Πάτρα: Παρέμβαση πνοής στα Προσφυγικά – Δημοπρατήθηκε το έργο – Μέχρι το Νοέμβριο οι προσφορές

O Δήμος προχωρά το έργο της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην ιστορική εργατική συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας, καθώς ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου.

ΠΑΤΡΑ

Ξεχασμένη για όλη της τη ζωή ήταν η συνοικία των Προσφυγικών στην Πάτρα, αλλά πλέον βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από την ουσιαστική αναβάθμιση της. Χθες το πρωί, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανακοίνωσε πως προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός των σχεδόν 11 εκατομμυρίων ευρώ για την «Αναζωογόνηση των Προσφυγικών Κατοικιών του Δήμου Πατρέων» και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους για να αναλάβουν το έργο.

Στη συνέχεια, αφού αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου, θα γίνει η σύμβαση με τον Δήμο, για να ξεκινήσουν τα έργα. Συνήθως όμως αυτές οι διαδικασίες κρύβουν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την έναρξη των έργων, όμως με υπολογισμούς εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν προβλήματα στη διαγωνιστική διαδικασία, το έργο θα έχει ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι του 2023.

Η δημοτική αρχή έχοντας ως γενικό πλάνο την αναβάθμιση γειτονιών της Πάτρας με αναπλάσεις, σχεδίασε τα προηγούμενα χρόνια τη μεγάλη ανάπλαση της ιστορικής συνοικίας των Προσφυγικών. Υλοποιώντας τον σχεδιασμό της, συνέταξε τη μελέτη αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής και στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα για την υλοποίηση αυτού του έργου, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά ένα μεγάλο εμβληματικό έργο που αφορά την ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε μια από τις πλέον ιστορικές συνοικίες του Δήμου Πατρέων, την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και την ευρύτερη περιοχή. Βασικές αρχές της μελέτης είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των δημοτών, αποβλέπει στην αναζωογόνηση της ιστορικής αυτής συνοικίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές, αφού τα «Προσφυγικά» είναι ένα ζωντανό κύτταρο σε συνεχή εξέλιξη.

Οι εργασίες θα συμβάλουν καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της συνοικίας, οικονομική και κοινωνική, διατηρώντας ωστόσο την ιστορικότητά της και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει κίνητρα, αφενός στους κατοίκους να μείνουν στη γειτονιά τους και αφετέρου θα γίνει πόλος έλξης και για νέους κατοίκους.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, έργα πρασίνου, που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των ξερών δέντρων και αντικατάστασή τους με νέα.  Για τις εργασίες έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών, δηλαδή η χωροθέτησή τους σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, η ιστορικότητα και οι μνήμες της συνοικίας, οι χώροι λατρείας και αθλητισμού. Η οικιστική ενότητα των Προσφυγικών, ορίζεται μεταξύ των οδών: Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας.

ΠΑΤΡΑ

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ