Πάτρα: «Οχι» σε πλημμύρες με έξυπνο τρόπο – Πως η ΔΕΥΑΠ θα ελέγχει τα φρεάτια

Ενα «έξυπνο» σύστημα σε αγωγούς όμβριων υδάτων αναμένεται να εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΠ σε 150 σημεία της πόλης με στόχο να εντοπίζει έγκαιρα τα φραγμένα σημεία, αλλά και να προστατέψει τα φρεάτια από κλοπές.

Πάτρα: «Οχι» σε πλημμύρες με έξυπνο τρόπο - Πως η ΔΕΥΑΠ θα ελέγχει τα φρεάτια

Ενα ακόμα έργο, ώστε να γίνει η Πάτρα μια «έξυπνη πόλη», σχεδιάζει και προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου-ΔΕΥΑΠ ώστε στο έργο «Δράσεις Εξυπνης Πόλης για τους Υδάτινους Πόρους» συνολικού προϋπολογισμού 684.000 ευρώ, να αλλάξουν ορισμένοι όροι για να εκτελεστούν ενδιαφέρουσες εργασίες.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν, στην Πάτρα θα τοποθετηθεί ένα σύστημα έξυπνης παρακολούθησης 150 φρεατίων εκτροπής του δικτύου όμβριων υδάτων – παντορροϊκού δικτύου. Ο σκοπός του συστήματος αυτού είναι διττός, αφενός παρακολουθεί την στάθμη των υδάτων εντός του κάθε φρεατίου και την πιθανή έμφραξη του αγωγού και αφετέρου προστατεύει το χυτοσιδηρό κάλυμμα από κλοπές και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Οπως περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, το σύστημα αντιλαμβάνεται την έμφραξη των αγωγών μέσω της διαφοράς στάθμης των υδάτων εντός των φρεατίων εκτροπής των παντορροϊκών αγωγών. Στην περίπτωση αυτή το αισθητήριο δίνει συναγερμό και εμφανίζεται στο λογισμικό το ακριβές σημείο του προβληματικού φρεατίου εκτροπής και καθοδηγεί, μέσω ταμπλέτας, τα συνεργεία συντήρησης στο συγκεκριμένο φρεάτιο, ώστε να προβαίνουν το συντομότερο στον καθαρισμό του, καθώς και στον καθαρισμό των αγωγών απαγωγής, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στους δρόμους, επιβαρύνσεις με λύματα του υδάτινου αποδέκτη και καταστροφές περιουσιών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΡΕΑΤΙΩΝ
Επιπρόσθετα, θα διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα για την παρακολούθηση της κατάστασης μετακίνησης του καλύμματος. Το κάθε αισθητήριο (1 ανά φρεάτιο εκτροπής) θα τροφοδοτείται από εσωτερική μπαταρία και θα διαθέτει ασύρματη επικοινωνία σε δίκτυο. Η δράση περιλαμβάνει και λογισμικό εφαρμογής τύπου web, το οποίο θα λαμβάνει τα δεδομένα από όλους τους αισθητήρες και θα ενημερώνει την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, ώστε σε περίπτωση συναγερμού να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

ΜΠΑΙΝΟΥΝ 140.000 ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Το δεύτερο σκέλος του έργου αφορά την παρακολούθηση καταναλώσεων πόσιμου νερού. Αυτό θα συμβεί με την τοποθέτηση περίπου 140.000 ενεργών μετρητών νερού σε τελικούς καταναλωτές. Κρίθηκε πως με το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα επάρκειας νερού σαν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό είναι επιβεβλημένη η χρήση έξυπνων μετρητών νερού με αυτόματη ημερήσια αποστολή μετρήσεων μέσω σταθερού ασύρματου δικτύου.
Πέρα από τη χρήση των δεδομένων για τιμολόγηση – έκδοση λογαριασμών, θα μπορεί να γίνει χρήση των δεδομένων αυτών για ενίσχυση των δεδομένων του υφιστάμενου συστήματος ελέγχου διαρροών, όπου αυτό είναι διαθέσιμο και θα ενταχθούν όλα τα δεδομένα στην διάθεση της διαδικασίας υπολογισμού του ημερήσιου υδατικού ισοζυγίου. Θα μπορεί να συγκριθεί άμεσα, εύκολα και αξιόπιστα ο εισερχόμενος όγκος νερού μιας ζώνης με τον τιμολογούμενο όγκο νερού της ζώνης αυτής.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ