Πάτρα – Σούλι και Ελεκίστρα: «Εφυγαν λόγω της φωτιάς ξυπόλητοι από τα σπίτια τους»

Η καταστροφική πυρκαγιά της Τετάρτης άφησε πίσω της πληγές, με πιο σημαντικές αυτές των τριών οικογενειών στο Σούλι που έχασαν την πρώτη κατοικία τους και όλα τα υπάρχοντά τους.

collage 61 e1627975549741 Γιώργος Σπυρόπουλος και Δημήτρης Δημόπουλος περιγράφουν τη ζωή σε Ελεκίστρα και Σούλι πέντε μέρες μετά τη φωτιά

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πατρέων για να επιστρέψουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί στις ζωές τους. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης, οι πληγές που άφησε η μανία της φωτιάς έχουν καταγραφεί και σιγά σιγά επουλώνονται.
Αφού επετεύχθη ο πρώτος στόχος, που ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, το βάρος πλέον έχει πέσει στην αποκατάσταση των ζημιών, που είναι μια διαδικασία που θα καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους. Ωστόσο, οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Σουλίου και της Ελεκίστρας, μέσω της «Π», απευθύνουν κάλεσμα για βοήθεια. Ειδικά στο Σούλι, οι φωτιές έκαψαν πρώτες κατοικίες ανθρώπων που δεν είχαν ούτε παπούτσια να φορέσουν μετά την καταστροφή.

«ΕΦΥΓΑΝ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ»

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Σουλίου, περιγράφει στην «Π» πως έχουν κυλήσει οι τελευταίες ημέρες: «Εχει πέσει το βάρος στις αιτήσεις των πληγέντων. Γενικά επικρατεί ηρεμία και κοιτάζουμε πως να επουλώσουμε τις πληγές μας. Στο Σούλι υπάρχει μεγάλη στενοχώρια. Συντοπίτες μας έχασαν τα σπίτια τους. Και μιλάμε για ανθρώπους που ήταν η πρώτη τους κατοικία. Εφυγαν λόγω της φωτιάς ξυπόλητοι από τα σπίτια τους. Δεν πρόλαβαν ούτε παπούτσια να πάρουν μαζί τους για να σωθούν». Επιπλέον, μας εξηγεί ο πρόεδρος, πως ζουν οι πληγέντες αυτές τις μέρες: «Ο δήμος έχει παραχωρήσει έναν χώρο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, αλλά είναι μόνο για να κοιμούνται. Υπάρχουν βασικές ανάγκες αυτή τη στιγμή. Βασανίστηκαν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι βιοπαλαιστές. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους, να πιέσουμε για να πάρουν αποζημιώσεις και να φτιάξουν τη ζωή τους ξανά. Υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερα σε οικοσκευές και όποιος μπορεί θα θέλαμε να βοηθήσει».
Γενικά, όμως, στον οικισμό οι ρυθμοί έχουν επανέλθει. Τα πρώτα προβλήματα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και καθαρισμού δημοσίων χώρων έχουν διευθετηθεί. «Ο,τι είχε καταστραφεί, ο δήμος φροντίζει να επισκευαστεί σύντομα», μας ενημέρωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

«ΔΕ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

«Το κυριότερο είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Αν έπιανε η φωτιά το βράδυ, θα καιγόμασταν ζωντανοί όπως είχε γίνει στην Αθήνα, στο Μάτι», μεταφέρει στην «Π» ο πρόεδρος της Ελεκίστρας Δημήτρης Δημόπουλος, περιγράφοντας τις σκέψεις των επόμενων ημερών και συνεχίζει: «Δεν έχουμε ηρεμήσει ακόμα. Εγώ μένω στην “καρδιά” του οικισμού. Καθημερινά πηγαίνω στο περιβόλι και τις κότες μου και βλέπω τι άφησε πίσω της η φωτιά. Δεν συνηθίζει το μάτι αυτή την εικόνα».
Πάντως, τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν από την πυρκαγιά, έχουν αποκατασταθεί. «Νερό και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αποκατασταθεί, ενώ συνεχίζονται οι αιτήσεις των κατοίκων που καταστράφηκαν περιουσίες τους. Ευχόμαστε να μην πάθουμε άλλο κακό, ούτε εμείς, αλλά ούτε και κανείς άλλος. Είδαμε τι έγινε και στην Αιγιάλεια, μας έπιασε η ψυχή μας» καταλήγει ο πρόεδρος της Ελεκίστρας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ