Πάτρα – ΠΓΝΠ: Το κράτος τιμωρεί δωρητή και αναπήρους – Ούτε μία πρόσληψη στην Κλινική Αποκατάστασης

Εντεκα χρόνια μετά και το ελληνικό κράτος δεν έχει προχωρήσει στην πρόληψη ούτε ενός εργαζομένου για τη στελέχωση της μοναδικής πανελλαδικά δημόσιας Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού «Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Πάτρα - ΠΓΝΠ: Το κράτος τιμωρεί δωρητή και αναπήρους - Ούτε μία πρόσληψη στην Κλινική Αποκατάστασης

Εντεκα χρόνια μετά και το ελληνικό κράτος δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη ούτε ενός εργαζομένου για τη στελέχωση της μοναδικής πανελλαδικά δημόσιας Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού «Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κλινική να λειτουργεί με «δανεικό» προσωπικό από άλλες κλινικές του νοσοκομείου το οποίο όμως με πολύ πίεση μπορεί και λειτουργεί τις 13 από τις 22 κλίνες που έχει στον οργανισμό της. Ενδεικτικό είναι ότι δεν διαθέτει ούτε έναν τραυματιοφορέα.

Την ίδια στιγμή ασθενείς που έχουν ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες της Κλινικής παραμένουν στη λίστα αναμονής ή φεύγουν στο εξωτερικό, ή πληρώνουν από την τσέπη τους κάποια ιδιωτική Κλινική ή μένουν αβοήθητοι.

Η πρόσληψη προσωπικού ήταν η μοναδική υποχρέωση που είχε το ελληνικό δημόσιο έναντι της μεγάλης δωρεάς, εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε η οικογένεια Δημητρίου και Βέρρας Σφήκα για τη δημιουργία της Κλινικής που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Οπως έχει αναδείξει η «Π» με σειρά ρεπορτάζ, η Κλινική παραδόθηκε άρτια εξοπλισμένη και οργανωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για λειτουργία το 2011 με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και τα πρότυπα των πανεπιστημίων Μονάχου και Αμβούργου. Η πολιτεία όμως ουδέποτε έπραξε αυτό που της αναλογούσε. Αντίθετα μάλιστα κατά καιρούς ύψωσε και εμπόδια. Οπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η Κλινική αυτή δημιουργήθηκε επειδή ο κ. Σφήκας αγωνίστηκε με πρωτόγνωρη υπομονή που την ενίσχυε η έκκληση και η παράκληση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα που στερούνταν θεραπείες που θα τους κρατούσαν στη ζωή. Ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την Κλινική και να τη στηρίζει σε κάθε της ανάγκη.

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ασθενείς και συγγενείς ασθενών με τηλεφωνήματά τους στην «Π» εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους που βρίσκονται στην αναμονή και προσπαθούν ακόμα και με πολιτικό μέσο να εξασφαλίσουν μία θέση για θεραπεία.

«Πράγματι η πίεση που δικαίως δεχόμαστε από συνανθρώπους μας που πρέπει να νοσηλευτούν στην Κλινική είναι μεγάλη» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής, Μίνως Τυλλιανάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Νοσηλεύουμε πολλούς περισσότερους από αυτούς που θεωρητικά μας επιτρέπεται να νοσηλεύουμε με κριτήριο το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Περίπου άλλοι τόσοι είναι στην αναμονή ως ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Αν επεκταθούμε δε και σε εξωτερικούς τότε η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ

Με δεδομένο ότι η Κλινική της Πάτρας είναι η μοναδική δημόσια, δέχεται ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη. «Είναι νοσηλευόμενοι σε κρατικές νευροχειρουργικές και άλλες κλινικές που πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σε Κλινική Αποκατάστασης», σημειώνει ο κ. Τυλλιανάκης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος κ. Τυλλιανάκης «δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη για τη στελέχωση της Κλινικής. Οι κρατικές παροχές είναι στάσιμες. Δεν στηρίχτηκε καθόλου η δωρεά του κ. Σφήκα ο οποίος δεν έδωσε μόνο τα χρήματά του αλλά με υπομονή, επιμονή και φροντίδα στέκεται δίπλα μας για να μας παράσχει οτιδήποτε χρειαζόμαστε».

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Στο ερώτημά μας, τί χρειάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Κλινική μας απάντησε: «Διπλάσιο προσωπικό σε όλους τους τομείς. Και επαναλαμβάνω ότι όλοι αυτοί που απασχολούνται σήμερα στην Κλινική δεν έχουν προσληφθεί για την Κλινική Αποκατάστασης. Οι διοικητές των νοσοκομείων φρόντισαν να μετακινήσουν προσωπικό από άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου κι έτσι έχει καταστεί δυνατή η λειτουργία της. Ιδιαίτερα δε ο νυν διοικητής βοήθησε ώστε να αυξήσουμε στις μισές τις κλίνες που λειτουργούν. Είναι πολύ λυπηρό ότι όποιο κυβερνητικό στέλεχος έρθει στο νοσοκομείο μας με το πρώτο πράγμα που ασχολείται είναι η Κλινική Αποκατάστασης αλλά το ενδιαφέρον τους σταματάει εκεί».

Στα θετικά της τελευταία περιόδου, ο κ. Τυλλιανάκης αναφέρει την έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Υγειονομική Περιφέρεια να εντάξει η Κλινική στο δυναμικό της ειδικευόμενους (φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.). «Είναι ευτύχημα επίσης ότι μετακινήθηκε στην πανεπιστημιούπολη της Πάτρας το Τμήμα Φυσικοθεραπείας κι έτσι έχουμε και φοιτητές που εκπαιδεύονται».

Χωρίς τραυματιοφορέα και γραμματέα

Στο πλευρό της Κλινικής είναι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της ο Σύλλογος Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού ΠΓΝ Πατρών «Δημήτρη και Βέρα Σφήκα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου που είναι η γιατρός, Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου, μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου αναδεικνύουν τις δυσλειτουργίες της Κλινικής και διοργανώνουν δράσεις για την ενίσχυσή της και μεταφέρουν την αγωνία ασθενών και συγγενών που παραμένουν στη λίστα αναμονής.

«Δεν είναι τυχαίο που 11 χρόνια μετά τη λειτουργία της δεν έχει βρεθεί τρόπος ασφαλούς μεταφοράς ενός ασθενούς για προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου» μας είπε η κ. Συροκώστα απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας.

Οπως προσθέτει η ίδια «η Κλινική δεν έχει ούτε ένα εξειδικευμένο μεταφορέα ασθενών με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές, οι θεραπευτές και οι συγγενείς να καλούνται να μεταφέρουν τους ασθενείς από την Κλινική στις θεραπείες και αντίστροφα. Σημαντικό είναι επίσης η γραμματειακή υποστήριξη. Δυστυχώς η κ. Φούλα Κυρίτση που ήταν για 10 ολόκληρα χρόνια γραμματέας της κλινικής και εμβληματικό μέλος του Συλλόγου απομακρύνθηκε από τη θέση της γραμματέως καθώς δεν υπάρχει κονδύλι διαθέσιμο ούτε στο πανεπιστήμιο ούτε στην 6η ΥΠε. Σημειώνω ότι η κ. Κυρίτση πρόσφερε επί μακρό χρονικό διάστημα εθελοντικά τις υπηρεσίες της».

Καταλήγοντας, η κ. Συροκώστα παρατηρεί ότι η Κλινική παραμένει ανοιχτή λόγω της ανυπέρβλητης προσπάθειας του συνόλου του προσωπικού, του διευθυντή κ. Τυλλιανάκη, του φυσιάτρου Ιωάννη Διονυσιώτη του επικουρικού χειρουργού ορθοπαιδικού Ιωάννη Βραχνή. Οι ανάγκες δε νοσηλείας αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά μέριμνα δεν υπήρξε. Αν δεν γίνουν προσλήψεις για την Κλινική δεν θα λειτουργήσει ποτέ όπως πρέπει και φυσικά δεν θα στηριχτεί αυτή η μεγάλη δωρεά που είναι σωτήρια για τους πάσχοντες η πλειοψηφία των οποίων στερείται σήμερα τις ευεργετικές θεραπείες της».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ