Πάτρα: Προφυλακίστηκαν 17 μήνες χωρίς λόγο

Ξεφούσκωσε η «οργανωμένη επιχείρηση» εν μέσω αιχμών και από το δικαστήριο και τον εισαγγελέα. Η υπόθεση είχε παρουσιαστεί  ως εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, μετά από επιχείρηση στελεχών του Λιμεναρχείου Πάτρας σε σπίτι στο Ρίο.

Πάτρα: Προφυλακίστηκαν 17 μήνες χωρίς λόγο

Σε φιάσκο για τις διωκτικές Αρχές κατέληξε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών μια προβεβλημένη υπόθεση διακίνησης μεταναστών που είχε αποκαλυφθεί από το Λιμενικό στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Επτά νεαροί Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη, καθώς απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες, αφού όμως οι έξι από αυτούς είχαν προφυλακιστεί άδικα για 17 μήνες χωρίς καν ενδείξεις ενοχής, παρά μόνο βάσει κάποιων αόριστων πληροφοριών.

Η υπόθεση είχε παρουσιαστεί τότε ως εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, μετά από επιχείρηση στελεχών του Λιμεναρχείου Πάτρας σε σπίτι στο Ρίο, όπου είχαν βρεθεί 22 μετανάστες Αφγανικής καταγωγής.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη των επτά κατηγορούμενων σε πέντε σπίτια στην Πάτρα,οι οποίοι «φορτώθηκαν» με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο με βάση το οποίο, φέρονταν να έχουν συστήσει εγκληματική ομάδα επί μακρό χρονικό διάστημα και με σκοπό το κέρδος, οργανώνοντας τη μεταφορά αλλοδαπών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες που κατασκεύαζαν σε φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν μέσω του λιμένα Πατρών προς λιμάνια της Ιταλίας.

 

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Θα περίμενε κανείς τόσο σοβαρές κατηγορίες να έχουν πίσω τους κάποιο έρεισμα, όμως τα στελέχη του Λιμενικού που κλήθηκαν να καταθέσουν χθες στο δικαστήριο, δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία, ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις για κανέναν από τους επτά κατηγορούμενους.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις της Προέδρου του δικαστηρίου, πως συνδέθηκαν οι επτά κατηγορούμενοι με την υπόθεση, κανένα στέλεχος της υπηρεσίας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εισφέροντας κάποιο στοιχείο, αλλά επικαλούνταν πληροφορίες της υπηρεσίας.

 

ΗΜΑΡΤΟΝ

«Ημαρτον» αναφώνησε κάποια στιγμή ο εισαγγελέας της Εδρας, αντεισαγγελέας Εφετών Πάτρας, Παναγιώτης Μεϊδάνης εμφανώς εκνευρισμένος με την προχειρότητα της ποινικής προδικασίας για να συμπληρώσει με δεικτικό τρόπο: «Πάλι καλά που ήταν οργανωμένη η επιχείρηση, γιατί αν ήταν ανοργάνωτη θα μας είχατε φέρει εδώ όλη την Πάτρα».

Το χειρότερο απ’ όλα, συμπλήρωσε ο εισαγγελέας, είναι ότι ενδεχομένως κάποιος από τους κατηγορούμενους να είχε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε η  προανάκριση και το ανύπαρκτο αποδεικτικό υλικό, δεν εισέφεραν την παραμικρή ένδειξη που να στοιχειοθετεί το κατηγορητήριο, γι’ αυτό και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

 

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Είναι ενδεικτικό το ότι ένας εκ των κατηγορουμένων που βρέθηκε και αυτός προφυλακισμένος για 17 ολόκληρους μήνες, ήταν γιατί είχε ανταλλάξει μια καλημέρα και είχε πιεί καφέ μαζί με έναν από τους άλλους έξι.

Στο δικαστήριο ήρθε για να καταθέσει υπέρ δύο Αφγανών κατηγορουμένων ο πρώην σπιτονοικοκύρης τους, ο οποίος είπε πως είναι έντιμα και εργατικά άτομα και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιες παρανομίες.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας, εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, τόνισε ότι πρόκειται για ανθρώπους που ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, εργάζονται έντιμα και παλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους για να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ