Ποιον (δεν) συμφέρουν οι πρόωρες κάλπες; Βασιλείου, Ρέππας και Λαφαζάνης απαντούν

Πάμε σε πρόωρες εκλογές; Ολοένα και πιο έντονα ακούγεται στην πολιτική πιάτσα. Τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου; Η φημολογία, ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι σταδιακά ξεκινάει το άνοιγμα της αγοράς και η επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα, ήδη άρχισε να εντείνεται… Για την ώρα, δεν επιβεβαιώνεται, αλλά οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν.

Το ερώτημα στους καλεσμένους μας: Εάν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, ποιον εξυπηρετούν – θεωρητικά – περισσότερο; Και ποιον μπορεί να μη συμφέρουν;

Κι ακόμα: Θα ήταν ωφέλιμο ή βλαβερό για τη χώρα ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή…»

«Πρόωρες εκλογές αυτό τον καιρό δεν συμφέρουν πάνω απ’ όλα τη χώρα. Υπ’ αυτή την έννοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τη στόφα του ηγέτη σε εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα στιγμές, είμαι σίγουρος πως δεν θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβερνητική εξουσία να προσβλέπουν σε ίδια οφέλη από τις κρίσεις όταν η χώρα έχει καταστραφεί οικονομικά και υγειονομικά. Για ποιο λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει πίσω του όλο το προεκλογικό του πρόγραμμα και έχει την υποχρέωση, και νομίζω ότι αυτό θα κάνει, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του μετά τη λήξη της πανδημίας. Εχει δουλειά μπροστά της η Κυβέρνηση και δεν είναι ώρα για εκλογές».


* Ο Θεόφιλος Βασιλείου είναι πρώην βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: «Θα τις έκανε και πριν το καλοκαίρι…»

«Καταρχάς, τυχόν πρόωρες εκλογές δεν ωφελούν την Ελλάδα. Και δεν την ωφελούν γιατί, εάν γίνουν, θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και επί θεμάτων που δεν είναι τα κυρίαρχα και καθοριστικά για το μέλλον της χώρας. Το βασικό θέμα της Ελλάδας είναι το μόνιμο διαρθρωτικό-δομικό πρόβλημα της παραγωγής, της οικονομίας, το οποίο έχει επικαλυφθεί εδώ και ένα χρόνο από την υγειονομική κρίση. Και δυστυχώς δεν αποτελεί, ενώ θα ‘πρεπε, πρώτο θέμα συζήτησης. Αντίθετα έχει εκτοπιστεί από β’ και γ’ σημασίας θέματα, τα οποία κάποια συστήματα εγκαθιστούν στην προθήκη του δημόσιου διαλόγου επειδή δεν έχουν καίρια σημασία για τη στάση του ενός ή του άλλου κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ως ατζέντα την πανδημία, γιατί  πιστεύει ότι η ανασφάλεια συσπειρώνει τον κόσμο, και δη προς τα δεξιά, και γιατί στα θέματα της πανδημίας τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γιατροί, άρα σ’ αυτούς μετακυλύεται η ευθύνη. Όταν διαπιστώσει ότι υποχωρεί η πανδημία και μπορεί να κάνει εκλογές, θα τις κάνει αμέσως. Αν μπορούσε, θα τις έκανε και πριν το καλοκαίρι, φοβούμενος μήπως του συμβεί κάτι έκτακτο και απρόοπτο το καλοκαίρι, όπως π.χ. ένα Μάτι, ένας σεισμός… Αν δεν μπορέσει άμεσα, θα βρει την πρώτη ευκαιρία μέσα στο 2021 να τις κάνει πάση θυσία, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του λόγω των χρημάτων που διαθέτει, να το έχει ως επαγγελία και όχι ως απολογισμό.  Αν συνεχίσουμε χωρίς εκλογές και τεθεί υπό έλεγχο σε μερικούς μήνες η πανδημία, θα πρέπει να μπει πρώτο θέμα η οικονομία. Όταν, λοιπόν, θα έρθει μετά από 1,5 ή 2 χρόνια η περίοδος των εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα έχει να πει καθόλου σπουδαία πράγματα, ενώ τώρα, αν κάνει εκλογές άμεσα, θα παρουσιάζει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και όλα τα χρήματα που περιμένουμε από την ΕΕ ως το επόμενο μεγάλο άλμα της Ελλάδας. Κλείνοντας, λοιπόν, σχεδόν δύο χρόνια, επιδιώκει άμεσα εκλογές, ώστε να έχει μπροστά του άλλα 4 χρόνια για να πάει συνολικά στα 6.  

Οσο για την αντιπολίτευση, δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό το μετράει ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης, γιατί δεν έχει πρόταση. ΤΟ ΚΙΝΑΛ έχει πρόταση, αλλά ο κόσμος δεν το ακούει, δεν το παίρνει σοβαρά, γιατί δεν το βλέπει πλέον ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας. Μια μεγάλη μερίδα αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, σκέφτονται ότι πρέπει να πάνε με τον βασικό αντίπαλό του, γιατί αυτός μπορεί να τους ξαναπάει στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, προβάλλοντας ότι μεγάλο μέρος του ΚΙΝΑΛ κρυφοκοιτάζει προς τη ΝΔ, εμφανίζεται ότι είναι ο μόνος απέναντι στη δεξιά του Μητσοτάκη και μπορεί να ξαναγίνει Κυβέρνηση, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει σταθερά ένα 22%, που μπορεί να γίνει ξαφνικά να γίνει και 32%.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα προλάβει όλα αυτά με πρόωρες εκλογές, επιδιώκοντας τα μεγάλα προβλήματα να τα βάλει στην επόμενη 4ετία…».

* Ο Δημήτρης Ρέππας είναι πρώην υπουργός και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Η χώρα θέλει μια μεγάλη τομή»

«Τον μόνο που θα ωφελούσαν οι πρόωρες εκλογές, και ο οποίος διακαώς ψάχνει ευκαιρία να τις κάνει, είναι ο κ. Μητσοτάκης, που πάει για εκλογές τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Οσο περνάνε οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, θα βλέπει να μειώνεται δραστικότατα η κοινωνική και εκλογική επιρροή του, μέχρι καταποντισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επωφεληθεί ο κ. Τσίπρας, γιατί κι αυτός έχει μια μεγάλη αναξιοπιστία και δεν μπορεί να κερδίσει τέτοια κούρσα. Οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν συνήθως εκλογικές σκοπιμότητες και ποτέ όφελος του λαού. Η χώρα, όμως, είτε πάμε σε πρόωρες είτε όχι, βαδίζει στο σκοτάδι. Για να ανακάμψει θέλει μια μεγάλη τομή, με συντριβή του σημερινού κατεστημένου, με επιλογές εθνικής ανεξαρτησίας και οικονομικής ανασυγκρότησης».

* Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρώην γραμματέας της ΛΑΕ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ