Περιστατικά βίας κατά γυναικών: 10.324 κλήσεις σε έναν χρόνο

Από τις γυναίκες που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, το 43% είναι έγγαμες, το 20% είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση.

Γυναίκες

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της 3ης ετήσιας έκθεσης για τη Βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους έντεκα μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας-δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας. Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελούμενων γυναικών, το 43% είναι έγγαμες, το 20% είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Επιπλέον, από το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί/παιδιά.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι τόσο οι γυναίκες στην Ελλάδα όσο και σ’ όλο τον πλανήτη βροντοφωνάζουν «δεν πάει άλλο», καθώς είναι πλέον ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται και μας συγκλονίζουν.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία μέρα συμβολική για όλες και για όλους. Είναι μία ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος απέναντι στο σοβαρό, διαχρονικό πρόβλημα της βίας. Είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, να ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλάνε και να καταγγέλλουν και όλοι μαζί να σπάσουμε τον κύκλο της βίας». Το μήνυμα αυτό στέλνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει σε μήνυμά της: «Τα κυριότερα θύματα βίας στον κόσμο, οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την θρησκεία τους, το πολιτισμικό και μορφωτικό τους υπόβαθρο, την οικονομική τους κατάσταση, μόνο και μόνο γιατί γεννήθηκαν γυναίκες, υφίστανται όλες τις υπαρκτές μορφές βίας: ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, συζυγικό βιασμό, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, πρόωρο και καταναγκαστικό γάμο, σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακό εκφοβισμό, σκλαβιά, σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία, γυναικοκτονία. Αυτή η βία δεν εμφανίζεται από το πουθενά και δεν είναι μέρος της «ανθρώπινης φύσης» ή της «ανδρικής φύσης», κυρίως όμως δεν είναι αναπόφευκτη. Εχει κοινωνικά αίτια, κρύβει σκοτάδι και σιωπή αιώνων, σέρνει πίσω της την ατιμωρησία των επιτιθέμενων, διαιωνίζει ξανά και ξανά την πατριαρχική ανάγνωση του κόσμου.

«Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ»

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, το Τμήμα Ισότητας Φύλου και Φεμινιστικής πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει συζήτηση, με θέμα «Η έμφυλη βία στη μεγάλη οθόνη», με τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο και προβολή της ταινίας «Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ», σήμερα και ώρα 19:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο (Ευμήλου 2, στην Πάτρα).

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments