Πριγκόζιν: Το Κρεμλίνο αρνείται ότι έδωσε εντολή θανάτου του – «Αίνιγμα» η δήλωση Πούτιν

Το Κρεμλίνο αρνείται κατηγορηματικά ότι έδωσε εντολή για τον θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Πριγκόζιν

Μετά την είδηση για τον θάνατο του επικεφαλής της ομάδας της Βάγκνερ, που «έσκασε σαν βόμβα», το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «απολύτως ψευδείς» ισχυρισμούς, πως έδωσε εντολή για τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Παράλληλα, ωστόσο, συντηρείται το θρίλερ γύρω από τον θάνατο του αρχηγού της Βάγκνερ. «Γρίφος» η δήλωση του Πούτιν ότι δεν εργάστηκε μόνο για τη Ρωσία, αλλά ασχολήθηκε και με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Αφρική.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς της Δύσης ότι έδωσε εντολή για τον θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι απολύτως ψευδείς και είναι απολύτως απαραίτητο να βασιστούμε στα γεγονότα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατο Πριγκόζιν, παραπέμποντας στα αποτελέσματα της έρευνας και ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιθανόν να μην παραβρεθεί στην κηδεία λόγω φόρτου εργασίας.

Ο Πούτιν είχε επισημάνει ότι παρά τα σοβαρά λάθη του Πριγκόζιν, ήταν αποτελεσματικός. «Δεν εργάστηκε μόνο στη χώρα μας, εργάστηκε με αποτελεσματικότητα και στο εξωτερικό, στην Αφρική ειδικότερα. Ασχολήθηκε με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πολύτιμα μέταλλα εκεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος.

Αυτά τα ταξίδια στην Αφρική φέρεται να επέσπευσαν τον θάνατό του σύμφωνα με την Wall Street Journal, αφού ενεπλάκη στις δουλειές του Πούτιν στην περιοχή, αντί να… εξαφανιστεί μετά τη βραχύβια ανταρσία.

Την ώρα που τα αίτια της συντριβής τελούν υπό διερεύνηση, τα σενάρια παίρνουν φωτιά. Κάνουν λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, για επίθεση με πύραυλο εδάφους – αέρος, σενάριο που απορρίπτεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Γίνεται λόγος ακόμη και για έκρηξη από βόμβα που τοποθετήθηκε στην άτρακτο του Εμπραέρ. Η Κριστίνα Ρασπόποβα, αεροσυνοδός και ένα από τα θύματα της μοιραίας πτήσης, είχε αναφέρει καθυστέρηση λόγω τεχνικού ελέγχου, κάτι τι οποίο η εταιρεία διαψεύδει. Σε νέο βίντεο άγνωστοι επιβιβάστηκαν στο τζετ ως δυνητικοί αγοραστές ώρες πριν απογειωθεί, μεταφέροντας την ηγεσία της Βάγκνερ, παραβιάζοντας κάθε μέτρο ασφαλείας.

Στη σκιά του στρατηγείου της Βάγκνερ, υποστηρικτές του Γεβγκένι Πριγκόζιν καταθέσουν κόκκινα γαρύφαλλα στη μνήμη του. Και ενώ κανείς δεν επιβεβαιώνει επισήμως τον θάνατο Πιγκόζιν, ρωσικό κανάλι στο Τέλεγκραμ αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ αναγνωρίστηκε από το κομμένο δάχτυλο στα αριστερό του χέρι ενώ εξέτιε την ποινή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλλον του διαβόητου μισθοφορικού στρατού είναι αβέβαιο. Υπό την παρούσα του μορφή, έχει τελειώσει. Οι μαχητές πρέπει να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό και να ορκιστούν πίστη στο κράτος.