Πάτρα: Στην αφετηρία οι σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη ΒΙΠΕ – 150 νέες θέσεις εργασίας

Ξεκινά σύντομα η εγκατάσταση και λειτουργία δύο Σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας στη ΒΙΠΕ. Κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου και της κατασκευής των δικτύων διανομής, θα δημιουργηθούν περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας.

ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΑΣ Οι δύο μονάδες θα χρησιμεύουν για την τροφοδοσία της Βιομηχανικής Περιοχής και της Πάτρας

Στην αφετηρία μπαίνει το έργο της κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 42,3 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από χθες μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου του 2023, θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο Σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας στη ΒΙΠΕ Πάτρας.

Οι δύο μονάδες θα χρησιμεύουν για την τροφοδοσία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΒΙΠΕ και της Πάτρας και αποτελεί προσωρινή εγκατάσταση προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η τροφοδοσία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το ΠΔΕ με το ποσό των 22 εκατ. ευρώ και οφείλει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2023.

ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΙ

Το υπό μελέτη έργο αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία δύο Σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας σε δύο διακριτά οικόπεδα της ΒΙΠΕ Πάτρας. Κάθε σταθμός θα περιλαμβάνει από μια κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 100 κμ και από μια κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 150 κμ και από οκτώ ατμοσφαιρικούς επαναεροποιητές με τον συναφή εξοπλισμό τους, για να γίνεται η αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και η τροφοδοσία των τοπικών δικτύων διανομής πίεσης 4bar.

Σημειώνεται ότι το υπό μελέτη έργο αποτελεί προσωρινή εγκατάσταση προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η τροφοδοσία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου της πόλεως της Πάτρας και των βιομηχανιών της ΒΙΠΕ Πάτρας.

Η λειτουργία του θα περατωθεί και ο παραπάνω εξοπλισμός θα αποξηλωθεί εντός του 2026. Το έτος αυτό προβλέπεται η ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη έως την Πάτρα και συνεπώς τα δίκτυα διανομής της πόλεως και της ΒΙΠΕ θα πάψουν να τροφοδοτούνται από το υπό μελέτη έργο, αφού πλέον θα λειτουργεί η τροφοδοσία τους μέσω αγωγού.

ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΑ

Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, οι δεξαμενές των δύο μονάδων θα πληρούνται με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς από τον σταθμό φόρτωσης βυτίων που βρίσκεται στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα μεταφορτώνεται από τα βυτία μεταφοράς στις κρυογενικές δεξαμενές της ΒΙΠΕ, στη συνέχεια θα επαναεριοποιείται στον εξοπλισμό επαναεριοποίησης και θα οδηγείται προς διάθεση των καταναλωτών στα δίκτυα διανομής.

Η διάθεση του φυσικού αερίου γίνεται μέσω της κατασκευής δικτύων διανομής που διέρχονται από όλες τις οδούς της πόλεως και της ΒΙΠΕ. Η έναρξη της κατασκευής των αστικών και βιομηχανικών δικτύων είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2022 και η ολοκλήρωση προβλέπεται τον Δεκέμβριο 2024.

Από την έναρξη της λειτουργίας (Δεκέμβριος 2022) μέχρι το 2026 τα δίκτυα διανομής θα τροφοδοτούνται μέσω του Έργου. Το έτος αυτό προβλέπεται η αποξήλωση του εξοπλισμού του Έργου και η σύνδεση των δικτύων με τον αγωγό υψηλής πίεσης που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη Μεγαλόπολη.

Το έργο θα καταστήσει άμεσα εφικτή τη χρήση του φυσικού αερίου από όλους τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της Πάτρας.

 

ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΑΣ

Προσωπικό θα απασχοληθεί στις εργασίες της ΔΕΔΑ στην ευρύτερη περιοχή

150 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου και της κατασκευής των δικτύων διανομής στη ΒΙΠΕ Πάτρας, θα δημιουργηθούν περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας. Πέραν των άμεσων θέσεων εργασίας που αφορούν στους τεχνικούς (μηχανικούς και τεχνίτες) που θα απασχοληθούν κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και περίπου 10 θέσεις εργασίας για την συντήρηση και λειτουργία τόσο του εξοπλισμού, όσο και των δικτύων διανομής όπως και του απαραίτητου διοικητού προσωπικού που θα απασχοληθεί στη ΔΕΔΑ μετά το τέλος της κατασκευαστικής περιόδου σε μόνιμή βάση. Πέραν αυτών, σημαντική θα είναι η συνεισφορά του έργου και των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην πραγματική οικονομία της περιοχής, λόγω της δημιουργίας νέων αγορών όπως αυτή της εμπορίας συσκευών αερίου (καυστήρες αερίου, κουζίνες αερίου και επιτοίχιες μονάδες για αυτόνομες θερμάνσεις), ενώ θα δημιουργηθούν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως των υδραυλικών, των μηχανικών μελετητών και εμπόρων.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments