Πληρωμή πρώτης δόσης εισφορών 2020 έως την 31η Αυγούστου

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες, μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31.8.2021.

efkapatras

Εως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ με παράλληλη απασχόληση την πρώτη δόση των εισφορών του 2020, καθώς ήδη αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του φορέα τα σχετικά ειδοποιητήρια. Η διαδικασία καταβολής θα γίνει σε έξι ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Βέβαια, στο ενδιάμεσο θα ακολουθήσουν και τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του τρέχοντος έτους, με τις πληρωμές να «τρέχουν» παράλληλα.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» και επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020. Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.

Κατά την εφαρμογή του νέου εισφοροδοτικού πλαισίου αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά συστήματα φορέων και η δήλωση των ασφαλισμένων στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση – Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας», προκειμένου να προσδιοριστούν οι ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καθώς και τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα τέθηκε σε αναστολή η έκδοση των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 μέχρι τη λήψη των δεδομένων. Από την ανωτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον δημόσιο τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους φορείς του Δημοσίου, η υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες, μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31.8.2021.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, κάθε επόμενη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 31.1.2022. Μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (ν. 4158/2013).

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

e efka
euros
opeka epidoma
ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ