Πόση τυραννία θα ζήσουμε ακόμα;

Πόση τυραννία θα ζήσουμε ακόμα;

«Οτι μακροχρόνια η πανδημία παγκοσμίως, θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια, είναι πλέον βέβαιο, εκτός και αν ευαισθητοποιηθούν οι πλούσιες δυτικές χώρες, παραδώσουν τις πατέντες και κάνουν εφικτό τον εμβολιασμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Διαφορετικά θα παλεύουμε με μεταλλάξεις και θα χρειαζόμαστε συνεχώς ανανέωση του τύπου των εμβολίων». Αθηνά Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τα ερωτήματα στους 3 προσκεκλημένους μας:

> Συμφωνείτε με τις προβλέψεις της κ. Λινού; Ανησυχείτε, δηλαδή, ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να τραβήξει 2-3 χρόνια ακόμα;

>Θεωρείτε ότι κλειδί της υπόθεσης είναι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και η τακτική που θα ακολουθήσουν για τα εμβόλια; Αν δεν δοθούν, ίσως και δωρεάν, εμβόλια σε φτωχές τρίτες χώρες, υπάρχει κίνδυνος οι μεταλλάξεις να θερίζουν και ο ιός θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτος;

> Υπάρχει κίνδυνος οι μεταλλάξεις να καταστήσουν «άχρηστα» τα εμβόλια που κάνουμε σήμερα;

 

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ: «Ανοσολογική απάντηση για όλες τις παραλλαγές»

«Βρισκόμαστε 13 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, με περισσότερα από 126,726,000 θύματα και 2,777,000 θανάτους, παγκοσμίως (27/3/2021). Στην Ελλάδα έχουμε 7,754  θανάτους, δηλαδή ένα θάνατο ανά 1382 πολίτες, ένας όντως, θλιβερός απολογισμός. Παρά τις δυσκολίες, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αρκετές χώρες με αντικειμενικά αρτιότερες υποδομές. Με την έναρξη των εμβολιασμών, με τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού δόσεων, θα αναπτύσσεται παγκοσμίως, ολοένα και υψηλότερο τείχος κατά του κορονοϊού. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κρούσματα και μετά το 2021, αλλά η κατάσταση θα βελτιώνεται σταδιακά.

Για κάθε νέο επιστημονικό επίτευγμα, οι χώρες που πρώτες επωφελούνται είναι αυτές που επενδύουν διαχρονικά στην έρευνα και ανάπτυξη δημιουργώντας το περιβάλλον για να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες και αγαθά. Μέρος αυτής της διεργασίας με κομβικό ρόλο, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που συνεργαζόμενες με δημόσιους φορείς ανέπτυξαν αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ! Η πρόταση παραχώρησης των ευρεσιτεχνιών σε διάφορες χώρες για παρασκευή εμβολίων τώρα, με επείγουσα την ανάγκη για ταχύτατη, μαζική και ασφαλή παραγωγή, είναι εντελώς εξωπραγματική. Το αντιλαμβάνονται όσοι έχουν στοιχειώδη επίγνωση των τεχνολογικών απαιτήσεων και των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε υποδομές και τεχνογνωσία που χρειάζονται. Εξάλλου, ήδη αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ εταιρειών εγνωσμένης αξιοπιστίας και παραγωγικής ικανότητας για εντατικοποίηση της παραγωγής.

Ο αγώνας δρόμου να εμποδιστεί η διάδοση υπερμεταδοτικών ιϊκών στελεχών και η ανάγκη για παγκόσμιο μαζικό εμβολιασμό, οδήγησαν στη δημιουργία του διεθνούς ανθρωπιστικού μηχανισμού COVAX με τη συμμετοχή του ΠΟΥ για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια για κάθε χώρα. Ο COVAX υποστηρίζεται από προηγμένες οικονομικά χώρες και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Εφέτος θα προσφερθούν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις σε 92 χώρες. Ηδη έχουν διατεθεί τουλάχιστον 32,000,000 εμβόλια σε 60 χώρες (Αγκόλα, Μπενίν, Γκάνα, Βολιβία, Νικαράγουα, κ.ά.).

Οι ιοί μεταλλάσσονται ταχύτατα. Οι νέες τεχνολογίες αλληλούχησης DNA επιτρέπουν, γρήγορα, αξιόπιστα και φθηνά, να ταυτοποιούνται νέες μεταλλάξεις και να συσχετίζονται με τις επιδημιολογικές τους συνέπειες. Τα εμβόλια RNA μπορούν εντός 6 εβδομάδων να τροποποιούνται ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις. Τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια επάγουν ικανή ανοσολογική απάντηση για όλες τις ιικές παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα».

* Ο Νίκος Μοσχονάς είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, Συνεργαζόμενος Επίτιμος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), Ιδρυμα Τεχνολγίας &  Ερευνας (ΙΤΕ).

 

ΓΡ. ΓΕΡΟΤΖΙΑΦΑΣ: «Δεν κυνηγάς απλά τον ιό, γιατρεύεις και τον κόσμο»

«Το δρακόντειο  lockdown γίνεται μονόδρομος για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας όταν η επιδημιολογική επιτήρηση αποτυχαίνει. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οφείλουν να έχουν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποδεικνύει ότι η συμφωνία του κόσμου σε μέτρα τύπου lockdown θα ήταν αέναη. Το ότι η Ελλάδα έχει το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη, ή ότι στο Παρίσι συζητιέται η εφαρμογή δρακόντειου lockdown, είναι απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως η νεολαία πληρώνουν το κόστος αυτής της αποτυχίας ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε μεγάλους κολοσσούς που έχουν υπερκέρδη.

Σήμερα, δεν έχουμε αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσουμε γρήγορα τον κόσμο, η εμφάνιση των μεταλλάξεων απειλεί την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ενώ τα συστήματα υγείας υποφέρουν από την έλλειψη προσωπικού.

Πρέπει λοιπόν:

1.Ολη η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία -άρα και η ελληνική- να παραγάγει εμβόλια ώστε να γίνει ο εμβολιασμός μαζικά και γρήγορα. Το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων τίθεται εκ των πραγμάτων στην ημερήσια διάταξη, ενώ ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για την ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ όλων των χωρών.

2.Να γίνει σοβαρή, στοχευμένη και αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση και πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

3.Να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε να εντοπίζονται νωρίς οι ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρό COVID-19. Σε μια πανδημία δεν κυνηγάς απλά τον ιό παρακολουθώντας τα κρούσματα. Πρέπει και να γιατρεύεις τον κόσμο.

Αν δε γίνουν αυτά, σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, δεν θα βγούμε από την υγειονομική κρίση και κατά συνέπεια θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι επιστήμονες, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι καθώς και όσοι επηρεάζουν εν πάση περιπτώσει την κοινή γνώμη, οφείλουμε να βγούμε επιθετικά προς τα έξω για να πείσουμε τον κόσμο. Οχι να τον ζορίσουμε ή να τον φοβίσουμε. Να πούμε απλά αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα».

* Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι MD, PhD, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση INSERM U938.

 

ΗΛ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Ηδη αναπτύσσονται και νέα εμβόλια»

«Δεν νομίζω πως η πανδημία θα κρατήσει 2-3 χρόνια ακόμα. Το ζητούμενο σε αυτήν την κρίσιμη καμπή είναι ταχύτατοι και ευρείς εμβολιασμοί. Στις επόμενες 12-16 εβδομάδες θα υπάρξουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για το εμβολιασμό του πληθυσμού της ΕΕ με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί έως τώρα. Επιπλέον, αναμένουμε εγκρίσεις 2-3 εμβολίων ακόμα. Τα νέα στοιχεία δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις που κυριαρχούν αυτήν την στιγμή αλλά ας σημειωθεί πως ήδη αναπτύσσονται νέα εμβόλια. Αρα όπως είπα στην αρχή, το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι ταχύτητα και εύρος εμβολιασμών. Εχουμε ηθική υποχρέωση προς τις οικονομικά ασθενέστερες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ αλλά και προς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει να τους παράσχουμε άμεσα επαρκείς δόσεις για να εμβολιάσουν τουλάχιστον 75% του πληθυσμού τους. Εκτός της ηθικής υποχρέωσης, δεν θα είμαστε ασφαλείς εάν δεν εμβολιαστούν 75% του παγκόσμιου πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά.

Ολα τα εμβόλια δυστυχώς χρειάζονται κάποια μορφή ψύξης. Για αυτό τον λόγο, εμβόλια που χρειάζονται απλό ψυγείο και είναι μονής δόσης, είναι και τα καταλληλότερα για τις περισσότερες περιοχές των αναπτυσσομένων χωρών».

*Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας κλινικού επιπέδου Genkyotex, που εδρεύει στη Γενεύη και Συν εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

 

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ