Ψηφιακό κράτος: Άλλος ένας μύθος της κυβέρνησης

Ψηφιακό κράτος: Άλλος ένας μύθος της κυβέρνησης

Σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται συντεταγμένα ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για την ψηφιοποίηση, η Ελλάδα παραμένει ουραγός, σύμφωνα με όλους τους σχετικούς, ευρωπαϊκούς δείκτες.

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί success story στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η καθημερινότητα των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, αλλά και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τούς διαψεύδουν οικτρά.

Για ποια ψηφιακή μετάβαση μιλά ο κ. Μητσοτάκης όταν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών των δημοσίων υπηρεσιών, οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα λογισμικά είναι απαρχαιωμένα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης ή αναβάθμισης;

Αξιοσημείωτο είναι ότι προγράμματα, όπως το «Σύζευξις ΙΙ», τα οποία υποθετικά θα αναβάθμιζαν την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του Δημοσίου, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση τους προσφέρουν ταχύτητες 50-100 Mbps έναντι του ευρωπαϊκού στόχου για 1 Gbps έως το 2025.

Και την ίδια ώρα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στην χώρα μας καλύπτουν μόλις το 50% των συνολικών διεπαφών της διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, έναντι του 90% στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποδίδεται στην απουσία συγκροτημένης στρατηγικής, η οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνει την δια λειτουργικότητα των μητρώων, την ταυτοποίηση των πολιτών με έναν μόνο αριθμό, τον περιορισμό των αχρείαστων διοικητικών διαδικασιών, συστήματα μηχανογράφησης σε όλον το δημόσιο τομέα, καθώς και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιοποίηση θα πρέπει να συνοδευτεί από εκπαίδευση των πολιτών, ώστε τα νέα εργαλεία να είναι προσβάσιμα σε όλες και όλους και να μην δημιουργηθεί μια νέα μορφή ανισοτήτων, αυτή τη φορά ψηφιακών.

Αντ’ αυτού, όμως, η Ελλάδα παρέχει στους πολίτες της την πιο αργή πρόσβαση στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα και την πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Eurostat, η κάλυψη της χώρας σε γρήγορο ίντερνετ εμφανίζει μηδενικά ποσοστά, ενώ οι τιμές είναι κατά 63% ακριβότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η προχειρότητα ,με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό για το μέλλον της χώρας ζήτημα, αποτυπώνεται στις κακογραμμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της, που δεν καλύπτουν το εύρος των θεμάτων. Έτσι, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, προχωρά η χώρα στα θέματα κυβερνοασφάλειας και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση μόνο με φιέστες και επικοινωνιακή προβολή.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δίκαιη και ασφαλή ψηφιακή μετάβαση, η οποία έχει στο επίκεντρο της τις δημόσιες υπηρεσίες και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ