Πάτρα: Τέσσερις γνωστοί djs αντίθετοι στα μέτρα της εστίασης – «Να κινηθούμε ελεύθεροι»

Πάτρα: Τέσσερις γνωστοί djs αντίθετοι στα μέτρα της εστίασης - «Να κινηθούμε ελεύθεροι»

Τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης της Αχαΐας είδαν μετά από μήνες στα ταμεία τους να ρέει ζεστό χρήμα, αλλά και πάλι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως με μουσική θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα και κυρίως δεν θα παρατηρούνταν φαινόμενα συνωστισμού σε πάρκα και πλατείες.

Κακά τα ψέματα, η διασκέδαση του Ελληνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική. Τις προηγούμενες ημέρες, ευρισκόμενοι σε καταστήματα εστίασης τις βραδινές ώρες, μπορούσε να αισθανθεί κανείς στην ατμόσφαιρα μια έλλειψη. Ανεξάρτητα από τα ακούσματα του καθενός, το μουσικό «χαλί» κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, καφέ, ποτού ή κοκτέιλ είναι ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας για να περάσει κάποιος καλά.

Η απουσία της μουσικής έγινε αισθητή και σχολιάστηκε γενικότερα από τον κόσμο το μέτρο του ωραρίου και η αιτιολογία της απαγόρευσης της μουσικής. Σήμερα, η «Π» ζήτησε την άποψη τεσσάρων γνωστών djs της Πάτρας για το θέμα, των οποίων ο ρόλος διαχρονικά στα καταστήματα είναι να ψυχολογούν τους πελάτες και να τους διασκεδάζουν με τις επιλογές τους.  

Ρωμανός Παπανικολάου: «Αρρηκτη η σύνδεση μουσικής και ανθρώπου»

Ενας από τους αγαπημένους djs της Πάτρας, ο Ρωμανός Παπανικολάου έχει σαφείς απόψεις για το ωράριο λειτουργίας, τη μουσική αλλά και την εκτίμηση για το πως θα κυλήσει το καλοκαίρι: «Πιστεύω πως η απαγόρευση της μουσικής είναι ένα μέτρο χωρίς λόγο και σκοπό, καθώς δυσχεραίνει περισσότερο τα πράγματα, δημιουργώντας ένα κλίμα καταθλιπτικό στους χώρους που είναι ταυτισμένοι με την μουσική. Θεωρώ πως η έξαρση αυτού του φαινομένου σε ελεύθερους χώρους και πλατείες, οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την απόφαση και κατ´ επέκταση στο άσκοπο κλείσιμο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα της εστίασης. Το άνοιγμα θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση αυτού του φαινομένου, στην επιστροφή μας στην καθημερινότητα και ενδεχομένως στην κανονικότητα. Η εκτίμηση μου για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι θα υπάρξει αρκετή κίνηση ένεκα της ανάγκης του κόσμου για επικοινωνία και διασκέδαση, που εξαιτίας των παράλογων μέτρων και του εγκλεισμού καταστρατηγήθηκαν. Εν κατακλείδι, η μουσική ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον άνθρωπο, την τέχνη και τον πολιτισμό. Όπως άλλωστε είχε πει ο Friedrich Nietzsche, ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους: “Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος”».

Νίκος Μοσχοβάκης: «Χαμένες θέσεις εργασίας»

Και για υγειονομικούς λόγους θεωρεί ο Νίκος Μοσχοβάκης πως θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης με μουσική και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Ο έμπειρος dj της Πάτρας τονίζει: «Νομίζω ότι είναι λάθος το άνοιγμα της εστίασης χωρίς μουσική. Δεν υπάρχει διαφορά στην ένταση της φωνής των ανθρώπων που μιλάνε μεταξύ τους σε σχέση με την ένταση μιας μουσικής εστιατορίου ή καφέ. Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι η μουσική θα βοηθήσει και τον κόσμο να αλλάξει η ψυχολογία του και να δουλέψουν καλύτερα τα μαγαζιά. Επίσης και το ωράριο είναι μεγάλο λάθος. Είναι σαν να ωθούν τον κόσμο να συγκεντρώνεται πάλι σε συγκεκριμένα μέρη μετά τις 11 το βράδυ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να είναι διάσπαρτος στα μαγαζιά, τα οποία είναι πολλά, σε διαφορετικά μέρη και με τις σωστές αποστάσεις. Δεν συζητάμε καν για το οικονομικό κομμάτι που ουσιαστικά χάνεται το δεύτερο γέμισμα στα εστιατόρια και φυσικά το ποτό μετά το φαγητό. Αυτό μεταφράζεται σε χαμένες θέσεις εργασίας, μειωμένο τζίρο και πάει λέγοντας. Όλα είναι αλυσίδα στον κλάδο».

Γιώργος Στυλιανός: «Επιμήκυνση ωραρίου και μουσική»

Με εμπειρία πολλών χρόνων στα καταστήματα εστίασης, διασκεδάζοντας με τις μουσικές επιλογές του τους πελάτες, ο Γιώργος Στυλιανός έχει άποψη για το θέμα και μάλιστα χαρακτηρίζει την απόφαση χωρίς λογική. Χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του: «Δεν μπορώ να δω μια λογική στα μέτρα στην εστίαση, κυρίως αυτό της μουσικής είναι σίγουρα αστείο, για τους καθήμενους πιστεύω είναι αρκετό».

Επιπλέον, ο γνωστός dj δεν άφησε ασχολίαστο και το φαινόμενο συγκεντρώσεων σε πλατείες και πάρκα μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης: «Στην Πάτρα έχουμε το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης με μουσικές και μπύρες περιπτέρου μετά την λήξη του ωραρίου, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κενό στις επιλογές των μέτρων. Μουσική λοιπόν κανονικά στην εστίαση και σίγουρα μια επιμήκυνση του ωραρίου έστω έως τη μια θα βοηθούσε στο να αποσυμπιεστεί ο κόσμος που το έχει ανάγκη».


Χρήστος Μιχαλόπουλος: «Να κινηθούμε ελεύθεροι»

Μεροκάματο από τον Νοέμβριο ως dj έχει να κάνει ο Χρήστος Μιχαλόπουλος και ζητά την άμεση απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας αλλά και να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης. «Εχω ξεχάσει από πότε έχω να δουλέψω, αφού έχουν περάσει πολλοί μήνες από το Νοέμβριο. Ως πελάτης στα καταστήματα από τη Δευτέρα, βιώνω ένα πολύ περίεργο συναίσθημα λόγω της έλλειψης μουσικής. Σε συζητήσεις με εργαζόμενους και πελάτες όλοι νιώθουν μια αμηχανία και το συζητούν» αναφέρει ο Χρήστος Μιχαλόπουλος και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που άνοιξε η εστίαση, έπρεπε να υπάρχει μουσική. Δεν είναι πρόβλημα. Στο εξωτερικό λειτουργούν όλα κανονικά. Απ’ ότι φαίνεται όμως, στην Ελλάδα ενδιαφερόμαστε μόνο για τους τουρίστες γιατί μέχρι να έρθουν, θα έχουμε ανοίξει κανονικά. Δεν στέκει αυτή η απόφαση στο σύνολό της. Επιπλέον και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας είναι μια κακή απόφαση γιατί η εστίαση και ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει πως να ελέγξει τον κόσμο. Δεν θα ρισκάρει ο επιχειρηματίας να παραβιάσει τα μέτρα. Το ωράριο ωθεί τον κόσμο να βγαίνει σε δημόσιους χρόνους και να κάνει πάρτι. Πρέπει να αλλάξει σύντομα για να δουλέψουμε, να έχουμε μεροκάματο όλοι και να μπορούμε να κινηθούμε ελεύθεροι».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ