«Πόλεμος» με την Κυβέρνηση στην ΕΒΟ Αιγίου – «Κατέρρευσε» με μιας το νέο κτίριο παραγωγής όπλων

Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το πρότζεκτ για το νέο κτίριο παραγωγής. Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που μιλούν για εμπαιγμό.

 

«Πόλεμος» με την Κυβέρνηση στην ΕΒΟ Αιγίου - «Κατέρρευσε» με μιας το νέο κτίριο παραγωγής όπλων

Μαύρες πλερέζες έχουν βάλει από χθες το μεσημέρι Τρίτη 21/03/2023,  οι 340 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ανάμεσά τους και οι 68 στα ΕΑΣ Αιγίου (ΕΒΟ Αιγίου), μετά την απόρριψη από το υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά και των μετόχων των ΕΑΣ, τυπικά (για 2η φορά), του πρότζεκτ που είχε καταθέσει η διοίκηση των ΕΑΣ για κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος στο Αίγιο, όπου θα στεγαζόταν το καινούργιο σπίτι – εργαστήριο της ελληνικής αμυντικής πολεμικής βιομηχανίας.

Απ’ τη μια, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον τους, απ’ την άλλη, αγανάκτηση και έντονα παράπονα για τις υποσχέσεις που είχαν πάρει από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και της Αχαΐας, «να μην ανησυχούν, γιατί όλα θα γίνουν όπως έχουμε πει…».

Το συνολικό πρότζεκτ που είχε ζητήσει η διοίκηση των ΕΑΣ κοστολογούνταν περίπου στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά, τα 8 εκατ. αφορούσαν την κατασκευή νέου κτιρίου στο Αίγιο, για τη στέγαση των ΕΑΣ, και τα υπόλοιπα 9,5 μισθοδοσίες και άλλα θέματα της εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών έκοψε εντελώς το κτιριακό κονδύλι των 8 εκατομμυρίων, ενέκρινε μόνο 5 εκατομμύρια για τα υπόλοιπα και πρότεινε στη διοίκηση των ΕΑΣ να εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσό με ίδια μέσα!

Ειδικά μ’ αυτό το τελευταίο οι εργαζόμενοι αγρίεψαν, αφού το 2021 κυβέρνηση και εταιρεία είχαν ανακοινώσει έργα και «δουλειές» 780 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΕΑΣ, αλλά από τότε δεν έχει μπει ούτε ευρώ…

«Πόλεμος» με την Κυβέρνηση στην ΕΒΟ Αιγίου - «Κατέρρευσε» με μιας το νέο κτίριο παραγωγής όπλων

«Δυστυχώς, ναυάγιο… Νιώθουμε ότι μας δούλεψαν άγρια, ότι κάποιοι παίζουν με τις δουλειές μας και με τις ζωές μας…», ήταν η πρώτη φράση που είπε στην «Πελοπόννησο» ο Γιώργος Σαζακλής, πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΑΣ Αιγίου. Και συνέχισε: «Και ξέρετε τι μας είπαν απ’ το υπουργείο; Οτι στην επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία και μετά από ενδεχόμενες δουλειές – ντιλ που θα έχουν προκύψει, μπορεί να εγκριθεί το ποσό για τα 8 εκατομμύρια για το νέο κτίριο. Δηλαδή, μας δουλεύουν κι από πάνω… Για ποιες δουλειές μας λένε να προκύψουν; Πώς θα προκύψουν δουλειές όταν το εργοστάσιο παραμένει τόσο καιρό ανενεργό; Οδηγούμαστε σε έναν τυφλό σχεδιασμό, χωρίς μέλλον. Πώς, λοιπόν, βγήκε ο κ. Κατσανιώτης πριν 15 μέρες σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ και έλεγε με σιγουριά ότι θα εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θα πέρναγε από το υπουργείο η θετική εισήγηση για το εργοστάσιο του Αιγίου; Εδώ και 15 μήνες, που το εργοστάσιο είναι κλειστό ουσιαστικά, τι έκανε ο κ. Κατσανιώτης και οι άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές Αχαϊας; Ή μήπως θεωρούν ότι, έπρεπε λόγω προεκλογικής περιόδου, να μας φλομώνουν στα ψέματα; Ο τελευταίος πυλώνας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας εξαθλιώνεται… Νιώθουμε μετέωροι».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τι θα κάνουν από ‘δω και στο εξής οι εργαζόμενοι; Ο Γ. Σαζακλής έδωσε μέσω της «Π» μια πρώτη απάντηση: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ελπίζαμε ότι μετά τη δημόσια τοποθέτηση-δέσμευση του κ. Κατσανιώτη στο Αίγιο, θα πέρναγε από το υπουργείο η πρόταση των ΕΑΣ για νέο κτίριο στο Αίγιο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σ’ ένα τέτοιο θέμα θα είχε τόση άγνοια ο υφυπουργός… Περιμένω να δω τι θα μας απαντήσει… Θυμίζω, δε, ότι και τοπικά στελέχη της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη υπόσχονταν, στο Αίγιο, στους 35 συμβασιούχους που είχε λήξει η σύμβασή τους ότι θα τους προσλάμβαναν ξανά. Πού θα τους προσλάβουν; Στο κλειστό εργοστάσιο;».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ