Πάτρα: Θεσμικό ατόπημα εν καιρώ «πολέμου» – Η φωτογραφία Νικολόπουλου-Ρώρου και ο θόρυβος που προκάλεσε

Σε μια ενέργεια που δεν συνηθίζεται προχώρησε η δημοτική αρχή αναρτώντας φωτογραφία του Ν. Νικολόπουλου και του Γ. Ρώρου στην επίσημη σελίδα του Δήμου στο facebook, κατηγορώντας τους για «υπόγειες συνεργασίες» με στόχο να την πλήξουν.

ΠΑΤΡΑ

Από τα πρώτα θέματα συζήτησης στην Πάτρα χθες, τουλάχιστον ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τον δημοτικό πολιτικό κόσμο, ήταν η ανάρτηση της επίσημης σελίδας του Δήμου Πατρέων όπου φαινόντουσαν σε δύο φωτογραφίες οι επικεφαλής παρατάξεων Νίκος Νικολόπουλος και Γιώργος Ρώρος με τη λεζάντα «Ακροδεξιά και ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά, κοροϊδεύουν άλλη μια φορά τους συμβασιούχους και επιτίθενται στον αγωνιστή Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη».

Η ανάρτηση σχολιάστηκε από πολλές δεκάδες συμπολίτες με τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων να συνοψίζεται στο ότι η επίσημη σελίδα ενός Δήμου και εν προκειμένω του Δήμου Πατρέων δεν πρέπει να είναι «φερέφωνο» μιας παράταξης ή κομματική σελίδα, αλλά να λειτουργεί ως μέσο ανάδειξης του έργου της δημοτικής αρχής και μόνο.

Αναμφίβολα, η δημοτική Αρχή της Πάτρας υπέπεσε σε ένα θεσμικό ατόπημα, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί «δίκιο» της. Ποιο είναι αυτό; Στο Δημαρχείο της Μαιζώνος εκτιμούν ότι ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο αποδυνάμωσης της δημοτικής Αρχής μέσα από μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολλά θέματα, αλλά και ειδικότερα σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων.

Γι’ αυτό το λόγο, προχωρώντας σε μια μάλλον επιπόλαιη κίνηση ανάρτησαν τις φωτογραφίες όπου ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Γιώργος Ρώρος συνομιλούν την ώρα του συμβουλίου. Δεν γνωρίζουμε τι έλεγαν ή αν όντως κατάστρωναν κάποιο σχέδιο, αλλά σίγουρα η επίσημη σελίδα του Δήμου Πατρέων δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τέτοιου είδους πολιτικές αντιπαραθέσεις ή καταχρήσεις από τον εκάστοτε «ένοικο» του Δημαρχείου.

Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, η προεκλογική περίοδος μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει και οι παρατάξεις δείχνουν έτοιμες να συρθούν σε ένα «πόλεμο» χωρίς όρια. Η κάθε παράταξη για δικούς της λόγους επιλέγει σε κάθε ευκαιρία να ανεβάζει εντάσεις.

«ΟΤΑΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΑΜΕ, ΤΟΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;»

Τα δύο «θύματα» της επίθεσης από τη δημοτική σελίδα στο facebook, Νίκος Νικολόπουλος και Γιώργος Ρώρος καταθέτουν σήμερα στην «Π» τις απόψεις τους.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας» Νίκος Νικολόπουλος, με το πάντα καυστικό του ύψος, επισημαίνει: «Η πανικόβλητη απερχόμενη δημοτική Αρχή έδειξε την μικρότητά της  και το αντιδημοκρατικό της πρόσωπό της με το θεσμικό ατόπημα και τα σχόλια,  στην ανάρτηση με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων “Νέα Πάτρα” και “Ωρα Πατρών”. Με εντολή του εμπαθούς υποκριτή και πονηρούλη φαντάρου του ΚΚΕ μετέτρεψε την επίσημη σελίδα του Δήμου Πατρέων σε ένα υβριστικό διαδικτυακό Blog, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατιούσα. Οι πολίτες όμως της Πάτρας ένιωσαν στο πετσί τους και έμαθαν ότι κομμουνιστής Δήμαρχος σημαίνει οπισθοδρόμηση μιζέρια και κακομοιριά. Μίλησαν και απάντησαν στην αλητεία των πληρωμένων κονδυλοφόρων  απο τον Δήμαρχο με τα δεκάδες σχόλια στο Facebook του Δήμου Πατρέων, κάτω από την κατάπτυστη ανάρτηση, δείχνει το δρόμο της ανατροπής. O ποταμός των καυστικών σχολίων των πολιτών δείχνει τον δρόμο της ανατροπής. Η αγωνία, το άγχος που διακρίνεται και στο βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τα μέλη της απερχόμενης Κομμουνιστικής Νομενκλατούρας, αποδεικνύει την Αλλαγή που έρχεται και το Δικαίωμα στην πρόοδο της Πάτρας. Η ανατολή μιας “Νέας Πάτρας” ξεκίνησε το βράδυ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Αλήθεια όμως, όταν κ. Πελετίδη συγκυβερνήσαμε με εσάς του ΚΚΕ, τότε σας άρεσε. Τότε, η δική μας ΝΔ δεν ήταν ακροδεξιά. Αχ τι κάνουν τα ντολμαδάκια και κάτι διορισμοί…».

«ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥΣ»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ωρας Πατρών» Γιώργος Ρώρος σχολιάζει: «Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στη δημοτική Αρχή και δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι πιέζονται. Είναι πολύ εύκολο να λες φιλολαϊκά πράγματα, αλλά όταν έρχεται η ώρα να διαχειριστείς τις καταστάσεις έρχονται οι δυσκολίες. Ο Δήμος δείχνει αδυναμία να τις διαχειριστεί και αναγκάζεται να λέει ψέματα. Γενικότερα η συμπεριφορά πολλών μελών της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι η πρέπουσα την ώρα του συμβουλίου με τον πρόεδρο Παναγιώτη Μελά να μην παρεμβαίνει. Προχθές μόνο ότι προχώρησαν σε τέτοια ανάρτηση στη σελίδα του Δήμου δείχνει πολλά. Το ότι έβαζαν τους υπαλλήλους του Δήμου να φωνάζουν για να καλύπτουν τις τοποθετήσεις των συμβούλων άλλων παρατάξεων, δείχνει ακόμα περισσότερα. Τι πρακτικές είναι αυτές; Προσωπικά γνωρίζω ακόμα και στελέχη της παράταξης Πελετίδη που δεν συμφωνούν με αυτές τις πρακτικές και τα καλώ να πάρουν δημόσια θέση».

Για το θέμα αντέδρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ο οποίος θεωρεί ότι η δημοτική Αρχή της Πάτρας «ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης» χρησιμοποιώντας την σελίδα του Δήμου Πατρέων. Στην ανακοίνωση έγινε λόγος για «μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες σκοτεινές και δύσκολες εποχές, ενάντια σε δημοκράτες, αριστερούς και κομμουνιστές». Τέλος, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν θα ανεβάσει φωτογραφία του Δημάρχου με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς επιλέγει να μην ακολουθήσει τη δημοτική Αρχή «σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο».

Τι υποστηρίζει για το θέμα ο Δήμος Πατρέων

Από την πλευρά του Δήμου Πατρέων, η «Π» απευθύνθηκε στο γραφείο Τύπου για να σχολιάσει την κίνηση της ανάρτησης. Συγκεκριμένα, εκφράστηκε η άποψη ότι παρόμοια περιστατικά δεν έχουν καταγγελθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζεται από την πλευρά του Δήμου ότι η ανάρτηση δεν ήταν «βρώμικη», αλλά «δεικτική», με περαιτέρω σχόλιο πως «δεν κατήγγειλε ποτέ κανείς τον Νικολόπουλο που λέει Αναθετίδη τον Δήμαρχο, ούτε για όλα τα ανυπόστατα και βρωμιάρικα που ακούγονται κατά καιρούς έχουν αντιδράσει στην αντιπολίτευση, ή όταν ταύτιζαν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, ή όταν ο Δήμαρχος χαμογέλαγε με τον Κ. Καραμανλή. Είναι επιλεκτική η ευαισθησία τους και η διαφορά μας είναι πως εμείς δεν συγκλίνουμε στρατηγικά με όποιον χαιρετιόμαστε όσες χειραψίες και να κάνουμε».

Τέλος, αυτό που υποστηρίζουν από το γραφείο Τύπου του Δήμου είναι ότι η φωτογραφία δεν καταδεικνύει ότι κάθονται δίπλα-δίπλα δύο σύμβουλοι, αλλά αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης που ακολουθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Το σχόλιο της «Π»

Καζάνι που βράζει θυμίζει σε κάθε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο και η άποψή μας είναι πως τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να αισθάνονται τυχερά που οι συνεδριάσεις παρακολουθούνται διαδικτυακά μόνο από μια «χούφτα» ανθρώπους. Το προχθεσινό επεισόδιο με τη φωτογράφηση Νικολόπουλου-Ρώρου και τη μετέπειτα ανάρτηση στο facebook του Δήμου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις και απλά έτυχε να το δει περισσότερος κόσμος επειδή αναρτήθηκε.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το επίπεδο των συζητήσεων, η ανοργανωσιά και η ημιμάθεια για τις διαδικασίες, είναι κυρίως η διάθεση των περισσότερων μελών να εμπλέκονται σε ανώφελους πολιτικούς τσακωμούς που θυμίζουν άλλες δεκαετίες. Σαν να έχουν ξεμείνει σε μια άλλη εποχή, που το χρήμα έρεε άφθονο και ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για την ουσία των πολιτικών αλλά για το θέαμα που προσφέρουν οι αντιπαραθέσεις. Είναι σαν να αδυνατούν να καταλάβουν ότι δεν τους βλέπει κανείς. Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τα ακούν και μόνο το «εγώ» τους ικανοποιούν.

Δυστυχώς το ποτήρι έχει αρχίσει να ξεχειλίζει. Δεν ξέρουμε αν φταίει ότι δεν μπορούσαν επί δυόμισι χρόνια οι παρατάξεις να ξεσπούν πολιτικά στο συμβούλιο λόγω κορονοϊού αφού οι συνεδριάσεις ήταν πιο ελεγχόμενες διαδικτυακά, ή αν μπορεί να φταίει ότι ουδείς αισθάνεται ασφαλής ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που λειτουργεί το συμβούλιο δεν βοηθά την πόλη. Ας πάψουν λοιπόν να εκμεταλλεύονται οι περισσότεροι σύμβουλοι ότι μόνοι τους τα λένε και μόνοι τους τα ακούνε. Για άλλους λόγους έχουν ψηφιστεί από τον Πατραϊκό λαό.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ