Πάτρα – Τζανάκος για τα ταμεία του Δήμου: Μη «μασάτε», έχουν λεφτά

Ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος λέει να μη συγχέουμε το αποθεματικό κεφάλαιο με την πραγματική ταμειακή – οικονομική δυνατότητα του Δήμου.

Πάτρα - Τζανάκος για τα ταμεία του Δήμου: Μη «μασάτε», έχουν λεφτά

«Δεν καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρει ο Πελετίδης»: Αστραψε ο Νίκος Τζανάκος ακούγοντας τους ισχυρισμούς του δημάρχου Πατρέων γύρω από την οικονομική καχεξία του Δήμου, η οποία εμποδίζει τη δημοτική αρχή να υιοθετήσει το αίτημα των συμβασιούχων για συμπαράσταση.

Τι προκάλεσε την σφοδρή ένσταση του πρώην αντιδημάρχου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου; Ο ισχυρισμός Πελετίδη στο συμβούλιο, όπου τέθηκε για μια φορά στη συνεδρίαση αίτημα αρωγής σε συμβασιούχους να ζητήσουν δικαστικά την παράταση της απασχόλησής τους στον δημοτικό οργανισμό, ότι ο Δήμος έχει μόλις 142.000 ευρώ αποθεματικό κεφάλαιο.

Ο Νίκος Τζανάκος εγκαλεί τον Κ. Πελετίδη και τη δημοτική αρχή ότι πολιτεύονται παραπειστικά για να δώσουν άλλοθι στην ειλημμένη τους πολιτική απόφαση να σταματήσουν κάθε πρακτική υποστήριξη στους συμβασιούχους.

Οπως εξηγεί, το αποθεματικό κεφάλαιο είναι ένα λογιστικό σχήμα που δεν αποτυπώνει την πραγματική οικονομική θέση του Δήμου, η οποία είναι διαφορετική: Το δημοτικό ταμείο έχει ρευστότητα της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είναι πράγματι δεσμευμένα σε υποχρεώσεις, αλλά όχι το σύνολο. Αν η δημοτική αρχή ήθελε, οι συμβασιούχοι θα μπορούσαν να υποστηριχθούν. Δεν το επιθυμεί όμως, και κρύβει την επιλογή αυτή πίσω από επίκληση οικονομικής κατάρρευσης του Δήμου, που δεν είναι αληθινή.

Αλλωστε, προσθέτει, όταν η παράταξη Πελετίδη στήριζε αναφανδόν πολιτικά και δικαστικά τους συμβασιούχους, με ντουντούκες και αγωνιστική συμπαράταξη, το αποθεματικό του Δήμου ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Μάλιστα αντιδήμαρχος της σημερινής δημοτικής αρχής, είχε παραδεχθεί ότι ο Δήμος είχε παράσχει κάλυψη σε συμβασιούχους της τάξης των 9 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκο, ο οποίος εκτιμά ότι η δημοτική αρχή ανέκρουσε πρύμνα όταν ενημερώθηκε από νομικούς συμβούλους ότι θα απειληθεί με καταλογισμό ο δήμαρχος και κάθε μέλος του συμβουλίου που συναινεί σε διάθεση του δημοτικού ταμείου σε τέτοιες ανάγκες.

Ο κ. Τζανάκος πάει παρακάτω: Διατείνεται ότι ο Δήμος έχει ταμειακή ευχέρεια σημαντική αλλά την κρύβει με λογιστικά μαγειρέματα στις προμήθειες, έτσι ώστε να μπορεί να κατευθύνει πόρους όπου επιλέγει η δημοτική αρχή χωρίς να δέχεται πιέσεις από κοινωνικές ομάδες, απέναντι στις οποίες αμύνεται με τον πλαστό ισχυρισμό του οικονομικού ρημάγματος.

Οι παρεμβάσεις του Νίκου Τζανάκου αποτυπώνουν τη διάθεσή του να έχει ενεργό ρόλο στην τρέχουσα αυτοδιοικητική ζωή, καθώς η παράταξή του Πάτρα, η Δική μας Πόλη, διατηρεί έδρα στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Χθες, ο επικεφαλής της παράταξης είχε διαβούλευση με τα μέλη της γραμματείας (εικονίζονται οι Γ. Λιόλης, Γ. Βγενόπουλος και Γ. Λύρας) εξετάζοντας τις προοπτικές για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές ή άλλες πρωτοβουλίες. Φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις ή δεν είναι ανακοινώσιμες. Δημόσιο ξεκαθάρισμα θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αφού σταθμιστούν τα νέα δεδομένα που σχηματίζονται στο τοπίο.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ