Πάτρα – Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα

Ο Βασίλης Αϊβαλής, στον δρόμο για τη διεκδίκηση της δημαρχίας, αρχίζει και αποκαλύπτει όλο και περισσότερες πληροφορίες για τις ιδέες, το όραμά του, τον τρόπο που λειτουργεί, δουλεύει και σκέφτεται την Πάτρα.

Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έκοψε την πίτα του το βράδυ του Σαββάτου με τον τεχνικό κόσμο της πόλης -και όχι μόνο- να δίνει το παρών σε μια βραδιά με αρκετούς συμβολισμούς και ενδείξεις για το μέλλον.

Ο Βασίλης Αϊβαλής αρχίζει και αποκαλύπτει όλο και περισσότερες πληροφορίες για τις ιδέες, το όραμά του, τον τρόπο που λειτουργεί, δουλεύει και σκέφτεται την Πάτρα.

Πέρα από τις όποιες απόλογιστικές διαπιστώσεις έκανε ο Β. Αϊβαλής για τον κλάδο, οι οποίες καλύφθηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η «Π» βρήκε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΤΕΕ που υποδηλώνουν όσα θα δούμε να αναπτύσσει τους επόμενους μήνες ως υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων.

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Μέσω του θεσμικού του ρόλου ως πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αϊβαλής είχε τη δυνατότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια να αποκτά γνώση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κόσμου των κατασκευών. Οι υποδομές αποτελούν έναν εκ των σημαντικότερων παραγόντων για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης μιας περιοχής.

Διερωτήθηκε ο Β. Αϊβαλής στην ομιλία του: «Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2022 η Δυτική Ελλάδα ήταν αρνητική πρωταθλήτρια στη χώρα με μείωση στην έκδοση οικοδομικών αδειών της τάξεως του 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2021, ενώ η μείωση στην επιφάνεια των νέων κατασκευών έφτασε στο δυσθεώρητο 38,9%! Αποτέλεσμα; Να χάνουμε σαν περιοχή το οποιοδήποτε όφελος από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξή της και την ευημερία όλων εμάς των πολιτών της» είπε ο κ. Αϊβαλής και προσέθεσε ότι «σχεδόν το σύνολο των μεγάλων δημόσιων έργων, αλλά και αρκετών μικρότερων, δεν εξελίσσονται με τους ρυθμούς που όλοι μας θα θέλαμε».

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι «αντί να κλείνει η ψαλίδα ανάπτυξης μεταξύ του τόπου μας, της πόλης μας και άλλων περιοχών που μας προσπερνούν, αυτή συνεχώς να ανοίγει».

Και αφού περιέγραψε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έδωσε το στίγμα του οράματός του για το τι έχει προτείνει θεσμικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και τι έργα εκτιμά πως θα έπρεπε να διεκδικεί η Δυτική Ελλάδα. Μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχουν προετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια από τον Β. Αϊβαλή και τους συνεργάτες του έχει να κάνει με την Πάτρα, η οποία ως η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ελλάδας έχει και τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Προφανώς, αρκετή από τη δουλειά Αϊβαλή στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα συμπεριληφθεί και στο πρόγραμμά του για τον Δήμο Πατρέων, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση για παρεμβάσεις και διεκδικήσεις μεγάλων έργων για την πόλη που χωρίζονται στους άξονες της Πολιτικής προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, τη Χωροταξία, τις Συνδυασμένες Μεταφορές, τον Τουρισμό και της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Και αν οι συγκεκριμένοι όροι είναι γενικοί και αόριστοι, τα παραδείγματα των προτάσεων που έδωσε στην παρουσίασή του ο κ. Αϊβαλής δίνουν μια «γεύση» για όσα θα προτείνει τους επόμενους μήνες στους δημότες της Πάτρας.

Διαφαίνεται ότι στο «σχέδιο Αϊβαλή» για την Πάτρα συμπεριλαμβάνονται έργα Αστικών Δενδροφυτεύσεων Μεγάλης Κλίμακας, προϋπολογισμού 4.253.613 ευρώ για περισσότερα από 3.672 δέντρα σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

ΚΟΜΒΟΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ

Επίσης, μία από τις προτάσεις είναι η κατασκευή κυκλικών κόμβων σε σημεία της πόλης με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως η συμβολές των οδών Ελ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, Αθηνών και Αγ. Γεωργίου στο Ρίο, Πανεπιστημίου και Διοδώρου στο Τόφαλος, Ελ. Βενιζέλου και Πατρών Κλάους, Καλαβρύτων και Γ. Παπανδρέου και Παπαδόπουλου με Μίνι Περιμετρική.

Για να γίνει αντιληπτός ο πλούτος των προτάσεων του ΤΕΕ για την πόλη, μόνο το 2022 παραδόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης 17 προτάσεις παρεμβάσεων για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, του δημοτικού δικτύου 5G, των έξυπνων συστημάτων Πολιτικής Προστασίας, την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια, την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών GPS για τα απορριμματοφόρα, την ανάπτυξη μελετών για λειτουργία δημοτικού δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό του Παραλιακού μετώπου, την προστασία των υπαίθριων χώρων, την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων και κτιρίων και άλλα.

ΜΕ ΚΟΡΔΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πατρέων Χρήστος Κορδάς και Νίκος Ασπράγκαθος. Ο κ. Κορδάς μιλώντας από το βήμα μετέφερε τις ευχές του δημάρχου και αναφέρθηκε σύντομα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί ως κλάδος, οικονομικά και εργασιακά, αφού οι μισθοί και οι αμοιβές τους γενικότερα έχουν πέσει κατακόρυφα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που τους οδηγεί συχνά σε κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο του αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Καταλήγοντας, επισήμανε, ότι «χρειάζεται συντονισμένος και οργανωμένος αγώνας απ’ όλους τους εργαζομένους, όλων των ειδικοτήτων και των επιστημών, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Σε αυτόν τον αγώνα, η δημοτική αρχή βρίσκεται σταθερά στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και διεκδικούν».

Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα  Πάτρα - Βασίλης Αϊβαλής: Πρώτη γεύση για το όραμα

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments