Πάτρα: Περιμένει μία σύνταξη έξι χρόνια – Ο «Γολγοθάς» ενός συνταξιούχου που ζητά το αυτονόητο

Μαρτύριο της σταγόνας από τον ΕΦΚΑ για χιλιάδες διπλοασφαλισμένους μηχανικούς του Δημοσίου – «Μας κοροϊδεύουν με ένα λογισμικό» λένε οι συνταξιούχοι – Η περιπέτεια του Σωτήρη Μηλιτσόπουλου

Πάτρα: Περιμένει μία σύνταξη έξι χρόνια - Ο «Γολγοθάς» ενός συνταξιούχου που ζητά το αυτονόητο Ο Σωτήρης Μηλιτσόπουλος στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος»

Το ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, είναι κάτι γνωστό και «σύνηθες» στην Ελλάδα, θα πουν πολλοί, ακόμα και μετά τις προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας να μπει μια σειρά στον ΕΦΚΑ.

Αυτό όμως που βιώνει ο κ. Σωτήρης Μηλιτσόπουλος και χιλιάδες ακόμα μηχανικοί του Δημοσίου με διπλοασφάλιση, ξεφεύγει κάθε ορίου και λογικής. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του, περιμένουν έξι χρόνια για να τους εγκριθεί και αποδοθεί το σκέλος της σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ.

Ο κ. Μηλιτσόπουλος επισκέφθηκε τα γραφεία της «Πελοποννήσου» για να δημοσιοποιήσει την υπόθεσή του και την ταλαιπωρία που υφίσταται ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από όλη την Ελλάδα, μήπως και κάποιος υπεύθυνος του ΕΦΚΑ ή του Υπουργείου Εργασίας αποφασίσει να ενεργοποιηθεί. Οπως εξήγησε, οι μηχανικοί του Δημοσίου διπλοασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη τόσο στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου όσο και στο ΤΣΜΕΔΕ. Κύρια σύνταξη λαμβάνουν από το Δημόσιο και προσαύξηση σύνταξης από το ΤΣΜΕΔΕ που δεν είναι μικρή. Υπολογίζεται γύρω στα 600 ευρώ. Ο ίδιος, ως πρώην υπάλληλος της Νομαρχίας και της ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ, βγήκε πριν από μερικά χρόνια σε σύνταξη και από το Δημόσιο πήρε κανονικά την σύνταξή του. Μαζί έλαβε και ένα έγγραφο που τον ειδοποιούσε ότι είναι δικαιούχος της προσαύξησης και από το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, αλλά, εδώ και έξι χρόνια περιμένει χωρίς κανένα αποτέλεσμα και καμία εξήγηση.

«Είναι μια κοροϊδία. Γιατί να περιμένεις κάτι για το οποίο έχεις πληρώσει ως μέρισμα; Κοινώς είναι κλέψιμο» λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο κ. Μηλιτσόπουλος, που αναγκάστηκε να βάλει δικηγόρο στην Αθήνα για την υπόθεσή του, αλλά και αυτός έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Κατά τον ίδιο, ελάχιστοι συνάδελφοί του με διπλοασφάλιση έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρουν την κύρια σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ και αυτοί χωρίς αναδρομικά. Οπως λέγεται. το πρόβλημα οφείλεται στον ΕΦΚΑ και σε ένα λογισμικό που ακόμα δεν έχει προμηθευτεί.

Ο δικηγόρος του, Παντελής Αγγελόπουλος, που είναι και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων έχει διαφορετική εκτίμηση. «Πιστεύω ότι δεν έχουν λεφτά για τους 15.000 συνταξιούχους του Δημοσίου – ΤΣΜΕΔΕ» είπε στην «Π» και οι δικαιολογίες για την προμήθεια ενός λογισμικού αξίας 2500 ευρώ από τον ΕΦΚΑ είναι απλά «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Οπως ακούγεται, το λογισμικό που θα έκανε τον υπολογισμό της σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ και άλλων ταμείων, δεν έχει δοθεί ακόμα σε παραγωγική λειτουργία στον ΕΦΚΑ. Και είναι απορίας άξιον γιατί μέχρι σήμερα, μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα, συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στον Συνήγορο του Πολίτη, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ερωτήσεις από διαφορετικά κόμματα προς τον αρμόδιο υπουργό, όμως, φωνή βοώντος…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Για το πρόβλημα, είχε κάνει παρέμβαση προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμεληρτηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, τονίζοντας πως οι μηνιαίες παρακρατήσεις του κλάδου υπέρ ΤΣΜΕΔΕ ήταν 158 ευρώ ενώ του Δημοσίου 118 ευρώ. Το δε ποσό της αναμενόμενης σύνταξης για κάθε δικαιούχο, υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον Ιούλιο του 2022, πανηγύριζε ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η λειτουργία του λογισμικού για τις συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης η οποία υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων Διπλοασαφαλισμένων Μηχανικών καταγγέλλει συνειδητή κοροϊδία και προσπάθεια φαλκίδευσης της διαδικασίας και του νόμου, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η σύνταξή τους και επισημαίνουν ότι η άρνηση υπολογισμού της σύνταξης είτε με λογισμικό είτε με τον τρόπο που το ΤΣΜΕΔΕ ήδη υπολογίζει για τους μονοσυνταξιούχους μηχανικούς, συνιστά εσκεμμένη παράνομη πράξη.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αγραφιώτης
Αγραφιώτης
1 μήνα πριν

Όταν διαλύθηκε ο ΟΑΕΕ και έγινε το έκτρωμα eefka όλοι πανηγύριζαν τώρα φάτε την και μούγκα στην στρούγκα. Όλα αυτά γίνανε από άχρηστους υπουργούς και τα golden boy’s κανονικά έπρεπε εισαγγελέας να τους κάτσει στο σκαμνί για σαμποτάζ του ασφαλιστικού αλλά… βλέπεις οι ασφαλιστικές εταιρείες…. Πάντως συγχαρητήρια στον ανεγκέφαλο για τις συντάξεις Φαστ τρακ. Απατεώνες δώσανε ενα μυστρί σ έναν για να φτιάξει πολυκατοικία και ήρθε η ψηφιακή διακυβέρνηση να κάνει τι? Για να βγάλει μια πληροφορία το Google κάποιος Πρέπει να την φορτώσει οπότε αι στιρ πρώτα κάνουν ενοποίηση των νόμων (που αυτό δεν γίνεται) και μετά κάνουν κάτι… Αλλιώς όλα οδηγούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος

ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
1 μήνα πριν

Ήδη για τον Κύριο έχουν δοθεί από το τ. ΤΣΜΕΔΕ τα στοιχεία για την αναθεώρηση της συντάξεως του στο ΓΛΚ , το οποίο δεν το αναφέρει….ΠΟΥΘΕΝΑ !! και στοχοποιει τους ξεθεομενους υπαλλήλους που πασχίζουν για χιλιάδες αιτήματα!!!!
είμαστε ελάχιστοι και προσπαθούμε να ανταπεξελθουμε σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ όγκο αρμοδιοτήτων και συνταξεων και κανένας δεν λέει τίποτα!! Ο κύριος είναι δημόσιος που φεύγοντας από την υπηρεσία του άφησε πίσω του δουλειά που κανένας δεν θα προσληφθεί για να την τρέξει. Έτσι γίνεται και σε εμάς!!! Κάθε μέρα όλο και πιο λίγοι!!!! Άρα πως θα γίνει η δουλειά χωρίς….κεφάλια?????
Ειναι τεραστια ομως η υβρη που διαπράτει όμως…, που αυτή την στιγμή υπάρχουν μηχανικοί και λοιποι συνταξιουχοι που προσπαθούν να ζήσουν με 360 ευρω όσο δίνει το νομοθετημα ενώ εκείνος ήδη έχει μια συνταξη των 900+ ευρώ και περιμενει μια δεύτερη άλλο τόσο!!!!

Αλαφοδημος Κων/νος
Αλαφοδημος Κων/νος
1 μήνα πριν

Ανήκω στην ίδια κατηγορία. Εκδόθηκε δεύτερη κυρια συνταξη απο ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ Αυγουστο 2021 ( Αίτηση συνταξιοδοτησης 30/10/2017). Πλην όμως δεν εχω λαβει τα αναδρομικα και απευθυνθηκα σε πολυ γνωστο συνδικαλιστή δικηγορο.