Πάτρα: Σχολεία σε κοντέινερ από το 2008, σοβάδες που πέφτουν και κάλεσμα για παμπατραϊκό συλλαλητήριο
Ανοικτή επιστολή της Δημοτικής Αρχής για την κατάσταση των σχολικών υποδομών της πόλης. Στο προσκήνιο οι ελλείψεις, οι αντισεισμικοί έλεγχοι και οι ανάγκες 30.000 μαθητών. Κοινή σύσκεψη στις 11 Νοεμβρίου και κινητοποίηση στις 17 Δεκεμβρίου

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον σεισμό του 2008, μαθητές του 10ου Γενικού Λυκείου Πατρών εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Σε άλλα σχολεία της πόλης, πρόσφατα περιστατικά πτώσης σοβάδων επανέφεραν το ζήτημα της ασφάλειας των κτιρίων, ενώ νηπιαγωγεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών και μισθωμένους χώρους.
Αυτή την εικόνα περιγράφει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας σε ανοικτή επιστολή προς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της πόλης, με την οποία θέτει εκ νέου το ζήτημα της σχολικής στέγης και καλεί σε κοινή κινητοποίηση για τη δημόσια εκπαίδευση.
Στον Δήμο Πατρέων λειτουργούν 254 δημόσιες σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν περίπου 30.000 μαθητές. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι ανάγκες των σχολείων υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες των καθημερινών παρεμβάσεων συντήρησης, ενώ απαιτείται εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών, νέων κατασκευών και ελέγχων ασφαλείας.
«Δεν θα συμβιβαστούμε με σχολεία του χθες για τα παιδιά του αύριο», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.
Διαβάστε επίσης: Συμπτύξεις τμημάτων σε κοντέινερ του 3ου Γυμνασίου: 18 χρόνια σχολείο σε κουτιά
Από το 10ο Λύκειο μέχρι τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής
Στην επιστολή καταγράφονται συγκεκριμένες εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές εδώ και χρόνια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 10ου ΓΕΛ Πατρών, όπου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένες αίθουσες από τον σεισμό του 2008, ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο, δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η μελέτη για την ανέγερση νέου σχολείου.
Στα Καμίνια, σχολείο που εξυπηρετεί ευρύτερη περιοχή με αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό λειτουργεί σε δύο παλιές αίθουσες και πέντε προκατασκευασμένες. Στον Άγιο Βασίλειο, μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και προκατασκευασμένους χώρους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υποδομές της Ειδικής Αγωγής. Το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε τμήμα κτιρίου του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ενώ, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, για την παραχώρηση ολόκληρου του ακινήτου προτάθηκε μίσθωμα 15.000 ευρώ τον μήνα, με τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης να βαρύνουν επιπλέον τον Δήμο.
Για το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Πατρών, που λειτουργεί εδώ και 19 χρόνια σε δύο ανεξάρτητα κτίρια, ο Δήμος ζητά την κατασκευή νέας σχολικής μονάδας επιφάνειας 5.500 τετραγωνικών μέτρων.
Οι σοβάδες, τα παλιά κτίρια και οι αντισεισμικοί έλεγχοι
Σημαντικό μέρος της παρέμβασης αφορά την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων, με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό στο 6ο Γενικό Λύκειο Πατρών, όπου σοβάδες αποκολλήθηκαν από την οροφή αίθουσας την ώρα του μαθήματος.
Η Δημοτική Αρχή αναφέρεται επίσης σε αντίστοιχο περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα Γλαράκη, καθώς και στις εργασίες καθαίρεσης σοβάδων που πραγματοποιούνται στο ΕΠΑΛ της Αγίας Σοφίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους αντισεισμικούς ελέγχους. Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των σχολικών κτιρίων από την πλευρά του Δήμου ολοκληρώθηκε το 2024, χωρίς ωστόσο να έχει αποσταλεί ακόμη από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας η βαθμονόμηση για το σύνολο των κτιρίων.
Ο Δήμος επισημαίνει ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν αποτελεί πιστοποίηση ασφάλειας, αλλά εργαλείο ιεράρχησης των αναγκών περαιτέρω διερεύνησης. Ζητά, επομένως, την ολοκλήρωση δευτεροβάθμιων ελέγχων και τη διενέργεια τριτοβάθμιων όπου απαιτείται.
Προβλήματα καταγράφονται, σύμφωνα με την επιστολή, και στη διαδικασία εκπόνησης μελετών πυροπροστασίας, καθώς σε ορισμένες σχολικές εγκαταστάσεις υπάρχουν ελλείψεις στους οικοδομικούς φακέλους.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν και τα έργα που εκκρεμούν
Η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει και τον απολογισμό των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, ολοκληρώθηκαν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 12 σχολικά συγκροτήματα που στεγάζουν συνολικά 32 σχολικές μονάδες, ενώ πραγματοποιήθηκαν ελαιοχρωματισμοί, επισκευές και παρεμβάσεις σε στέγες και σχολικές αίθουσες.
Μεταξύ άλλων, προχώρησε η μεταστέγαση τμήματος του ΕΝΕΕΓΥ-Λ από μισθωμένο κτίριο στο Μπεγουλάκι, ενώ τη σχολική χρονιά 2025-2026 λειτούργησε για πρώτη φορά το Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Παράλληλα, δρομολογείται η μεταστέγαση του 16ου Νηπιαγωγείου Πατρών τα Χριστούγεννα, έπειτα από την εξεύρεση νέου χώρου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες μίσθωσης για επιπλέον νηπιαγωγεία.
Στο στάδιο του διαγωνισμού βρίσκεται, σύμφωνα με τον Δήμο, εργολαβία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για επισκευές, σοβατίσματα, συντηρήσεις και ανακατασκευές χώρων υγιεινής.
Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι συνολικές ανάγκες των σχολικών κτιρίων, ιδιαίτερα όταν το προσωπικό της Αυτεπιστασίας αριθμεί μόλις 24 εργαζομένους, που καλούνται να καλύψουν και άλλες δημοτικές υποδομές.
Ελλείψεις προσωπικού και μόλις 70 ευρώ τον χρόνο ανά μαθητή
Πέρα από τα κτιριακά προβλήματα, η επιστολή αναδεικνύει τις ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο Δήμος, μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αχαΐα σημαντικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στη Δευτεροβάθμια αναφέρονται 36 κενά στη γενική και 20 στην ειδική αγωγή.
Στη σχολική καθαριότητα απασχολούνται 248 εργαζόμενοι, από τους οποίους 35 είναι μόνιμοι, 203 συμβασιούχοι και 10 μέσω ΔΥΠΑ. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολικών μονάδων.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων αντιστοιχεί σε μόλις 70 ευρώ ετησίως ανά μαθητή, ποσό που χαρακτηρίζει ανεπαρκές για τις πραγματικές ανάγκες.
Η Δημοτική Αρχή αποδίδει τα προβλήματα στη χρόνια υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση πόρων και προσωπικού.
Σύσκεψη στις 11 Νοεμβρίου, συλλαλητήριο στις 17 Δεκεμβρίου
Με την ανοικτή επιστολή της, η Δημοτική Αρχή καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργατικά σωματεία και φορείς της Πάτρας να συντονίσουν τις διεκδικήσεις τους.
Η πρώτη κοινή σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στις 18:30, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Στόχος είναι η προετοιμασία παμπατραϊκού συλλαλητηρίου, που προτείνεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, με βασικά αιτήματα την κατασκευή νέων ασφαλών σχολείων, τις αναγκαίες επισκευές, την ολοκλήρωση των αντισεισμικών ελέγχων και την κάλυψη των εκπαιδευτικών και άλλων κενών προσωπικού.
«Οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορούν να περιμένουν», καταλήγει η Δημοτική Αρχή, ζητώντας μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη στην Πάτρα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News