Προφυλακιστέος ο 26χρονος Αζέρος για κατασκοπεία στη Σούδα – Δεν συνεργάζεται με τις Αρχές

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 26χρονος υπήκοος Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος συνελήφθη με χιλιάδες φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση της Σούδας. Η στάση του παραμένει αμετακίνητη, καθώς αρνείται να συνεργαστεί, ενώ οι Αρχές εξετάζουν διασυνδέσεις με διεθνή δίκτυα κατασκοπείας.

Προφυλακιστέος ο 26χρονος Αζέρος για κατασκοπεία στη Σούδα – Δεν συνεργάζεται με τις Αρχές

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 26χρονος Αζέρος κατηγορούμενος για κατασκοπεία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Το πρωί της Τετάρτης (25 Ιουνίου 2025) εμφανίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου και απολογήθηκε για την υπόθεση της στρατιωτικής βάσης στη Σούδα.

Ο κατηγορούμενος, από τη στιγμή της σύλληψής του, αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Κατά την απολογία του επέμεινε στον ισχυρισμό ότι βρίσκεται στην Ελλάδα ως τουρίστας και όχι ως κατάσκοπος, ενώ δεν δέχθηκε να δώσει ούτε τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, σε συνεργασία με την ΕΥΠ, ερευνούν το ενδεχόμενο να έχει στρατολογηθεί από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ή από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν – σενάρια που συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι επιλέγουν συχνά Αζέρους για τέτοιες επιχειρήσεις.

Την υπόθεση περιπλέκει η ταυτόχρονη διερεύνηση μιας παρόμοιας περίπτωσης στην Κύπρο, όπου συνελήφθη 44χρονος επίσης αζερικής καταγωγής για κατασκοπεία. Σύμφωνα με τις Αρχές, και οι δύο χρησιμοποιούσαν πανομοιότυπη εφαρμογή για την αποστολή φωτογραφιών, καθώς και όμοιο τεχνολογικό εξοπλισμό.