Πάτρα: Συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» με τον ύμνο του Καρναβαλιού – Τι απαντά στο Δήμο μέσω της «Π» ο δικηγόρος του δημιουργού

Τι υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή. Τι απαντάει αποκλειστικά μέσω της «Π» ο δικηγόρος του δημιουργού, Σαράντης Νιώτης

Πάτρα: Συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» με τον ύμνο του Καρναβαλιού - Τι απαντά στο Δήμο μέσω της «Π» ο δικηγόρος του δημιουργού

Μόλις μία μέρα μετά την αποκάλυψη της «Π» για το εξώδικο που απέστειλε ο τραγουδοποιός Τάσος Μαραγκός προς την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, απαγορεύοντας τη μετάδοση και χρήση των τραγουδιών του, ο Δήμος Πατρέων πήρε θέση με δημόσια ανακοίνωσή του.

Πάτρα: Πήρε θέση ο Δήμος Πατρέων για την αποκάλυψη της «Π» για τον ύμνο του Καρναβαλιού

Στην μακροσκελή ανακοίνωση, με ένα πολύ μικρό μέρος αυτής, ωστόσο, στην ουσία της υπόθεσης -κάτι που προκαλεί εντύπωση- δεν δίνει καμία απάντηση σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη χρήση και εμπορία των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη, ούτε απαντάει το παραμικρό για τη δημιουργία και πώληση αναμνηστικών ειδών, με στίχους του καλλιτέχνη, χωρίς την άδειά του.

Ειδικότερα, τονίζεται: «Οι εργαζόμενοι του Πατρινού Καρναβαλιού και του Δήμου είναι στο πόδι, από το ξεκίνημα των εκδηλώσεων και αφιερώνονται, από το πρωί ως αργά το βράδυ, στο να γίνουν όλα άψογα και το φετινό Πατρινό Καρναβάλι, το πρώτο μετά τα lock down, να είναι ό,τι καλύτερο. Ολο αυτό το γιορτινό και αισιόδοξο κλίμα ορισμένοι δεν διστάζουν να το υπονομεύσουν, πηγαίνοντας ενάντια στο συμφέρον της Πάτρας, για να χτυπήσουν προεκλογικά τη δημοτική αρχή. Εφθασαν στο σημείο να εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν ”ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ”, την αξίωση ενός δημιουργού, ο οποίος με εξώδικό του απαγορεύει σήμερα, μετά από 30 χρόνια, τη μετάδοση, από τον Δήμο, του γνωστού του τραγουδιού, απαιτώντας καταβολή χρηματικού ποσού που φθάνει τα 186.000 ευρώ. Σε αυτούς που δεν διστάζουν να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στην πλάτη των Πατρινών και του Πατρινού Καρναβαλιού, τους λέμε ότι το Πατρινό Καρναβάλι θα συνεχίσει και φέτος και κάθε χρόνο την ιστορική του διαδρομή, ανανεωμένο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τη μαζική συμμετοχή, το κέφι, τον αυθορμητισμό, την ανατρεπτική σάτιρα. Η πορεία αυτών που δήθεν αγωνιούν για την Πάτρα δεν θα σταματήσει με το Καρναβάλι, θα συνεχίζεται μέχρι τις εκλογές, γιατί είναι γνωστός ο καημός τους και τον γνωρίζει ο πατραϊκός λαός».

Κατά πληροφορίες της «Π», ωστόσο, ο Δήμος διατείνεται πως όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στον Τ. Μαραγκό όσο και σε κάθε άλλο καλλιτέχνη έχει πληρώσει πνευματικά δικαιώματα.

«Παρατράγουδα» με τον Καρναβαλικό ύμνο – Πανελλήνιος σάλος με το «φάλτσο» του Πατρινού Καρναβαλιού

Πάτρα: Συνεχίζονται τα «παρατράγουδα» με τον ύμνο του Καρναβαλιού - Τι απαντά στο Δήμο μέσω της «Π» ο δικηγόρος του δημιουργού

Ο δικηγόρος Σαράντης Νιότης

Σε κρίσιμα σημεία της παραπάνω ανακοίνωσης, απαντάει αποκλειστικά -μέσω της «Π»- ο δικηγόρος του καλλιτέχνη, Σαράντης Νιώτης, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα, επιχειρώντας να ανατρέψει τους ισχυρισμούς του Δήμου. Διαμηνύει ότι ο Τάσος Μαραγκός θα διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση και αναπαραγωγή του έργου του για τα αναμνηστικά που πουλούσε χωρίς την άδειά του ο Καρναβαλικός Οργανισμός, αλλά και την μη αδειοδοτημένη επανεκτέλεση των τραγουδιών του, με απόφαση πάλι της ΚΕΔΗΠ.

Ο κ. Νιώτης διαψεύδει  κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Δήμου, ότι δήθεν ο Τ. Μαραγκός, με το εξώδικό του, ζητούσε το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από τον Δήμο, και διευκρινίζει ότι ποτέ εν τοις πράγμασι, δεν αξιώθηκαν ή διεκδικήθηκαν λεφτά από τον καλλιτέχνη εις βάρος του Δήμου. Επίσης, θέλοντας να βάλει τέρμα στην προσπάθεια του Δήμου -όπως αυτή βλέπει να επιχειρείται τεχνηέντως μέσα από την ανακοίνωσή του- να εμπλέξει τον κ. Μαραγκό σε μικροπολιτικά παιχνίδια εξ αιτίας των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα είναι καθαρά νομικό και ουδεμία σχέση έχει με πολιτικές αντιπαλότητες, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προσπάθειες καπηλείας του ζητήματος, από την οποιαδήποτε πλευρά». Σε κάθε περίπτωση, ο πατρινός δικηγόρος καταλήγει ότι ο Τ. Μαραγκός θα διεκδικήσει στα δικαστήρια κάθε νόμιμη αξίωση που έχει για τη μη αδειοδοτημένη εκμετάλλευση και αναπαραγωγή του έργου του καλλιτέχνη μέσω των αναμνηστικών που κυκλοφόρησε και πουλούσε ο Δήμος από το Καρναβαλικό περίπτερο. Υπονοώντας βέβαια, την κατασκευή και την πώληση εκ μέρους της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, μπλουζών, μπρελόκ, σουβέρ, φλιτζανιών και άλλων αναμνηστικών, που πάνω τους επιγράφονταν στίχοι του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα».

Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του κ. Νιώτη στην «Π», έχει ως εξής: «Στο επίμαχο εξώδικο που απέστειλε στις 14.1.2023 ο κ. Μαραγκός στην ΚΕΔΗΠ δεν ζητείται από τον Δήμο, απολύτως κανένα χρηματικό ποσό. Οποιαδήποτε νόμιμη αξίωση έχει ο κ. Μαραγκός για τη μη αδειοδοτημένη εκμετάλλευση και αναπαραγωγή του έργου του για τα αναμνηστικά και την μη αδειοδοτημένη επανεκτέλεση των τραγουδιών του με απόφαση της ΚΕΔΗΠ, θα την ασκήσει με το νόμιμο τρόπο στα αρμόδια δικαστήρια. Ως εκ τούτου, το επίμαχο εξώδικο με το οποίο απαγορεύεται η αναπαραγωγή των τραγουδιών του για πολύ συγκεκριμένους λόγους, δεν περιλαμβάνει κανένα αίτημα περί πληρωμής οπουδήποτε χρηματικού ποσού. Το ζήτημα που θέτει με το εξώδικό του ο κ. Μαραγκός είναι καθαρά νομικό και ουδεμία σχέση έχει με πολιτικές αντιπαλότητες και προσπάθειες καπηλείας του ζητήματος από την οποιαδήποτε πλευρά. Ενα άτυπο ποσό εμφανιζόταν σε αρκετά προγενέστερη επιστολή του κ. Μαραγκού, το οποίο όμως ουδέποτε αξιώθηκε ή διεκδικήθηκε εν τοις πράγμασι από τον ίδιο και αφορούσε ηθική του βλάβη».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments