Πάτρα: Ξεκινά το ξήλωμα της Μαιζώνος για πεζοδρόμηση

Η ανάπλαση της Κάτω Πόλης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024

Πάτρα

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της Πάτρας είναι έτοιμη να γίνει πραγματικότητα. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος στην οδό Μαιζώνος για να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση του κεντρικού οδικού άξονα από το ύψος της Αράτου μέχρι τη Γούναρη.

Oπως είχε παρουσιάσει η «Πελοπόννησος» προ ημερών, ξεκινούν οι εργασίες στην Μαιζώνος, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα στην οδό Αράτου όπου σημειώθηκε μια καθυστέρηση λόγω εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος αφορά στο τμήμα από Αράτου έως Γούναρη. Οι εργασίες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν και από τα δύο μέτωπα του εργοταξίου, προκειμένου να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του χρόνου.

Οι εργασίες θα εξελίσσονται με συγκεκριμένο ρυθμό, δηλαδή ανά οικοδομικό τετράγωνο. Για παράδειγμα, όταν τα συνεργεία του εργολάβου θα ολοκληρώνουν την εκσκαφή του οδοστρώματος και θα αρχίζουν την πλακόστρωση στο οικοδομικό τετράγωνο από Αράτου μέχρι Κολοκοτρώνη, αμέσως θα ξεκινούν οι εκσκαφές και στο επόμενο τετράγωνο, από Κολοκοτρώνη μέχρι Αγίου Νικολάου. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξελίσσονται και οι εργασίες από το δεύτερο μέτωπο, από Γούναρη προς πλατεία Γεωργίου, ώστε να υπάρχει ένας συνεχόμενος ρυθμός. Σημειώνεται πως στην οδό Μαιζώνος έχουν εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια όλα τα έργα αντικατάστασης ή υπογειoποίησης δικτύων και αγωγών.

Η πεζοδρόμηση έχει προκαλέσει ανησυχία και στις τάξεις του εμπορικού κόσμου της Πάτρας. Αρκετοί έμποροι που δραστηριοποιούνται στο κέντρο έχουν εκφράσει φόβους καθώς εκτιμούν ότι τα έργα θα περιορίσουν την εμπορική κίνηση. Σε πρόσφατη συνάντηση με τους αντιδημάρχους Δ. Πλέσσα και Π. Μελά είχε επισημανθεί στους εμπόρους ότι τα έργα θα περιοριστούν μόνο στο πλάτος του οδοστρώματος της Μαιζώνος, ενώ τα πεζοδρόμια θα παραμείνουν ως έχουν. Επομένως στον Δήμο πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων. Επιπλέον, η επόμενη μεγάλη αγωνία του εμπορικού κόσμου είναι αν θα μπορέσει να διαφυλαχθεί η εμπορικότητα του δρόμου μετά την πεζοδρόμηση ή θα επαναληφθεί το φαινόμενο της Ρήγα Φεραίου που κατακλύστηκε από καταστήματα εστίασης.

Το έργο της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος αποτελεί τμήμα της ανάπλασης της Κάτω Πόλης. Μεταξύ άλλων, η ανάπλαση περιλαμβάνει το φρεσκάρισμα της Τριών Ναυάρχων που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, την ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Μαιζώνος στο τμήμα Τριών Ναυάρχων μέχρι την οδό Γούναρη.

Προβλέπεται οι οδοί Κανάρη, Υψηλάντου και Σισίνη να γίνουν πεζόδρομοι με τις εργασίες να προχωρούν. Στους τρεις δρόμους θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο τη σύνδεσή τους με τον μεγάλο παραλιακό άξονα.

Σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Τριών Ναυάρχων ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, φωτισμός), ενώ αναμένεται να γίνουν και διαμορφώσεις πρασίνου.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που φέρνει η ανάπλαση της Κάτω Πόλης στο κέντρο της Πάτρας είναι: Πεζοδρόμηση Μαιζώνος από Αράτου έως Γούναρη, πεζοδρομήσεις Κανάρη, Υψηλάντου και Σισίνη με ποδηλατόδρομο, φρεσκάρισμα του πεζοδρόμου της Τριών Ναυάρχων.

Ολα τα ανωτέρω συνδέονται με το έργο ανακατασκευής των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων της Πάτρας σε Αγίου Νικολάου, Τριών Ναυάρχων, Γεροκωστοπούλου και Πατρέως, αλλά και φυσικά με την ανάπλαση της Ανω Πόλης που έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά έχει «σκαλώσει» σε αρχαιολογικές εργασίες που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα για να τελειώσει και το έργο της ανάπλασης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη