήταν πολύ μικρός για τον αριθμό των παιδιών που προαυλίζονται και δεν είναι διαμορφωμένος όπως ορίζει ο ΟΣΚ να χρησιμοποιηθεί ευχάριστα από όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Ως εκ τούτου γίνονται διαφορετικά διαλείμματα των παιδιών των δυο αιθουσών. Το προαύλιο είχε περιμετρικά τοίχους ύψους 2 μέτρων. Επιπλέον υπήρχαν δύο δέντρα οπωροκηπευτικά όπου σύμφωνα με δηλώσεις των εκπαιδευτικών στο σχολείο εμφανίζονται κάμπιες που δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά ( κνησμό, αλλεργίες). Στην μισή οροφή του προαυλίου υπήρχε σιδερένια κατασκευή οριζόντια κιγκλιδώματα)για να μην προσελκύονται περιστέρια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με απεκκρίματα πουλιών.

⦁ Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα σύμφωνα με δηλώσεις των εκπαιδευτικών το εν λόγω σχολείο είχε προβλήματα εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατσαρίδες, ψύλλους και γάτες.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Και καταλήγει η έκθεση της υπηρεσίας με την επισήμανση ότι: «Ύστερα από τα παραπάνω και επειδή το εν λόγω θέμα αφορά μαθητές νηπιακής ηλικίας οι οποία διαβιούν σε αυτό τον χώρο αρκετές ώρες τις ημέρας, θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει ο Δήμος Πατρέων μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του για μεταστέγαση του νηπιαγωγείου καθώς από άποψη δημόσιας υγείας δεν δύναται να κριθεί κατάλληλος για τη χρήση του».

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η συγκεκριμένη έκθεση έχει περιέλθει εις γνώση των γονέων και αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα από τη στιγμή που όχι μόνον δε ελήφθησαν μέτρα, αλλά φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των νηπίων από 30 σε 35.

Σε αυτούς τους χώρους δε, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο να εφαρμόσουν και τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ