Πίσω από τις φωτογραφίες!

Γιώργος Κονδύλης – Από το street photography στο… studio

Πίσω από τις φωτογραφίες!

Η φωτογραφία πάντα αποτελούσε ένα μέσο έκφρασης του ανθρώπου που αναζητούσε τρόπους ώστε να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο τις εικόνες που είχε δει.

Πίσω από τις φωτογραφίες!Οι προσπάθειες διάδοσης και διαμοιρασμού των φωτογραφιών μέσω διαδικτύου άλλοτε έχει μεγάλη επιτυχία και άλλοτε όχι. Οι τέχνες όπως και η φωτογραφία προϋποθέτουν διάλογο όπως λένε οι καλλιτέχνες και κανείς δεν μπορεί να κρίνει αισθητικά αν κάτι είναι ωραίο ή όχι μέσα από ένα απλό post στο Instagram που κυρίως λειτουργεί στην φιλοσοφία των followers (κάθε χρήστης, ακολουθεί όποιους χρήστες επιθυμεί και ακολουθείται από όσους ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του.

Οι φωτογράφοι/ καλλιτέχνες είναι άνθρωποι γεμάτοι που το τελευταίο διάστημα λόγω αυτού του εργαλείου έχουν την δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους.

Ο Γιώργος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Τον τελευταίο καιρό ζει στην Πάτρα και είναι υπεύθυνος στο τμήμα φωτογραφίας του πολυχώρου Art Evolution. Από μικρή ηλικία, όπως λέει στη «Π» του άρεσε να ταξιδεύει, ώστε να γνωρίζει τον κόσμο και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Η φωτογραφία δρόμου είναι κάτι που λατρεύει και με μια fujifilm στο χέρι, κάνει πολλά χιλιόμετρα στις πόλεις που βρίσκεται και φωτογραφίζει οτιδήποτε του ξυπνάει κάποιο συναίσθημα.

Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται και με την φωτογραφία ελεγχόμενου φωτισμού, έχοντας δημιουργήσει το δικό του στούντιο στην Πάτρα, στον πολυχώρο Art Evolution, όπου είναι υπεύθυνος στο τμήμα φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ ετοιμάζει πολύ ωραία πράγματα για το φετινό καλοκαίρι καθώς θα απολαύσουμε μέρος της δουλειάς του, στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που θα γίνει στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας (Patras Art Festival).

Πως ασχολήθηκες με την φωτογραφία;

Γ.Κ. “Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια από μικρό παιδί, επαγγελματικά θα έλεγα πως ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια μέσω ενός εργαστηρίου της fuji film η οποία στηρίζει γενικά τις προσπάθειες μου. Στην Πάτρα ήρθα από τον Σεπτέμβριο και με την φωτογράφιση καλλιτεχνών άρχισα να ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Οι φωτογραφίες αυτές γίνονται σε στούντιο photography με ελεγχόμενους φωτισμούς γιατί κυρίως αυτό που αγαπώ να κάνω είναι το street artist. Tαξίδευα από μικρός σε πολλά μέρη και πάντα είχα μια κάμερα μαζί μου. Κάποια στιγμή ξεκίνησε η αναζήτηση του πως μπορώ αυτό που βλέπω να το αποτυπώνω έτσι ήρθε η κάμερα στην ζωή μου που πάντα με συντροφεύει”.

Πίσω από τις φωτογραφίες!Τι θα έλεγες ότι σε χαρακτηρίζει; Ποιο είναι το προσωπικό σου στυλ;

Γ.Κ. “Ο άνθρωπος σε όλες τις στιγμές της ζωής του βγάζει και ένα συναίσθημα. Το πως το αντιλαμβάνομαι εγώ ως φωτογράφος και πως μπορώ να αποτυπώσω ακόμα και την δική μου ψυχολογική κατάσταση, δεδομένης της στιγμής είναι αυτό που θα έλεγα ότι με χαρακτηρίζει. Αν είμαι χαρούμενος θα δείξω στις εικόνες την χαρά μου ενώ αν είμαι σε μια διαδικασία σκέψης και αναζήτησης φαίνεται και αυτό στις φωτογραφίες μου. Όταν είμαι προβληματισμένος για το μέλλον για παράδειγμα κινούμε σε άλλα μονοπάτια. Μπορεί να τραβήξω αστέγους ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα ανθρώπινα στοιχεία με προσελκύουν και όχι τοπία ή η νεκρή φύση.»

Μέσα από το Patras Art Festival θα δοθεί η ευκαιρία στην Πάτρα να δείξει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της;

Γ.Κ. “Στο φεστιβάλ που θα γίνεi από 8 έως 11 Ιουλίου στο νότιο πάρκο, είμαι υπεύθυνος για την έκθεση της φωτογραφίας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Θα γίνουν ωραία πράγματα, ενώ ίσως παρουσιαστούν και κάποια νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών σε συνεργασία με την fuji film. Η Πάτρα είναι πόλη που τραβάει τις τέχνες, όμως το καλλιτεχνικό στοιχείο δεν προβάλλεται τόσο πολύ. Στις καλλιτεχνικές ανησυχίες της πόλης βοηθούν και οι φοιτητές που φτάνουν με νέες ιδέες”.

Η φωτογραφία στα Social Media

Πίσω από τις φωτογραφίες!Στην εποχή του Instagram μπορεί ο καθένας να γίνει φωτογράφος;

Γ.Κ. “To Instagram έχει δώσει βήμα σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος είχε απλά μια σκέψη να γίνει φωτογράφος το μέσο αυτό, την μεγιστοποίησε. Η λογική των «like» σε μια φωτογραφία σε βάζει από μόνη της σε σκέψεις να ασχοληθείς με την φωτογραφία. Για παράδειγμα οι ινφλουέσνερς έχουν ευθύνη για την ολοένα και πιο συστηματική ενασχόληση με την φωτογραφία. Όταν μέσα από μια καλή φωτογραφία μπορεί κάποιος να αυξήσει τους φίλους του, μπορούν να πει στον οποιοδήποτε «βγάλε με μια ωραία φωτογραφία να βάλω στο προφίλ μου». Αυτό είναι κάτι που κάνει τον άλλον να αισθανθεί αυτόματα φωτογράφος. Το Instagram κρύβει παγίδες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η καλή φωτογραφία δεν είναι αυτή που παίρνει και «like». Η καλή φωτογραφία κρίνεται από άλλα πράγματα και δεν μιλάω από άποψη αισθητικής, γιατί η φωτογραφία είναι τέχνη και στην τέχνη είναι υποκειμενικό αν σου αρέσει κάτι. Αν μια φωτογραφία είναι καλή, βασίζεται σε κανόνες (φως, κάδρο, εστίαση). Υπό αυτή την έννοια, δεν βλέπεις πολλές καλές φωτογραφίες στο Instagram. Σε μια έρευνα που είχα κάνει, διαπίστωσα ότι οι καλοί φωτογράφοι δεν παίρνουν like στο Instagram. Αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στο κομμάτι της τεχνολογίας άρα και της εμπορικότητας.
Για μένα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης. Παίρνω πράγματα και το χρησιμοποιώ αρκετά. Δεν είναι όμως και λογικό εγώ για παράδειγμα να παίρνω περισσότερα like από άλλους καταξιωμένους και διάσημους φωτογράφους.

Τι πιστεύεις ότι κάνει μια φωτογραφία, ξεχωριστή;

Γ.Κ. “Για τον καθένα το κριτήριο, είναι διαφορετικό. Ότι σε κάνει να ανατριχιάσεις σου μένει αξέχαστο”.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ