Πάτρα: «Στενάζουν» τα δικαστήρια και οι υπάλληλοι – Πραγματοποιούν στάση εργασίας

Στις δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας, όπως λέει στην «Π» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Δαραμούσκας, υπάρχουν χρόνια και οξυμένα προβλήματα που επηρεάζουν παράλληλα πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς λειτουργούς.

Πάτρα: «Στενάζουν» τα δικαστήρια και οι υπάλληλοι - Πραγματοποιούν στάση εργασίας Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χρήστος Δαραμούσκας

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα οι δικαστικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Πατρών, σε εφαρμογή της απόφασης που είχε λάβει ο σύλλογός τους, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου.

Η στάση εργασίας γίνεται με αίτημα άμεσους και μαζικούς διορισμούς, σύγχρονα, προσβάσιμα, λειτουργικά και ασφαλή κτίρια, εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών των δικαστηρίων, δωρεάν τακτικά τεστ για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, επαναφορά των κομμένων μισθών και επιδομάτων, και πληρωμή όλων των υπερωριών και της εργασίας τα Σάββατα, τα απογεύματα και τις αργίες.

Στις δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας, όπως λέει στην «Π» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Δαραμούσκας, υπάρχουν χρόνια και οξυμένα προβλήματα που επηρεάζουν παράλληλα πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς λειτουργούς.

Τα δικαστήρια όπως είπε χαρακτηριστικά, «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού, καθώς μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις λειτουργούν μόνο με το 50% των οργανικών θέσεων, με έναν υπάλληλο να βγάζει δουλειά δύο ή τριών συναδέλφων του, εργαζόμενους που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δυο γραφεία ή ακόμα και τα απογεύματα στο σπίτι. Λόγω της πανδημίας και των λοκντάουν που προηγήθηκαν, χιλιάδες υποθέσεις έχουν συσσωρευθεί.

«Πριν από λίγες ημέρες, μας έστειλαν ένα αστείο ποσό 30 ευρώ για υπερωρίες ανά υπάλληλο για ένα εξάμηνο. Αυτό μόνο ως κοροϊδία μπορεί να λογιστεί» είπε ο κ. Δαραμούσκας, ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο για πλήρη αδιαφορία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου διευκρίνισε ότι δύο μεγάλες «φουρνιές» υπαλλήλων, που είχαν διοριστεί το 1985 και το 1989, βγαίνουν σε σύνταξη και το προσωπικό έχει μειωθεί πλέον στο ελάχιστο δυνατό. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι πάνω από μία δεκαετία, αφού «τσεκουρώθηκαν» κατά 40%, μαζί με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και όλων των επιδομάτων.

Όσον αφορά στο κτιριολογικό, και αυτό είναι σε δραματική κατάσταση. Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, είναι και γραμματέας στην Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου, οπότε, έχει ιδία αντίληψη.

Είπε στην «Π» ότι οι δικαστικές υπηρεσίες βρίσκονται γενικά σε ένα τέλμα.

Το Δικαστικό Μέγαρο μετά την ανακατασκευή του 2001, σήμερα θυμίζει περισσότερο μουσείο, παρά κεντρική υπηρεσία του κράτους. Σε πρόσφατη αυτοψία τεχνικών του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαπιστώθηκε ότι οι καλωδιώσεις που είχαν εγκατασταθεί τότε, δεν μπορούν να «σηκώσουν» σήμερα τις ταχύτητες του διαδικτύου. Ταυτόχρονα, οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Πάτρας κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ψηφιακής διακυβέρνησης, αφού το προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο στις νέες ψηφιακές εφαρμογές που στέλνει το υπουργείο για να αναβαθμίσει τη δουλειά τους.

Το χειρότερο απ’ όλα κατά τον κ. Δαραμούσκα, είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια μεταφοράς της υπηρεσίας ή κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου, για να εξαλειφθεί η σημερινή κατάσταση, όπου δικαστήρια και υπηρεσίες στεγάζονται σε μισθωμένα διαμερίσματα.

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είπε ο κ. Δαραμούσκας, έχει οδηγήσει πολλούς διορισθέντες υπαλλήλους, να μην έρχονται να αναλάβουν υπηρεσία, καθώς βλέπουν το εξαιρετικά δύσκολο κλίμα, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ