Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλησιάζουν τους 1.000 οι νεκροί σε άμαχο πληθυσμό – Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οι Ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας

Ουκρανία

Τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.333 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία έως τις 17 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR).

Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από εκρήξεις όπλων, όπως οβίδες πυροβολικού και ρουκέτες, καθώς και από πυραύλους και αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με την OHCHR.

Ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς η OHCHR, που έχει μεγάλη ομάδα παρατηρητών στη χώρα, δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει τις αναφορές περί θυμάτων από πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως η Μαριούπολη.

Ρωσία: Μυστήριο με την διακοπή ομιλίας του Πούτιν σε κατάμεστο στάδιο ΒΙΝΤΕΟ

Η ρωσική κρατική τηλεόραση διέκοψε ξαφνικά την ομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο κατάμεστο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της όγδοης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας, δείχνοντας αντ’ αυτού πατριωτικά τραγούδια που ακούγονταν στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε, υποστηρίζοντας πως η εισβολή στην Ουκρανία έγινε λόγω της «γενοκτονίας που διαπράττεται στο Ντονμπάς», σταμάτησε η live μετάδοση. H κρατική τηλεόραση μάλιστα να προβάλει εικόνες με πατριωτικά εμβατήρια και τραγούδια που είχαν «παίξει» νωρίτερα στην εκδήλωση.

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη: Ο Σολτς ζήτησε κατάπαυση του πυρός από το Πούτιν

Στη διάρκεια της συνομιλίας – που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες – ο Σολτς υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπογράμμισε πως «το καθεστώς του Κιέβου αναζητεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις».

Σεργκέι Λαβρόφ: «Η Ρωσία δεν θα δεχτεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ»

Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «μικρό παίκτη» στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι. «Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε με νόημα.

 

Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από χτύπημα σε πολυκατοικία στο Κίεβο – ΒΙΝΤΕΟ
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου στην Ουκρανία σήμερα το πρωί

 

Πούτιν: Αυτά είναι τα αιτήματά του για να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Όσα είπε στον Ερντογάν
Οι τοποθετήσεις της Άγκυρας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και αυτό φαίνεται να αποδίδει, γράφει σε δημοσίευμά του το BBC. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αποκάλυψε τα αιτήματά του για να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Μέσα σε μισή ώρα από την ολοκλήρωση του τηλεφωνήματος, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σίμσον, πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους αξιωματούχους που άκουσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις αυτονομημένες περιοχές του Ντονμπάς στην  Ουκρανία, δημιούργησε η Ρωσία.

Πρόκειται για το αίτημα που απευθύνει σε ολόκληρο τον κόσμο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτό βέβαια θα σήμαινε μια πολύ σημαντικότερη εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ίσως οδηγούσε σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Την επιβολή no fly zone πάνω από το Ντονμπάς, ανακοίνωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην πόλη Λβιβ – Στόχος και το αεροδρόμιο

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Στόχος έγινε και το αεροδρόμιο, καθώς οι ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν σήμερα τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ (δυτικά), μεγάλης ουκρανικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Αντρίι Σάντοβι.

«Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο.

Πρώτη ενημέρωση: Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Μόσχα έχει διάθεση για μία συμφωνία ή απλώς ελίσσεται για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής, ενώ και η κυβέρνηση Ζελένσκι δείχνει να αξιοποιεί το χρόνο, είτε για να επιτρέψει στη Δύση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Πούτιν, είτε για να οργανώσει καλύτερα την άμυνά του, ακόμα και να αντεπιτεθεί για να σπάσει την πολιορκία του Κιέβου, όπως δήλωσε τη νύχτα η στρατιωτική διοίκηση της πόλης. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται πάντως με αμείωτη ένταση και τις ρωσικές δυνάμεις να επιμένουν στον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα, στοχεύοντας στον έλεγχο και της Οδησσού.

Όσο ο πόλεμος διαρκεί και δεν προκύπτει οποιαδήποτε λύση, η κρίση διαχέεται στην παγκόσμια κοινότητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ουάσιγκτον επιμένει να χαρακτηρίζει τον ρώσο πρόεδρο εγκληματία πολέμου, με το Κρεμλίνο να απαντά σε ανάλογο ύφος, ενώ χθες ξέσπασε απρόσμενα και ένα μέτωπο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι ετοιμάζεται να στηρίξει στρατιωτικά τη Μόσχα και το Πεκίνο να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Διατηρούμε τον έλεγχο αρκετών περιοχών «κλειδιών»

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας. Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν. Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε. Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

 

Μυστήριο με τις διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις για την εξεύρεση μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται καθ’ όλη την εβδομάδα, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά πολλοί δυτικοί παράγοντες αρχίζουν να αμφιβάλουν εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει στην ειρηνευτική προσπάθεια, καθώς βλέπουν ότι η Μόσχα στέλνει κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στις εμπόλεμες ζώνες.

Η Γαλλία κατηγόρησε στη Μόσχα ότι υποκρίνεται στις συζητήσεις, ενώ η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας για παράδειγμα έχει εκφράσει το φόβο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένα «παιχνίδι παραπλάνησης» από τον Πούτιν, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί.

Όσο ο Ζελένσκι απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνίας, αφού το Κρεμλίνο επιδιώκει να κατοχυρώσει την υπεροχή του στο πεδίο, ελέγχοντας όλο και περισσότερα εδάφη και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει τους όρους μίας λύσης.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι σε κάθε περίπτωση παραμένει «πολύ μεγάλο το χάσμα» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Πάντως στις δημόσιες δηλώσεις, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι «η Ρωσία είναι πιο έτοιμη για συμφωνία από ό,τι η Ουκρανία». «Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μάχες στο Κίεβο, στο στόχο η Οδησσός

Έχοντας συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και να μετρά μεγάλες απώλειες στο πεδίο, η Ρωσία φέρεται να ενισχύει κι άλλο τις δυνάμεις της, ιδίως γύρω από το Κίεβο και μάλιστα με μισθοφόρους από τη Συρία και την Τσετσενία. Γι’ αυτό και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε τη νύχτα ότι θα είναι «η χειρότερη απόφαση της ζωής τους», για όσους μισθοφόρους ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υπολογίζει τις απώλειες των Ρώσων σε 7.000 στρατιώτες, ενώ 14.000 με 21.000 είναι οι τραυματίες. Και επιπλέον εκτιμάται ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων έχει αποδυναμωθεί, γι’ αυτό και ο Πούτιν αποφάσισε την ενίσχυσή τους.

Πάντως οι βομβαρδισμοί πόλεων συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ η ρωσική επιχείρηση στοχεύει στον έλεγχο της Οδησσού για να πετύχει τον πλήρη θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας. Το Μικολάεφ, βόρεια της Οδησσού δέχθηκε τη νύχτα ρουκέτες, ώστε το λιμάνι με τις ισχυρές ελληνικές αναφορές να αποκλειστεί και από ξηράς, μετά τον ναυτικό αποκλεισμό που βιώνει τα τελευταία 24ωρα.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ