Περιστέρης – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Η δραστηριότητά μας, δεν φέρνει αξία μόνο σε επενδυτικό επίπεδο, αλλά και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα»

Περιστέρης - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Η δραστηριότητά μας, δεν φέρνει αξία μόνο σε επενδυτικό επίπεδο, αλλά και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα»

Ο πρόεδρος της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης, μίλησε για την χρονιά του 2022 ως μια άκρως σημαντική χρονιά, καθώς ο όμιλος συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας και όπως τόνισε ο ίδιος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, «έχουμε προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και συμβαίνει ακόμα πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα.

Κι αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη για την αξία και τη θέση της εταιρείας μας. Όπως κάνουμε κάθε φορά που ένας σοβαρός επενδυτής εκφράζει το ενδιαφέρον του, έτσι και τώρα αξιολογούμε το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζόμενων μας, αλλά και τις υποχρεώσεις που αισθανόμαστε ότι έχουμε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας», χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κατά τον ίδιο, «η δραστηριότητά μας, δεν φέρνει αξία μόνο σε επενδυτικό επίπεδο. Έχει βαθύ θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Κι ιδιαίτερα σε αυτή την αρνητική συγκυρία, τα έργα κι οι επενδύσεις μας αποτελούν ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ύφεση, αφού οι Ανανεώσιμες Πηγές, η αιολική ενέργεια ιδιαίτερα, στην οποία η εταιρεία μας επενδύει από την ίδρυσή της, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι μειώνει τη χονδρική τιμή του ρεύματος έως και 30%. Γενικότερα, όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο μειώνεται το κόστος της ενέργειας».

Και συνέχισε: «Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που τα ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν, τις χρηματοδοτούν οι πόροι που συγκεντρώνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το κόστος των ρύπων. Κι επειδή κάποιοι κουτοπόνηρα μιλάνε για το κόστος των ρύπων προκειμένου να επιτεθούν στην πράσινη μετάβαση, καλό θα είναι να βάλουν ένα μέτρο στην υποκρισία τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ποσά που εισπράττονται μέσω των ρύπων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι ποσά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις αποφασίζουν το πώς θα αναδιανεμηθούν. Είναι, δηλαδή, χρήματα που μένουν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τα τεράστια ποσά που πληρώνουμε όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης για να εισάγουμε πανάκριβα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο».

Ο κ. Περιστέρης έκανε εκτενή αναφορά στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, σημειώνοντας πως το 2010 κι ενώ είχαν δρομολογηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, η τότε κυβέρνηση πάγωσε κάθε δραστηριότητα. «Βρισκόμαστε σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο.

Κι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το άριστο, σε βάρος αυτού που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη. Ας προχωρήσουμε επιτέλους με τις επενδύσεις που είχαν από το 2010 δρομολογηθεί κι ας δούμε και στην πορεία τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα χρόνια να περνούν χωρίς τίποτα τελικά να γίνεται» όπως υπογράμμισε.

Μάλιστα σημείωσε επίσης πως «στοχεύουμε πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας να διαθέτουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται σε ετήσια βάση έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσια από όσα σήμερα, καθώς και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ, με διατήρηση της ευνοϊκής για τους μετόχους μας μερισματικής πολιτικής.

Δεν αναφέρομαι σε σχεδιασμούς επί χάρτου και αόριστα οράματα: Υλοποιούμε επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που μέχρι το 2025 θα δώσουν στην εταιρεία συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3 GW. ΟΙ πόροι για τις επενδύσεις αυτές είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Παράλληλα, για την περίοδο 2026-2029, δρομολογούμε ήδη επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω νέων επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης, έχοντας δηλαδή εξασφαλίσει άδεια παραγωγής, βρίσκονται νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργα άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα, κ.α.).

Παράλληλα, η εταιρεία έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων, σε κοινοπραξία με την Ocean Winds.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ