Πάτρα: Παραίτηση Βάη ζητά ο Νικολόπουλος για το «Μπάρρυ»

Θέση για το θέμα που προέκυψε πήρε ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας», Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης οφείλει να ζητήσει και επίσημα την παραίτηση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, Πέτρου Βάη

Βάη

Μπορεί ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης, να υποστήριξε με χθεσινή ανακοίνωσή του ότι η απόφαση μετονομασίας του θεάτρου Μπάρρυ σε «Θέατρο Κ. Καζάκος» αφορά όχι το κτίριο, αλλά «αποκλειστικά το εσωτερικό του κτιρίου, τις δομές που λειτουργούν και στεγάζει εκάστοτε αυτό το κτήριο», ωστόσο η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» τον διαψεύδει. Και αυτό, γιατί στην απόφαση αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το ΔΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία «να ονομαστεί το κτίριο Μπάρρυ «Κώστας Καζάκος» και να σταλεί η απόφαση στον Δήμο».

Θέση για το θέμα που προέκυψε πήρε ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας», Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης οφείλει να ζητήσει και επίσημα την παραίτηση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, Πέτρου Βάη:

«Δυστυχώς η Διαύγεια, αλλά και το ”άγρυπνο μάτι” του μέλους και εκπροσώπου της ”ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ” στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων Θ. Κανελλόπουλου, αποκάλυψε την αλήθεια. Μια αλήθεια που σήμερα κιόλας ο δήμαρχος οφείλει να ζητήσει και επίσημα την παραίτηση του προέδρου Πέτρου Βάη. Εκτός και αν η ευαισθησία του προέδρου, εάν υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκαταλάβει τον δήμαρχο. Ως Δημοτική Παράταξη ”ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ” αμφιβάλλουμε».

Βάη

Κώστας Σβόλης: «Κτίριο Μπάρυ και ιλαροτραγωδία»

«Η σημαντική καλλιτεχνική αξία του εκλιπόντος δεν αμφισβητείται από κανέναν και είναι στην κρίση της κεντρικής πολιτείας ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να τιμηθεί. Αποτελεί, όμως, μέγιστο λάθος της Δημοτικής Αρχής ο τρόπος με τον οποίον χειρίστηκε πολιτικά αυτή τη σημαντική απώλεια».
Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ο Κώστας Σβόλης αναφορικά με την πρόταση της δημοτικής αρχής να δοθεί το όνομα του Κώστα Καζάκου σε χώρο (τελικά) του κτιρίου Μπάρρυ. «Αν σκοπεύουμε να τιμηθεί, σε τοπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης θα πρέπει να έχουμε ήδη πράξει και σε ανάλογες περιπτώσεις το ίδιο», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» και πρόσθεσε: «Αν σκοπεύουμε επίσης να τιμηθεί για την προσφορά του στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τότε θα πρέπει να τιμήσουμε και όλους τους προηγούμενους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές που δεν βρίσκονται εν ζωή».

Και ο Κ. Σβόλης κατέληξε ως εξής: «Ολο αυτό εξελίχθηκε σε ιλαροτραγωδία! Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε μία έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε, όχι ομόφωνα, την απότιση φόρου τιμής στον εκλιπόντα με δράσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η μετονομασία του κτιρίου Μπάρρυ σε κτίριο Κώστας Καζάκος. Αγνόησε και επέδειξε ασέβεια η δημοτική αρχή τόσο στην ιστορία της πόλης μας, όσο και στο γεγονός ότι το κτίριο αποτελεί κληροδότημα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων. Θα πρέπει να θυμούνται οι σημερινοί διοικούντες ότι η παραγωγή και το εμπόριο σταφίδας αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας της πόλης μας. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε η εκπρόσωπος της παράταξής μας Μαριάννα Σταματιάδου και τελικά δικαιώνεται, αφού η δημοτική αρχή αλλάζει την απόφαση που αφορούσε τη μετονομασία του κτιρίου και προτείνει τελικά την ονοματοδοσία της θεατρικής σκηνής που λειτουργεί εντός του κτιρίου. Διαφοροποιούν, αυθαίρετα, τις δικές τους αποφάσεις ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Οι παλινωδίες αυτές δε συνάδουν με σοβαρή διοίκηση. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Σταματιάδου και όσους με δημόσιες τοποθετήσεις διαφυλάττουν την ιστορία μας».